3x Sinterklaas recepten

Posted by on 4 Dec, 2015 in Recepten | 0 comments

3x Sinterklaas recepten

De feestmaand is begonnen! Veel gezelligheid, samenzijn, maar ook voor veel mensen een “excuus” om uitbundig te gaan snoepen. Sinterklaas komt alweer om de hoek kijken. Mensen vullen hun boodschappenmandjes met pepernoten, gevulde speculaas en allerlei snoepgoed als schuimpjes, kikkers en muizen, omdat het voor deze keer wel mag. Maar ja de kerst komt er straks ook weer aan en dan willen we ook weer genieten van een menu met drie (of wel vier, vijf of zes) gangen en allerlei lekkers. En al dat “lekkers” uit de supermarkt zit vol met onnodige toevoegingen en is vaak eigenlijk helemaal niet lekker. Het smaakt veel beter als je zelf lekkernijen maakt. Met deze 3 recepten hoop ik je wat inspiratie te kunnen geven voor Sinterklaasavond (maar ook voor de rest van de winter). 

 

Speculaas cheesecake

De hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm met een doorsnede van 11 cm. Let op dat de voorbereiding voor de cheesecake al de avond van tevoren begint!

Wat heb je nodig voor de bodem?

  • 40 gram amandelmeel
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat is gewenst)
  • Ongeveer 20 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)
  • Snufje speculaaskruiden, vanillepoeder en zout

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng meel, zout, speculaaskruiden, suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

IMG_6789 IMG_6799IMG_6804 IMG_6806

 

Wat heb je nodig voor de cheesecake vulling?

  • 100 gram cashewnoten (overnacht geweekt in water)
  • 4 eetlepels kokosroom (zie hier het recept)
  • 6 dadels (overnacht geweekt in water)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat gewenst is)
  • eventueel nog 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • scheutje citroensap
  • scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1-2 theelepels (neem de ontgeurde versie als je geen erge kokossmaak wilt hebben)
  • paar mespuntjes vanillepoeder (hoeveelheid naar wens, ik hou altijd wel van een beetje extra vanille ;-))

Als garnering:

  • stukjes mandarijn
  • pepernoten

Doe alles in de blender of maatbeker als je met een staafmixer te werk wilt gaan. Blend alles tot een romig geheel. Wanneer de koekbodem is afgekoeld, bestrijk je dit met het romige mengsel. Zet dit in de vriezer en laat het zo’n 4 uur opstijven. Garneer met stukjes mandarijn en pepernoten. Doe vervolgens een scherp mes even onder de hete kraan, zodat je de cheesecake in mooie puntjes kan snijden. Je kan de leftovers (als die er zijn natuurlijk ;-)) in de vriezer of in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze langer houdbaar, zo’n 4 weken. In de koelkast ongeveer een week.

 

IMG_6810 IMG_6814

 

Gevulde speculaas koeken (voor 10 koeken)

Wat heb je nodig voor de amandelspijs?

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram honing
  • Beetje citroensap

Het is heel makkelijk om te maken, maar het heeft wel even tijd nodig in de koelkast. Een paar uurtjes, maar het liefst 1-2 weken. Hoe langer, hoe beter de smaak namelijk. Dus dit recept kan je vandaag maken, en 1 of 2 weken later afmaken, maar je kan er natuurlijk ook voor gaan om ‘m alsnog morgen voor Sinterklaas te serveren. En anders heb je alvast een leuk recept voor volgend jaar ;-). Je mengt alle ingrediënten met elkaar. Je plaatst dit op wat huishoudfolie of vershoudfolie en rolt het op, en maakt beide uiteinden dicht door er een knoopje in te leggen. Dit bewaar je vervolgens voor 1-2 weken in de koelkast. Hoe langer, hoe lekkerder het wordt!

Mocht je een foodprocessor hebben dan kan je ook het volgende recept maken:

  • 150 gram geblancheerde amandelen (witte amandelen)
  • 150 gram suiker
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • 1 ei

Maal de amandelen met het suiker kort en voeg het ei en de citroensap en -rasp toe. Zet de foodprocessor weer aan en meng het tot een egaal bonk amandelspijs. Bewaar wat over is in de koelkast.

 

IMG_6870 IMG_6873 IMG_6874 IMG_6880

 

Wat heb je nodig voor de speculaas koeken?

  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram roomboter
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • snufje vanillepoeder
  • 10 geblancheerde amandelen (als topping)

Verwarm de oven voor op 170-180 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit goed met elkaar. Doe de roomboter erbij en verkruimel dit met je vingers erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Maak hier 20 kleinere balletjes van. Maak ze plat met je handpalmen en leg er 10 op een bakplaat (met bakpapier). Snijd het amandelspijs in 10 ronde stukken (maak ze niet te dik). Leg op elk koekje een stukje amandelspijs en leg hier nog een koekje bovenop. Druk dit even met je hand aan en druk er een geblancheerde amandel in. Doe de koeken in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten. Ze zijn klaar wanneer ze een mooie bruin kleurtje hebben gekregen. Blijf tussendoor checken! Laat ze eerst afkoelen en bewaar in een luchtdichte trommel voor een paar dagen.

 

IMG_6894 IMG_6889 IMG_6883 IMG_6898

 

Pepernoten brownies

Mmmm chocola en pepernoten; een heerlijke combinatie! Maak je pepernoten zelf. Heel simpel en lekker!

Wat heb je nodig voor de pepernoten?

  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (kan meer als gewenst)
  • snufje kaneelpoeder
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • scheutje plantaardige melk

Verwarm de oven voor op 170-180 graden. Meng alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg hier de roomboter en plantaardige melk aan toe. Meng alles met je handen en kneed dit tot een grote bal. Haal hier kleine beetjes vanaf en rol dit tot een klein balletje in je handpalmen. Leg deze op een bakplaat (met bakpapier) en druk ze een beetje aan. Zet ze in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, tot ze een mooi bruin kleurtje hebben gekregen. Check tussendoor even of alles goed gaat. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

 

IMG_6890 IMG_6892

 

Wat heb je nodig voor de brownies?

  • 100 gram pure chocola
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • ongeveer 100 ml plantaardige melk
  • 2 theelepels baking soda
  • klein scheutje citroensap
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • 1 eetlepel speculaassiroop (zie hier het recept)
  • Zelfgebakken pepernoten (zie recept hierboven) en anders van een goede bakker
  • Stukjes pure chocola met zeezout (bijvoorbeeld van Seed & Bean of Ah Delicata)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de pure chocola en kokosolie au bain-marie smelten. Klop ondertussen het ei en de suiker samen. Voeg de citroensap en wat vanillepoeder toe en klop nog even door. Wanneer de chocola en kokosolie gesmolten zijn, voeg dit dan ook toe aan het ei/suiker beslag en klop dit samen. Voeg al kloppend een paar scheutjes plantaardige melk toe (ongeveer 100 ml, het beslag moet niet te waterig worden). Meng cacaopoeder, amandelmeel, zout en baking soda met elkaar en voeg dit toe aan het chocolademengsel. Vouw dit door het mengsel met een pannenlikker. Voeg de speculaassiroop, extra stukjes pure chocola en een paar handjes pepernoten toe, en vouw dit er voorzichtig doorheen. Giet het mengsel in een brownievorm en druk nog een paar pepernoten in het beslag. Laat het gaar worden in de oven in ongeveer 25 minuten. Wanneer een prikkertje er schoon uitkomt, is de brownie gaar. Laat het afkoelen en snijd de brownie daarna in stukken.

 

IMG_6905  IMG_6911

Ik wens iedereen een fijne Sinterklaasavond toe!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *