Salted caramel cashew cheesecake

Posted by on 24 Sep, 2015 in Recepten | 0 comments

Salted caramel cashew cheesecake

Hmmm de herfst is nu toch echt begonnen… Maar niet te treuren! De herfst brengt ook mooie dingen met zich mee. Het is weer tijd voor mooie herfstkleuren en geuren, knus binnen zitten met een kop warme thee, koffie of warme choco (en met slagroom mag best een keertje ;-)) en de kaarsen mogen ook weer aan. En bij dat warme drankje past natuurlijk ook een lekker gebakje. Deze caramel salted cashew cheesecake is gegarandeerd smullen! 

 

 

De hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm met een doorsnede van 11 cm. Let op dat de voorbereiding voor de cheesecake al de avond van tevoren begint!

 

Voor de bodem

– 40 gram amandelmeel

– 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of andere soort suiker als dat is gewenst)

– Ongeveer 20 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)

– Snufje kaneel, vanille en zout

 

IMG_5469

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng het meel, zout, kaneel, de suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

Voor de vulling

– 100 gram cashewnoten (overnacht geweekt in water)

– 75 ml kokosyoghurt (bijvoorbeeld van CoYo of Abbot Kinney’s)

– 2-4 theelepels honing (het is net hoe zoet je het wilt hebben)

– scheutje citroensap

– scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1-2 theelepels (neem de ontgeurde versie als je geen erge kokossmaak wilt hebben)

– paar mespuntjes vanillepoeder (hoeveelheid naar wens, ik hou altijd wel van een beetje extra vanille ;-))

 

IMG_5470

 

Doe alles in de blender of maatbeker als je met een staafmixer te werk wilt gaan. Blend alles tot een romig geheel. Wanneer de koekbodem is afgekoeld, bestrijk je dit met het romige mengsel. Zet dit in de vriezer en laat het zo’n 4 uur opstijven.

 

Voor de salted caramel 

– 100 gram dadels (overnacht geweekt in water)

– scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1 theelepel

– klein scheutje water

– 1 0f 2 mespuntjes vanillepoeder

– 1 theelepel Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak, begin met een klein beetje, je kan altijd meer toevoegen als je dat wenst)

 

IMG_5474

 

Blend alle ingrediënten samen in de blender of met een staafmixer. Proef eventjes of het lekker zoutig smaakt, anders nog een klein beetje zout toevoegen. Haal de cashew cheesecake na 4 uur uit de vriezer en voeg de salted caramel toe. Laat dit nog even in de vriezer opstijven, ongeveer een kwartiertje. Haal de cheesecake uit de vriezer. Doe een scherp mes even onder de hete kraan, zodat je de cheesecake in mooie puntjes kan snijden. Je kan de leftovers (als die er zijn natuurlijk :p) in de vriezer of in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze langer houdbaar, zo’n 4 weken. In de koelkast ongeveer een week.

 

IMG_5500 IMG_5540IMG_5533 IMG_5556

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *