Recepten

3x mijn favoriete ontbijtjes

Posted by on 24 Jun, 2016 in Recepten | 0 comments

3x mijn favoriete ontbijtjes

 

Ok I confess… Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag! Op de dagen dat ik werk begin ik vaak met havermout (overnight oats, lekker makkelijk), soms in combinatie met wat yoghurt of kwark. Dit zorgt er bij mij namelijk voor dat ik de ochtend goed doorkom op mijn werk. En als ik vrij ben dan varieer ik veel en probeer ik er altijd wat lekkers van te maken! Hier mijn favoriete ontbijtjes om je wat inspiratie te geven 😉

 

 

 

Pre-ontbijt smoothie

Soms begin ik de dag met een pre-ontbijt smoothie, bijvoorbeeld met banaan, mango of ananas, proteïne poeder van Fitshe (hoogwaardige biologische weiproteïne zonder onnodige toevoegingen), plantaardige melk (net wat ik op voorraad heb), pindakaas, een dadel en vanillepoeder. Heerlijk romig en met van alles wat! Zo’n smoothie vult bij mij niet altijd optimaal, dus kies ik ervoor om een uurtje erna nog wat te eten.

 
IMG_8699

 

Powerrrr pancakes

Pancakes zijn toch wel mijn all time favourite! Daar kan je me altijd wel voor wakker maken, ja echt 😉 Ik gebruik vaak een combinatie van meelsoorten, zoals havermeel en amandelmeel. Daar voeg ik dan plantaardige melk (net wat ik op voorraad heb), een biologische ei, vanillepoeder en kaneelpoeder aan toe. Ik bak de pannenkoekjes in kokosolie. Als toppings vind ik banaan en aardbeien erg lekker, met wat kokosbloesemsiroop. En dan is het genieten!

 

IMG_9223 IMG_9239

 

Kokosyoghurt met toppings 

De lekkerste kokosyoghurt komt van Abbot Kinney en dan de variant met mango. Ik voeg dan vaak wat rozijnen, noten, pompoenpitten en gepofte quinoa toe. Een lekker en simpel ontbijtje! Eventueel kan je wat proteïne poeder toevoegen voor wat extra eiwitten.

 

IMG_9209 IMG_9210

 

Hartig ontbijtje

Zoals je ziet, hou ik vooral van de zoete ontbijtjes met ja koolhydraten (wel vaak de complexe koolhydraten). Heel traditioneel. Bij de lunch begin ik vaak met hartig. Is het gewenning? Of gewoon waar ik van hou? Want je zou je lunch en ontbijt ook een keer kunnen omdraaien. Ik ben alleen niet zo’n fan van hartig in de ochtend. Maar goed, af en toe is het goed om eens gek te doen! Dan kies ik voor het volgende: geroosterd brood (bijvoorbeeld haver-spelt) of haverwafels / rijstwafels met kipfilet en avocado. Dat is mijn favoriete combi! Daarnaast kan je variëren met bijvoorbeeld een lekkere groentespread van Albert Heijn (die met doperwten en munt is lekker) of pesto en wat biologische mozzarella.

 

IMG_9047

 

Read More

3x recepten zoet met fruit

Posted by on 22 Apr, 2016 in Recepten | 0 comments

3x recepten zoet met fruit

Het zonnetje komt steeds meer tevoorschijn en de temperaturen lijken soms weer de goede kant op te gaan. De lente is volop bezig en de zomer komt ook meer in zicht. Dat betekent lekker op het terras of in het park zitten, picknicken en genieten van vers fruit! En met fruit kan je heerlijke zoetigheden maken, zoals scones met aardbeien, banoffee pie en bosbessen muffins. Lees verder voor de recepten voor deze 3 heerlijke traktaties.

 

 

 

Spelt/haver scones met aardbeien & room 

 

Wat heb je nodig voor de scones?

  • 200 gram meel (100 gram spelt & 100 gram haver, voor een betere smaak kan je ook wat tarwemeel toevoegen)
  • 2 theelepels baking soda
  • 15 gram koude roomboter in kleine stukjes
  • 105 ml melk (biologisch of plantaardig)
  • 45 ml biologische slagroom (vloeibaar), plus extra om de scones mee te bestrijken
  • snufje zout, vanille en kaneel

 

Hoe maak je de scones?

Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe het meel, baking soda, zout, vanille, kaneel en de roomboter in een kom. Probeer de roomboter zo rustig mogelijk door het meel te wrijven en hierbij het mengsel steeds iets op te tillen (iets!), zodat er wat lucht bij komt. Als alle boter door het meel is gewreven, maak je een kuiltje in het midden en schenk je hier de melk en slagroom in. Nu komt de truc! Je mengt het niet, maar voor een optimaal resultaat is het belangrijk om met een ongekarteld mes door het mengsel te trekken en het zo voorzichtig met elkaar te mengen. Meng het niet te lang en kneed het amper! Het deeg hoort een beetje vochtig te blijven, het zit tussen beslag en deeg in. Het is goed als het een beetje aan je vingers blijft plakken. Leg het beslag/deeg op een stuk bakpapier op een vlakke ondergrond. Druk voorzichtig met de muis van je hand om het iets plat te drukken tot een dikte van ongeveer 3 cm. Pak een recht glas en steek hiermee de scones eruit. Let op! Ga niet met het glas draaien, maar druk alleen naar beneden. Het draaien kan ervoor zorgen dat de scones niet optimaal kunnen rijzen. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Dan kunnen ze elkaar ondersteunen tijdens het rijzen en je haalt ze makkelijk weer los als ze klaar zijn. Bestrijk de scones met wat slagroom en zet ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 12 minuten. Ze zijn gaar wanneer ze stevig aanvoelen als je in het midden een beetje knijpt. Warm zijn de scones het lekkerst, dus eet ze meteen op 😉

 

Eerst wel lekker beleggen:

Snijd een scone door midden en beleg elke helft eerst met een roomlaag. Kies hiervoor bijvoorbeeld:

  • Griekse yoghurt
  • Mascarpone
  • Clotted cream
  • Of een zuivelvrije variant als kokosyoghurt

 

IMG_8489

 

Ik koos voor kokosyoghurt, heerlijk! Beleg vervolgens elke helft met wat plakjes aardbei en en een beetje suiker (bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker). Maak het af met een kopje thee of koffie erbij 😉

 

IMG_8552 IMG_8555

Ook met banaan is natuurlijk een optie!

 

Banoffee pie met salted caramel  

 

Wat heb je nodig voor de bodem?

  • 120 gram amandelmeel
  • 6 theelepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat is gewenst)
  • Ongeveer 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)
  • Snufje kaneel, vanillepoeder en Keltisch zeezout

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng meel, zout, kaneel, suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

Wat heb je nodig voor de karamel laag?

  • 100 gram ruwe rietsuiker
  • 50 ml water
  • 45 gram roomboter
  • 60 ml slagroom
  • Keltische zeezout (voeg naar smaak toe)

Verhit de suiker en het water in een steelpannetje op een laag vuurtje. Het water moet de suiker helemaal bedekken. Verhit dit tot het een beetje begint te pruttelen en van kleur verandert. Het is belangrijk dat je nu nog niet gaat roeren! Wanneer het mengsel een mooie bruine kleur heeft gekregen (pas op dat het niet te donker wordt, dan is het verbrand en te laat), voeg je de roomboter toe en roer je dit door het mengsel met een garde zo’n 1-2 minuten tot de boter opgelost is. Het klopt dat het mengsel nu wat aan het bubbelen is. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit een minuutje tot het is opgelost. Pas wel op, want doordat je iets kouds toevoegt, gaat het mengsel knetteren. Haal het steelpannetje van het vuur en laat de karamel afkoelen. Het lijkt alsof de karamel nog niet de gewenste dikte heeft, maar dat komt helemaal goed wanneer het aan het afkoelen is! Dus zet het niet nog langer op het vuur, dat is niet nodig en de kans dat het verbrand, is groter. Roer er wat Keltisch zeezout doorheen. Proef af en toe of je de juiste hoeveelheid hebt bereikt. Giet de karamel over de bodem en beleg dit met plakjes banaan. Bewaar wat je over hebt aan karamel in de koelkast.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om karamel met dadels te maken, een iets gezondere variant. Doe 100 gram dadels (overnacht geweekt in water), een scheutje gesmolten kokosolie (ongeveer 1 theelepel), een klein scheutje water, 1 0f 2 mespuntjes vanillepoeder en 1 theelepel Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak, begin met een klein beetje, je kan altijd meer toevoegen als je dat wenst) in een blender en blend alles samen tot een smeuïg geheel.

 

IMG_7016 IMG_7010

 

Wat heb je nodig voor de kokosslagroom?

  • Blikje kokosmelk (van alleen kokos en water met minstens 70% kokos, bijvoorbeeld Aroy-D; hoe meer kokos, hoe meer room je zal krijgen)
  • 1 eetlepel honing
  • Snufje vanillepoeder

Zet het blikje kokosmelk voor minimaal 12 uur in de koelkast, helemaal achterin, zo koud mogelijk. Dan gaat het water en de room scheiden. Niet schudden voor gebruik! Maak het blikje open en haal de bovenste laag (de room) eraf en doe dit in een kom. Klop dit tot een romig geheel met een mixer. Wanneer het bijna klaar is, voeg je de honing en vanillepoeder toe en klop je nog eventjes. Maak de taart af met de kokosslagroom en wat cacaopoeder!

 

IMG_7026 IMG_7051

 

Bosbessen muffins

 

Wat heb je nodig voor het beslag van de muffins?

  • 90 gram gesmolten roomboter of kokosolie
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (of een ander soort suiker naar wens)
  • 270 gram meel naar keuze (bijvoorbeeld volkoren speltmeel en/of havermeel)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 2 eieren
  • 150 gram bosbessen (eventueel diepvries)
  • Snufje vanillepoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel baking soda
  • Sap en rasp van een halve citroen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker en roomboter in een grote kom, en meng dit met elkaar met een lepel. Voeg de eieren en vanille toe, en roer dit goed door het mengsel. Meng in een aparte kom het meel, zout en baking soda goed met elkaar. Doe de helft hiervan bij de natte ingrediënten met de helft van de plantaardige melk. Vouw dit voorzichtig met een pannenlikker door het beslag. Voeg daarna de andere helft toe van het meelmengsel en de plantaardige melk, en vouw dit weer door het beslag tot alle meel is opgenomen. Voeg ten slotte de bosbessen en de sap en rasp van de citroen toe. Vouw dit ook voorzichtig door het beslag. Doe het beslag in muffinvormpjes of doe het in een kleine ronde taartvorm, om er een bosbessencake van te maken. Het is net waar jouw voorkeur naar uitgaat! Maak het af met wat amandelschaafsel en eventueel een beetje kokosbloesemsuiker. Doe de muffins in de oven voor zo’n 15-20 minuten. De cake moet natuurlijk wat langer, zo’n 40 minuten. Hou het in de gaten! Het is gaar wanneer er een prikker schoon uitkomt.

 

IMG_3319   IMG_3312

Read More

3x pancakes for breakfast

Posted by on 20 Jan, 2016 in Recepten | 0 comments

3x pancakes for breakfast

 

Mijn favoriete ontbijt is toch wel echt pannenkoeken! En dan niet die dunne, grote Hollandse pannenkoek, maar die kleine, dikke American pancakes, yum! Ik probeer ze dan wel zo gezond en voedzaam mogelijk te maken 😉 En vele variaties zijn mogelijk. Ik geef je er alvast 3 om mee te beginnen! 

 

 

 

Protein veggie pancakes

Zoals ik in een eerdere post al heb gezegd, ben ik fan van Jamie Oliver! En al helemaal van zijn nieuwe boek: ‘Everyday Superfood’. Hiervoor heeft hij ook weer een nieuw tv programma gemaakt, genaamd ‘Jamie’s Superfood’, waarin hij je dagmenu’s (ontbijt, lunch en diner) geeft die passen in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Hoewel hij er altijd bij zegt hoeveel calorieën het gerecht bevat, ben ik daar zelf nooit mee bezig. En een beetje vet is helemaal niet zo slecht Jamie! 😉 Het gaat mij er meer om dat je lichaam wordt gevoed in plaats van gevuld, en daarbij kan je bepaalde dingen met mate best nemen!

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 6 pannenkoekjes)

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 200 gram kwark
  • 2 eieren
  • groente naar keuze: courgette, rode ui, bosui, rode paprika, mais, doperwten etc.
  • snufje zeezout, peper en paprikapoeder
  • eventueel wat kruiden naar keuze
  • beetje Parmezaanse kaas
  • beetje kokosolie
  • eventueel paar plakjes katenspek of ontbijtspek

 

IMG_6755 IMG_6758

 

Doe alle ingredienten, behalve de Parmezaanse kaas, het spek en de kokosolie, in een kom en meng alles goed met elkaar. Houd 1 eetlepel kwark over voor later. Verhit de kokosolie in een pan op medium-laag vuur. Schep met een lepel wat van het beslag in de pan. Als je een grote pan hebt, passen er wel 3 in. Bestrooi de pannenkoekjes met een beetje Parmezaanse kaas. Keer ze na een aantal minuten om. Wanneer beide kanten een mooi kleurtje hebben, zijn ze klaar! Doe vervolgens wat plakjes katenspek of ontbijtspek in de pan en laat dit beide kanten garen en knapperig worden. Leg het spek op de pannenkoekjes en maak het af met een eetlepel kwark en een theelepel honing. Per persoon zijn 3 genoeg, tenminste als je een grote eter bent. Ze vullen namelijk erg goed! Wat je overhoudt, kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Zo kan je er meerdere dagen van smullen 😉

 

IMG_6760 IMG_6759

 

The best banana pancakes 

Wat heb je nodig? (voor zo’n 8 kleine pancakes)

  • 1 middelgrote banaan
  • 1 ei
  • ongeveer 100 ml sojamelk of andere plantaardige melk
  • 3 eetlepels havermeel
  • mespuntje baking soda
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • theelepel kaneel
  • 2 eetlepels gepofte quinoa (of meer als dat is gewenst)
  • kokosolie of roomboter om in te bakken

 

IMG_7480 IMG_7482

 

Prak de banaan fijn en doe dit in een kom of mengbeker. Voeg hier het ei aan toe en klop dit goed met elkaar. Schenk de plantaardige melk erbij en voeg het meel toe. Klop dit goed met elkaar. Als het beslag te dik is, kan je er altijd nog een scheutje melk eraan toevoegen. Is het beslag te dun, voeg dan nog wat meel toe. Voeg als laatst baking soda, vanille, kaneel en gepofte quinoa toe en meng alles goed met elkaar. Doe een beetje kokosolie in de pan en voeg wat beslag toe. Wanneer je een mengbeker met een schenktuit gebruikt, is het makkelijker om meerdere kleine beetjes beslag in de pan te schenken. Zo kan je makkelijk meerdere kleine pancakes maken. Bak de pancakes op middelhoog-laag vuur in een paar minuten goudbruin, keer ze om en bak nog voor een minuutje. Wanneer je niet alles in 1 keer kan bakken en je niet wilt dat je pancakes koud worden, kan je de pancakes op een bord leggen en daarop nog een bord op z’n kop plaatsen, zodat de pancakes afgedekt zijn en de warmte niet kan ontsnappen. Voor de toppings kan je kiezen wat je zelf lekker vindt! Je kan bijvoorbeeld kiezen uit: sap van een mandarijn, honing, kokosbloesemsuiker of ander soort suiker, kokosrasp, extra kaneel, beetje roomboter, Griekse yoghurt, notenpasta, gesmolten chocola, walnoten, pecannoten, blauwe bessen, aardbeien etc. Enjoy!

 

IMG_7486 IMG_7488

 

Apple pie pancakes 

Wat heb je nodig? (voor 3 grote, dikke pancakes)

  • 40 gram volkoren speltmeel
  • 20 gram havermeel
  • plantaardige melk
  • 1 ei
  • mespuntje baking soda
  • kaneel
  • vanillepoeder
  • paar eetlepels havermout
  • 2 eetlepels gepofte quinoa
  • kokosolie of roomboter om in te bakken
  • rozijnen
  • 1 appel, gesneden in dunne plakjes
  • kokosbloesemsuiker

 

IMG_7507

 

Doe het meel in een kom en maak met een garde een kuiltje in het midden. Schenk hier wat melk in en begin met kloppen. Voeg net zoveel melk toe totdat al het meel is opgenomen en je een niet te dun, niet te dik papje krijgt. Voeg vervolgens het ei toe en klop dit goed met de garde. Wanneer het beslag te dik is, kan je er altijd nog een klein scheutje melk aan toevoegen. Voeg dan ten slotte baking soda, vanille en kaneel (net zoveel als je zelf wilt!), de havermout en gepofte quinoa toe en klop alles goed met elkaar. Het beslag wordt dan vrij dik. Smelt een beetje kokosolie in een pan en voeg wat beslag toe. Leg hier wat plakjes appel en rozijnen op, en bedek dit met nog een beetje beslag. Maak het af met wat kaneel en een theelepeltje kokosbloesemsuiker. Wanneer de onderkant goudbruin is geworden, kan je de pancake omdraaien en bak je deze nog 1 of 2 minuutjes. Bak er zo nog 2 en leg ze op elkaar op een bord. Maak het af met een klontje roomboter, nog een snufje kaneel en een toefje Griekse yoghurt (als “slagroom”) 😉

 

IMG_7513 IMG_7518

 

Read More

3x Sinterklaas recepten

Posted by on 4 Dec, 2015 in Recepten | 0 comments

3x Sinterklaas recepten

De feestmaand is begonnen! Veel gezelligheid, samenzijn, maar ook voor veel mensen een “excuus” om uitbundig te gaan snoepen. Sinterklaas komt alweer om de hoek kijken. Mensen vullen hun boodschappenmandjes met pepernoten, gevulde speculaas en allerlei snoepgoed als schuimpjes, kikkers en muizen, omdat het voor deze keer wel mag. Maar ja de kerst komt er straks ook weer aan en dan willen we ook weer genieten van een menu met drie (of wel vier, vijf of zes) gangen en allerlei lekkers. En al dat “lekkers” uit de supermarkt zit vol met onnodige toevoegingen en is vaak eigenlijk helemaal niet lekker. Het smaakt veel beter als je zelf lekkernijen maakt. Met deze 3 recepten hoop ik je wat inspiratie te kunnen geven voor Sinterklaasavond (maar ook voor de rest van de winter). 

 

Speculaas cheesecake

De hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm met een doorsnede van 11 cm. Let op dat de voorbereiding voor de cheesecake al de avond van tevoren begint!

Wat heb je nodig voor de bodem?

  • 40 gram amandelmeel
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat is gewenst)
  • Ongeveer 20 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)
  • Snufje speculaaskruiden, vanillepoeder en zout

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng meel, zout, speculaaskruiden, suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

IMG_6789 IMG_6799IMG_6804 IMG_6806

 

Wat heb je nodig voor de cheesecake vulling?

  • 100 gram cashewnoten (overnacht geweekt in water)
  • 4 eetlepels kokosroom (zie hier het recept)
  • 6 dadels (overnacht geweekt in water)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat gewenst is)
  • eventueel nog 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • scheutje citroensap
  • scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1-2 theelepels (neem de ontgeurde versie als je geen erge kokossmaak wilt hebben)
  • paar mespuntjes vanillepoeder (hoeveelheid naar wens, ik hou altijd wel van een beetje extra vanille ;-))

Als garnering:

  • stukjes mandarijn
  • pepernoten

Doe alles in de blender of maatbeker als je met een staafmixer te werk wilt gaan. Blend alles tot een romig geheel. Wanneer de koekbodem is afgekoeld, bestrijk je dit met het romige mengsel. Zet dit in de vriezer en laat het zo’n 4 uur opstijven. Garneer met stukjes mandarijn en pepernoten. Doe vervolgens een scherp mes even onder de hete kraan, zodat je de cheesecake in mooie puntjes kan snijden. Je kan de leftovers (als die er zijn natuurlijk ;-)) in de vriezer of in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze langer houdbaar, zo’n 4 weken. In de koelkast ongeveer een week.

 

IMG_6810 IMG_6814

 

Gevulde speculaas koeken (voor 10 koeken)

Wat heb je nodig voor de amandelspijs?

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram honing
  • Beetje citroensap

Het is heel makkelijk om te maken, maar het heeft wel even tijd nodig in de koelkast. Een paar uurtjes, maar het liefst 1-2 weken. Hoe langer, hoe beter de smaak namelijk. Dus dit recept kan je vandaag maken, en 1 of 2 weken later afmaken, maar je kan er natuurlijk ook voor gaan om ‘m alsnog morgen voor Sinterklaas te serveren. En anders heb je alvast een leuk recept voor volgend jaar ;-). Je mengt alle ingrediënten met elkaar. Je plaatst dit op wat huishoudfolie of vershoudfolie en rolt het op, en maakt beide uiteinden dicht door er een knoopje in te leggen. Dit bewaar je vervolgens voor 1-2 weken in de koelkast. Hoe langer, hoe lekkerder het wordt!

Mocht je een foodprocessor hebben dan kan je ook het volgende recept maken:

  • 150 gram geblancheerde amandelen (witte amandelen)
  • 150 gram suiker
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • 1 ei

Maal de amandelen met het suiker kort en voeg het ei en de citroensap en -rasp toe. Zet de foodprocessor weer aan en meng het tot een egaal bonk amandelspijs. Bewaar wat over is in de koelkast.

 

IMG_6870 IMG_6873 IMG_6874 IMG_6880

 

Wat heb je nodig voor de speculaas koeken?

  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram roomboter
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • snufje vanillepoeder
  • 10 geblancheerde amandelen (als topping)

Verwarm de oven voor op 170-180 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit goed met elkaar. Doe de roomboter erbij en verkruimel dit met je vingers erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Maak hier 20 kleinere balletjes van. Maak ze plat met je handpalmen en leg er 10 op een bakplaat (met bakpapier). Snijd het amandelspijs in 10 ronde stukken (maak ze niet te dik). Leg op elk koekje een stukje amandelspijs en leg hier nog een koekje bovenop. Druk dit even met je hand aan en druk er een geblancheerde amandel in. Doe de koeken in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten. Ze zijn klaar wanneer ze een mooie bruin kleurtje hebben gekregen. Blijf tussendoor checken! Laat ze eerst afkoelen en bewaar in een luchtdichte trommel voor een paar dagen.

 

IMG_6894 IMG_6889 IMG_6883 IMG_6898

 

Pepernoten brownies

Mmmm chocola en pepernoten; een heerlijke combinatie! Maak je pepernoten zelf. Heel simpel en lekker!

Wat heb je nodig voor de pepernoten?

  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (kan meer als gewenst)
  • snufje kaneelpoeder
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • scheutje plantaardige melk

Verwarm de oven voor op 170-180 graden. Meng alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg hier de roomboter en plantaardige melk aan toe. Meng alles met je handen en kneed dit tot een grote bal. Haal hier kleine beetjes vanaf en rol dit tot een klein balletje in je handpalmen. Leg deze op een bakplaat (met bakpapier) en druk ze een beetje aan. Zet ze in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, tot ze een mooi bruin kleurtje hebben gekregen. Check tussendoor even of alles goed gaat. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

 

IMG_6890 IMG_6892

 

Wat heb je nodig voor de brownies?

  • 100 gram pure chocola
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • ongeveer 100 ml plantaardige melk
  • 2 theelepels baking soda
  • klein scheutje citroensap
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • 1 eetlepel speculaassiroop (zie hier het recept)
  • Zelfgebakken pepernoten (zie recept hierboven) en anders van een goede bakker
  • Stukjes pure chocola met zeezout (bijvoorbeeld van Seed & Bean of Ah Delicata)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de pure chocola en kokosolie au bain-marie smelten. Klop ondertussen het ei en de suiker samen. Voeg de citroensap en wat vanillepoeder toe en klop nog even door. Wanneer de chocola en kokosolie gesmolten zijn, voeg dit dan ook toe aan het ei/suiker beslag en klop dit samen. Voeg al kloppend een paar scheutjes plantaardige melk toe (ongeveer 100 ml, het beslag moet niet te waterig worden). Meng cacaopoeder, amandelmeel, zout en baking soda met elkaar en voeg dit toe aan het chocolademengsel. Vouw dit door het mengsel met een pannenlikker. Voeg de speculaassiroop, extra stukjes pure chocola en een paar handjes pepernoten toe, en vouw dit er voorzichtig doorheen. Giet het mengsel in een brownievorm en druk nog een paar pepernoten in het beslag. Laat het gaar worden in de oven in ongeveer 25 minuten. Wanneer een prikkertje er schoon uitkomt, is de brownie gaar. Laat het afkoelen en snijd de brownie daarna in stukken.

 

IMG_6905  IMG_6911

Ik wens iedereen een fijne Sinterklaasavond toe!

Read More

3x verwarmende winterdranken

Posted by on 2 Dec, 2015 in Recepten | 0 comments

3x verwarmende winterdranken

Tijdens de koude en donkere wintermaanden zijn er weer allerlei specials te verkrijgen bij koffieketens als Starbucks, zoals de pumpkin spice latte en de speculaas latte. Deze dranken hebben bijna niks meer met koffie te maken, want ze zitten bomvol suiker en andere ongezonde toevoegingen. Vorig jaar schreef ik al een stukje over de pumpkin spice latte en zijn ingrediënten. Ook gaf ik een recept om ‘m zelf te maken. Naast deze pumpkin spice latte zijn er natuurlijk ook andere heerlijke dranken die bij de winter horen, zoals warme choco met slagroom. In dit artikel geef ik je 3 recepten voor heerlijke warme dranken om de winter mee door te komen! 

 

Dirty chai latte 

Wat heb je nodig?

  • 1 groot hittebestendig glas
  • elektrische melk mixer (melkopschuimer)
  • sojamelk of andere plantaardige melk
  • shot espresso
  • theezakje yogi tea chai of choco
  • Biologische slagroom (of andere slagroom naar keuze)
  • Snufje kaneel

Hoe maak je het?

Vul het glas voor 3/4 met sojamelk of andere plantaardige melk en giet dit over in een kleine pan. Warm de melk op (niet laten koken). Doe het theezakje in het glas en giet de warme melk erbij, laat dit eventjes trekken en knijp het theezakje voorzichtig een beetje uit met je vingers (kijk uit het is heet). Schuim de melk op met zo’n simpele melkopschuimer (elektrische melk mixer) van een paar euro. Voeg een shot espresso toe en een toef(je) slagroom (slagroom naar keuze, bijvoorbeeld biologische slagroom die je zelf nog moet opkloppen). Maak het af met een snufje kaneel. Enjoy!

 

IMG_6654 IMG_6660

 

Warme choco met kokosslagroom

Wat heb je nodig?

  • 1 leuke mok
  • elektrische melk mixer (melkopschuimer)
  • sojamelk of andere plantaardige melk
  • 3-4 blokjes pure chocolade (70% of meer; hoe puurder, hoe beter) of pure chocolade met een smaakje (espresso, zeezout, sinaasappel/gember; bijvoorbeeld van Seed & Bean).
  • Snufje kaneel
  • Snufje vanillepoeder
  • Eventueel snufje cacaopoeder of geschaafde pure chocola als topping

Wat heb je nodig voor de kokosslagroom?

  • Blikje kokosmelk (van alleen kokos en water met minstens 70% kokos, bijvoorbeeld Aroy-D; hoe meer kokos, hoe meer room je zal krijgen)
  • 1 eetlepel honing
  • Snufje vanillepoeder

 

IMG_6837

 

Hoe maak je deze warme choco?

Zet het blikje kokosmelk voor minimaal 12 uur in de koelkast, helemaal achterin, zo koud mogelijk. Dan gaat het water en de room scheiden. Niet schudden voor gebruik! Maak het blikje open en haal de bovenste laag (de room) eraf en doe dit in een kom. Klop dit tot een romig geheel met een mixer. Wanneer het bijna klaar is, voeg je de honing en vanillepoeder toe en klop je nog eventjes. Als de slagroom klaar is, kan je verder met de chocomelk. Verwarm de melk in een pannetje met een snufje kaneel- en vanillepoeder. Roer dit eventjes goed door. Doe de chocolade blokjes in de mok en giet de warme melk eroverheen. Roer dit met een lepel goed door. Schuim de melk een beetje op met een elektrische melk mixer en maak het af met de kokosslagroom. Eventueel nog een snufje cacaopoeder of geschaafde pure chocola. De rest van de kokosslagroom (als je wat overhoudt) kan je in de koelkast bewaren.

 

IMG_6840 IMG_6842

 

Speculaas latte (2 varianten)

Wat heb je nodig voor de speculaas latte 1?

  • 1 hittebestendig glas
  • elektrische melk mixer (melkopschuimer)
  • 2 theelepels speculaassiroop
  • shot espresso
  • soja melk of andere plantaardige melk
  • toefje slagroom
  • een pepernoot

Wat heb je nodig voor de speculaassiroop?

  • 25 ml water
  • 19 gram kokosbloesemsuiker
  • 3/4 theelepel speculaaskruiden
  • snufje vanillepoeder

Hoe maak je de speculaas latte 1?

Maak eerst de siroop door alle ingrediënten hiervoor in een pannetje te doen en op laag vuur in te laten koken. Zorg dat je continue blijft door roeren. Laat de siroop afkoelen. Wanneer de siroop is afgekoeld, vul je het glas voor 3/4 met melk en giet je dit over in een kleine pan. Verwarm dit op een laag vuurtje. Maak je espresso zoals jij ‘m maakt en voeg hier 2 theelepels siroop aan toe (de rest kan je in een klein potje bewaren). Schuim de melk iets op en voeg dit dan toe aan de espresso. Maak het af met een toefje slagroom en een verkruimelde pepernoot.

IMG_6816 IMG_6818

 

Of maak je speculaas latte op deze manier:

Wat heb je nodig voor de speculaas latte 2?

  • 1 hittebestendig glas
  • elektrische melk mixer (melkopschuimer)
  • sojamelk of andere plantaardige melk
  • shot espresso
  • halve theelepel speculaaskruiden
  • theelepel honing
  • snufje vanillepoeder
  • snufje kaneel (voor de topping)

Hoe maak je de speculaas latte 2?

Vul het glas driekwart met de melk en doe dit in een kleine pan. Voeg de honing, speculaaskruiden en vanillepoeder toe en roer dit even goed door elkaar. Verwarm de melk, maar laat het niet koken. Maak je espresso zoals jij het gewend bent en doe dit in het glas. Roer de melk nog even goed door. Schuim de melk wat op met een melkopschuimer en voeg dit aan de espresso toe. Goed blijven roeren om de speculaaskruiden goed te mixen. Maak het af met een snufje kaneel en genieten maar!

 

IMG_6721

Read More

Speculaas appeltaart

Posted by on 13 Nov, 2015 in Recepten | 0 comments

Speculaas appeltaart

Ongeveer 2 weken geleden vierden we familiedag. Alle ooms en tantes (de broers en zussen van mijn vaders kant, en partners) komen elk jaar de 1e zondag van November bij elkaar voor de familiedag. Elk jaar is het weer bij iemand anders en dit jaar waren wij weer aan de beurt (mijn moeder en ik, mijn vader is helaas 10 jaar geleden overleden). Mijn vader maakte vroeger altijd appeltaart met de familiedag en met zijn verjaardag. Dat was de enige taart die hij altijd maakte. Daarom wilde ik deze keer de appeltaart maken ter herinnering aan mijn vader. Het was mijn 1e appeltaart en natuurlijk heb ik die een iets gezondere twist gegeven 😉

 

Benodigheden voor de bodem (voor een springvorm van 24 cm)

  • 400 gram volkoren speltmeel (+ een beetje om te bestuiven)
  • 133 gram suiker (ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (+ nog 1 ei om de bovenkant van de taart te besmeren)
  • eetlepel koekkruiden / speculaaskruiden
  • snufje zout

 

Benodigheden vulling

  • 5 middel tot grote appels (goudreinet of boskoop)
  • 50 gram suiker (ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 2 eetlepels honing
  • kopje rozijnen (of meer als gewenst)
  • kopje havermout
  • sap van een citroen (ongeveer 1/3 van een kleine citroen)
  • 2 eetlepels kaneel (meer of minder als gewenst)
  • 1 theelepel vanillepoeder

 

IMG_6469 IMG_6421

 

Zo maak je de taart

Doe het volkoren speltmeel, de suiker, het zout en de koekkruiden in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Voeg dan de roomboter toe en kneed dit door het meel. Kluts de eieren in een kopje en voeg ze geleidelijk toe en kneed alles goed door. Maak hier een kleine bal (1/3 van het mengsel; voor de reepjes op de taart) en een grote bal (2/3 van het mengsel; voor de taartbodem) van. Zet dit voor minstens een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze in stukjes, vlak langs het klokhuis. Snijd deze stukken appels in dunne plakjes en doe deze in een grote kom. Voeg hier de suiker, honing, rozijnen, kaneel, citroensap en vanillepoeder aan toe en roer dit met een lepel goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en bestuif dit met wat meel. Haal de grote deegbal uit de koelkast en leg dit hierop. Rol met een deegroller het deeg uit tot ongeveer 3 mm. Het hoeft niet een perfecte vorm te hebben, het deeg is goed aan te passen. Vet de springvorm in en bekleed dit met het deeg. Lukt het niet in 1 keer goed, dan kan je altijd nog wat stukken deeg toevoegen en deze goed aandrukken met je vingers. De zijkanten moet je ook goed en dik bekleden. Strooi de havermout over de bodem (tot het goed bedekt is) en voeg dan het appelmengsel hier aan toe. Druk dit met je handen goed aan. De havermout zorgt ervoor dat het vocht van de appels opgevangen wordt en dat de bodem knapperig wordt in plaats van klef. Haal de kleine deegbal uit de koelkast en rol deze ook uit. Snijd hier repen van en leg ze kruislings over de taart. Smeer dit vervolgens in met een geklutst eitje. Hiervan krijgt de appeltaart een mooie glans. Zet de taart in de voorverwarmde oven en laat deze er voor ongeveer 40 minuten inzitten tot de taart mooi bruin is geworden en een prikker schoon uit het deeg komt. Laat de appeltaart afkoelen en snijd vervolgens in mooie punten. Enjoy!

 

IMG_6438 IMG_6442

Read More