Recepten

Snicker brittle

Posted by on 4 Nov, 2015 in Recepten | 0 comments

Snicker brittle

Pinda’s en chocola zijn altijd een goede combinatie! Zo at ik vroeger weleens een broodje met pindakaas en hagelslag. En ook vele lekkernijen zijn hiermee gevuld, zoals snickers, pinda rotsen, M&M chocolade pinda, chocolade pinda’s, Reese’s peanut butter cups etc. Deze lekkernijen zijn alleen wel in de fabriek in elkaar geknutseld met toevoegingen die we beter niet te vaak kunnen eten. Iets lekkers met chocola en pinda’s is ook gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen ūüėČ Beware, they are really delicious! Ook deze variant dient met mate gegeten te worden!¬†

 

 

IMG_6291

 

Deze heerlijke variant van snickers & brittle is super simpel om te maken! Brittle is een ouderwets zoetwaar dat bestaat uit (harde) brokken van noten en gekarameliseerde suiker. De peanut brittle is het meest bekend. Ik heb de combinatie gemaakt van pinda’s, honing (brittle) en chocola (snickers). Smelt 75 gram pure chocola au bain-marie met een theelepel kokosolie. Laat een theelepel kokosolie in een koekenpan (van ongeveer 20 cm) smelten en voeg een laagje¬†pinda’s¬†toe tot de pan is gevuld.¬†Laat deze een paar minuten roosteren. Leg ze op een stuk bakpapier en besprenkel met wat honing totdat alle pinda’s een beetje bedekt zijn. Laat dit 10 minuutjes staan en giet hier vervolgens de gesmolten chocola overheen. Zet dit in de vriezer tot het hard is geworden. Je kan deze snicker brittle het beste in vriezer bewaren, dan blijft de chocola en honinglaag goed hard. Het smelt namelijk aardig snel en dan kan het een beetje plakkerig worden ūüėČ Dus haal het vlak voor serveren uit de vriezer.

 

IMG_6321

Read More

3x recepten met granaatappel

Posted by on 27 Oct, 2015 in Recepten | 0 comments

3x recepten met granaatappel

Een aantal weken geleden ben ik op vakantie geweest in Portugal. Mijn oom heeft zich sinds kort daar gevestigd en we gaan dan graag even op bezoek. In zijn tuin heeft hij struiken staan met heel veel granaatappels. Hij heeft mij een hele tas meegegeven, maar helaas kon ik niet alles mee naar huis nemen. Dan zou mijn koffer te zwaar worden. Die granaatappels wegen namelijk niet niks. Ik maak niet vaak recepten met granaatappel, omdat ik ze best wel duur vind. Nu dus mijn kans om er lekker van te genieten met deze recepten! 

 

 

Yoghurtsmoothie met granaatappel en aarbeien (voor 1 persoon)

Doe een halve banaan en 2 handjes aardbeien¬†in een blender of maatbeker. Snijd de granaatappel in twee√ęn en knijp eerst het sap eruit. Haal de overgebleven pitjes eruit en voeg die ook toe. Je kan er ook een paar bewaren als garnering. Voeg nog een dadel, wat vanillepoeder en yoghurt toe, en blenden maar!

 

IMG_6301

 

Chia ontbijtje met granaatappel (voor 1-2 personen)

Doe de avond van tevoren 3 theelepels chiazaad in een klein glas en voeg hier ongeveer 125 ml kokosmelk aan toe. Laat dit overnacht in de koelkast staan. Laat ook 40 gram¬†havermout in een weckpot in water overnacht weken. Giet dit de volgende ochtend af en meng dit¬†met een scheutje¬†sojamelk (of andere plantaardige melk), het chiazaad mengsel, 2 eetlepels¬†yoghurt en een snufje vanillepoeder. Doe de helft van het mengsel in een weckpot en voeg hier nog een laag yoghurt aan toe. Vervolgens voeg je hier wat sap en pitjes van de granaatappel (1 granaatappel in totaal is genoeg) aan toe. Herhaal dit nog een keer. Maak het eventueel af met 4¬†dadels (in stukjes of geblend met een scheutje water, kokosolie en zeezout). Je kan dit powerontbijtje helemaal zelf opeten of met iemand delen. Het is genoeg voor 2 personen, tenzij je een grote eter bent ūüėČ

 

IMG_6303 IMG_6306

 

Couscous salade met granaatappel (voor 1 persoon)

Doe wat (spelt)volkoren couscous (40-60 gram) in een kommetje en voeg een scheutje olijfolie, zwarte peper en kruiden naar keuze toe (bijvoorbeeld paprikapoeder, kipkruiden, kurkuma, gember, koriander etc.). Giet hier kokend water overheen, net zoveel tot er net een klein laagje boven de couscous drijft. Dek het goed af en laat het even staan. Doe zo’n 200 gram¬†broccoliroosjes in een pan met kokend water en laat dit koken tot het gaar is (zo’n 6 minuten). Snijd een halve rode ui en een tomaat in stukjes. Doe een theelepel¬†kokosolie in een kleine pan (zet het vuur medium-laag) en fruit hier de ui in en voeg een handje¬†rozijnen toe. Vervolgens voeg je de tomaat toe en zet je het vuur ietsje hoger. Zo ontstaat er een lekker tomatensausje. Voeg hier een uitgeperst knoflookteentje, een snufje kaneel, paprikapoeder, gember,¬†zwarte peper en een snufje zeezout¬†aan toe. Wanneer de broccoli klaar is, stamp je de roosjes fijn met een stamper. Doe de couscous op een bord, voeg hier de fijn gestampte broccoli aan toe en dan de tomatensaus. Maak het af met granaatappelpitjes, amandelen, hazelnoten en sesamzaadjes.

 

IMG_6255

 

Tip: het is ook lekker om het sap en de granaatappelpitjes in een glas te doen en aan te lengen met wat water!

 

IMG_6157

Read More

Volkoren spelt-roggebrood à la Jamie

Posted by on 25 Sep, 2015 in Recepten | 0 comments

Volkoren spelt-roggebrood à la Jamie

Ik ben al jaren een grote fan van Jamie Oliver! Zijn boeken en programma’s zijn altijd erg leuk en leerzaam, en zijn recepten zijn lekker en simpel. En simpel is erg belangrijk! Want soms heb je gewoon niet zoveel zin om uren in de keuken te staan, maar je wilt wel een lekkere maaltijd klaar maken waar je van kan genieten. Jamie’s nieuwe boek ‘Every Day Super Food’ is net in Nederland verschenen, maar ik heb mijn exemplaar al een maand geleden via Amazon weten te scoren. Dit simpele recept voor volkorenbrood (met een paar aanpassingen) komt uit dit boek. Enjoy!¬†

 

 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 100 gram volkoren roggemeel
  • 50 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 grote ei
  • 300 ml biologische karnemelk (of magere yoghurt)

 

IMG_5572  IMG_5574

 

Hoe maak je het brood?

Heel simpel! Verwarm de oven voor op 190 graden. Je mengt alle droge ingredi√ęnten met elkaar. Doe het ei en de karnemelk in een aparte kom en klop dit samen. Voeg hier steeds een klein beetje van toe aan de droge ingredi√ęnten en roer er met een vork doorheen. Wanneer je het ei-karnemelk mengsel helemaal aan de droge ingredi√ęnten hebt toegevoegd, kan je met je handen te werk gaan. Bestuif je handen met wat meel en vorm het samen tot een deegbal. Leg wat bakpapier op een bakplaat en bestuif dit met een beetje meel. Plaats hier de deegbal op en maak er een mooie ovale vorm van. Maak in het brood een stervorm met een mes, ongeveer een halve cm diep. Je kan eventueel nog wat pompoenpitten in het deeg drukken. Zet het brood voor ongeveer 40-45 minuten in een voorverwarmde oven. Het brood is klaar wanneer je op de onderkant klopt en je een hol geluid hoort. Laat eventjes afkoelen en snijden maar!

 

IMG_5582 IMG_5585  IMG_5592 IMG_5590

 

Read More

Salted caramel cashew cheesecake

Posted by on 24 Sep, 2015 in Recepten | 0 comments

Salted caramel cashew cheesecake

Hmmm de herfst is nu toch echt begonnen… Maar niet te treuren! De herfst brengt ook mooie dingen met zich mee. Het is weer tijd voor mooie herfstkleuren en geuren, knus binnen zitten met een kop warme thee, koffie of warme choco (en met slagroom mag best een keertje ;-)) en de kaarsen mogen ook weer aan. En bij dat warme drankje past natuurlijk ook een lekker gebakje. Deze caramel salted cashew cheesecake is gegarandeerd smullen!¬†

 

 

De hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm met een doorsnede van 11 cm. Let op dat de voorbereiding voor de cheesecake al de avond van tevoren begint!

 

Voor de bodem

– 40 gram amandelmeel

– 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of andere soort suiker als dat is gewenst)

– Ongeveer 20 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)

– Snufje kaneel, vanille en zout

 

IMG_5469

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng het meel, zout, kaneel, de suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

Voor de vulling

– 100 gram cashewnoten (overnacht geweekt in water)

– 75 ml kokosyoghurt (bijvoorbeeld van CoYo of Abbot Kinney’s)

– 2-4 theelepels honing (het is net hoe zoet je het wilt hebben)

– scheutje citroensap

– scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1-2 theelepels (neem de ontgeurde versie als je geen erge kokossmaak wilt hebben)

– paar mespuntjes vanillepoeder (hoeveelheid naar wens, ik hou altijd wel van een beetje extra vanille ;-))

 

IMG_5470

 

Doe alles in de blender of maatbeker als je met een staafmixer te werk wilt gaan. Blend alles tot een romig geheel. Wanneer de koekbodem is afgekoeld, bestrijk je dit met het romige mengsel. Zet dit in de vriezer en laat het zo’n 4 uur opstijven.

 

Voor de salted caramel 

– 100 gram dadels (overnacht geweekt in water)

– scheutje gesmolten kokosolie, ongeveer 1 theelepel

– klein scheutje water

– 1 0f 2 mespuntjes vanillepoeder

– 1 theelepel Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak, begin met een klein beetje, je kan altijd meer toevoegen als je dat wenst)

 

IMG_5474

 

Blend alle ingredi√ęnten samen in de blender of met een staafmixer. Proef eventjes of het lekker zoutig smaakt, anders nog een klein beetje zout toevoegen. Haal de cashew cheesecake na 4 uur uit de vriezer en voeg de salted caramel toe. Laat dit nog even in de vriezer opstijven, ongeveer een kwartiertje. Haal de cheesecake uit de vriezer. Doe een scherp mes even onder de hete kraan, zodat je de cheesecake in mooie puntjes kan snijden. Je kan de leftovers (als die er zijn natuurlijk :p) in de vriezer of in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze langer houdbaar, zo’n 4 weken. In de koelkast ongeveer een week.

 

IMG_5500 IMG_5540IMG_5533 IMG_5556

 

 

Read More

Ice Ice Baby

Posted by on 9 Sep, 2015 in Recepten | 0 comments

Ice Ice Baby

 

De meteorologische zomer is voorbij, maar dat wil niet zeggen dat het geen mooi weer kan zijn. We hopen in september natuurlijk lekker te kunnen nazomeren! Vandaag is de zon weer tevoorschijn gekomen en morgen is er ook een grote kans dat we weer van de zon kunnen genieten :-) Het zijn wel geen hoge temperaturen meer, maar een iced coffee of iced tea gaat er zeker nog wel in! Met deze iced drinks kan je nog even heerlijk nazomeren, enjoy! 

 

 

Iced coffee

Je komt het tegenwoordig veel tegen en in verschillende varianten: iced coffee, frappuccino, iced latte, frozen classic, iced brew etc. Je kan het ook heel makkelijk zelf maken en zelfs op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om je ijskoffie zwart te drinken door ijsklontjes toe te voegen aan je espresso/koffie. Of beter nog… Giet je espresso/koffie in een glas met ijs. Kies wel voor een sterke koffie variant, want de smaak wordt wat milder door het ijs. Drink je je koffie niet zwart, dan kan je hierbij melk (variant naar keuze) toevoegen en eventueel een beetje kokosbloesemsuiker. Tegenwoordig zie je ook het fenomeen ‘cold brew’. Hierbij wordt gemalen koffie met water in een potje gezet. Dit blijft zo 12-24 uur staan. Daarna wordt dit mengsel gefilterd. Dit wordt bijvoorbeeld met een French Press of Toddy system gedaan. Je kan het ook zelf filteren door het een paar keer door een zeef te halen, eventueel met een doek. Deze ‘cold brew’ wordt over het algemeen zonder melk gedronken (en geserveerd bij Starbucks en Coffee Company).

 

IMG_5365

 

Ben je meer van de Starbucks frappuccino’s? No worries! Die kan je ook makkelijk zelf maken! Zet je lekkerste espresso, voeg hier wat kokosbloesemsuiker (of ander zoetmiddel) aan toe en giet dit in een blender. Voeg melk naar keuze (kan biomelk, sojamelk of amandelmelk zijn) en ijsklontjes toe (als je blender niet goed is in het crushen van ijs, dan kan je het beste de ijsklontjes eerst in een theedoek zelf crushen met een hamer, daarna doet je blender of staafmixer de rest ;-)). En blenden maar! Hoe meer ijsklontjes je toevoegt, hoe meer frappuccino achtig de substantie wordt. Je kan hier nog verschillende lekkernijen aan toevoegen, zoals een siroopje, slagroom of chocoladesaus voor als je in een stoute bui bent ūüėČ

 

IMG_4771  IMG_4748

 

Iced tea

Als je homemade ijsthee wilt drinken dan moet je dit wel van tevoren klaar maken. Giet wat kokend water in een hitte bestendig glas en laat dit wat afkoelen. Voeg een theezakje of losse thee in een zakje naar keuze toe. Er bestaan veel verschillende soorten thee met allerlei fruitsmaken e.d. Ik gebruikte groene thee met sinaasappel smaak. Laat de thee afkoelen en voeg wat honing of ander zoetmiddel en ijsklontjes toe. Zet dit voor een paar uurtjes in de koelkast. Snijd een citroen in partjes en voeg dit toe. Rietje erin en drinken maar! Lekker zoet (maar niet te) en verfrissend!

 

IMG_4828 IMG_4826

 

Water met bubbels & fruit

 

IMG_5129 IMG_5093

 

Soms kan je de smaak van water echt beu zijn. Gelukkig is daar wel wat op te vinden! Zo kan je allerlei smaakmakers aan het water toevoegen, zoals komkommer, munt, citroen, sinaasappel, gember, aardbeien, bosbessen, frambozen, honing etc. Je kan ook voor Spa rood kiezen, weer eens wat anders. Vul een glas of waterkan met water naar keuze (spa blauw, rood of met muntsmaak), ijsklontjes en smaakmakers naar keuze. Laat dit een aantal uurtjes in de koelkast trekken.

 

IMG_5127  IMG_5134

 

Cheers!

 

 

 

Read More

Niet mokken, maar wokken!

Posted by on 15 Aug, 2015 in Recepten | 0 comments

Niet mokken, maar wokken!

 

Wokgerechten zijn altijd lekker en makkelijk om te maken. Wat rijst of noedels, groente, ei of vlees, sojasaus en heerlijke kruiden bij elkaar. De laatste tijd is er alleen wat ophef geweest rondom rijst. Nu blijkt dat het best wat arsenicum bevat en dat is giftig. Moeten we nu alles met rijst gaan verbannen? Hier in ieder geval een wokgerecht met spelt in plaats van rijst.

 

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat rijst een aardig hoog gehalte arsenicum bevat. Arsenicum is een giftig sporenelement, wat in hele kleine hoeveelheden in voeding voorkomt. Hoe komt arsenicum dan in rijst terecht? Arsenicum zit in het grondwater en vindt zijn weg in het water dat gebruikt wordt voor irrigatie van gewassen (rijstvelden) en voor het koken. Vergeleken bij andere gewassen neemt rijst meer arsenicum op uit water en aarde. Ook wanneer je rijst kookt in besmet water, wordt er meer arsenicum opgenomen in de rijstkorrels tijdens het koken. Door het eten van rijst krijg je niet zo’n hoge dosering binnen waar je dood aan gaat, maar wanneer je jarenlang veel rijst eet, kan dat wel leiden tot bepaalde klachten en ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en type-2-diabetes. Het is dus belangrijk om te letten op je inname van rijst. Vaak krijgen we toch meer binnen dan we denken, zeker als je rijstmelk drinkt, rijstwafels eet, producten met rijststroop, rijstmeel en rijst eet (zoals bepaalde ontbijtgranen) en gewoon rijst als avondmaal eet. Je hoeft rijst niet helemaal te verbannen, maar variatie blijft natuurlijk het toverwoord! Daarom dit recept met spelt in plaats van rijst.

 

Benodigheden voor 1 persoon

40 gram volkoren spelt van Artisan

1 biologische ei

Tamari saus

Sesamolie

Kokosolie

Ah biologische peulvruchtenkiemen (100 gram)

1/2 rode paprika

1/2 gele paprika

1/2 courgette

Sesamzaadjes

Kruiden: knoflook(poeder), gember, paprikapoeder, zwarte peper, biologische mix voor kip

 

11900129_526495250849097_8651000756554002684_o

 

Kook eerst het spelt voor 25 minuten (zie verpakking voor instructies). Doe wat kokosolie in de wok en maak eerst wat roerei (ei eerst loskloppen in een kopje) en leg dit apart. Doe nog een beetje kokosolie in de pan en voeg de peulvruchtenkiemen toe en wat tamari. Roer dit steeds goed door en laat even 5 minuten verder bakken. Voeg alle kruiden (naar eigen smaak) toe, en voeg vervolgens de paprika en courgette toe. Laat dit een paar minuten bakken en voeg dan het spelt en roerei toe. Roerbak alles goed door elkaar. Sprenkel wat sesamzaadjes en een scheutje sesamolie eroverheen. Voeg eventueel nog een beetje tamari naar smaak toe en klaar! Ook lekker met wat bosuitjes.

Read More