Speculaas appeltaart

Posted by on 13 Nov, 2015 in Recepten | 0 comments

Speculaas appeltaart

Ongeveer 2 weken geleden vierden we familiedag. Alle ooms en tantes (de broers en zussen van mijn vaders kant, en partners) komen elk jaar de 1e zondag van November bij elkaar voor de familiedag. Elk jaar is het weer bij iemand anders en dit jaar waren wij weer aan de beurt (mijn moeder en ik, mijn vader is helaas 10 jaar geleden overleden). Mijn vader maakte vroeger altijd appeltaart met de familiedag en met zijn verjaardag. Dat was de enige taart die hij altijd maakte. Daarom wilde ik deze keer de appeltaart maken ter herinnering aan mijn vader. Het was mijn 1e appeltaart en natuurlijk heb ik die een iets gezondere twist gegeven 😉

 

Benodigheden voor de bodem (voor een springvorm van 24 cm)

  • 400 gram volkoren speltmeel (+ een beetje om te bestuiven)
  • 133 gram suiker (ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (+ nog 1 ei om de bovenkant van de taart te besmeren)
  • eetlepel koekkruiden / speculaaskruiden
  • snufje zout

 

Benodigheden vulling

  • 5 middel tot grote appels (goudreinet of boskoop)
  • 50 gram suiker (ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 2 eetlepels honing
  • kopje rozijnen (of meer als gewenst)
  • kopje havermout
  • sap van een citroen (ongeveer 1/3 van een kleine citroen)
  • 2 eetlepels kaneel (meer of minder als gewenst)
  • 1 theelepel vanillepoeder

 

IMG_6469 IMG_6421

 

Zo maak je de taart

Doe het volkoren speltmeel, de suiker, het zout en de koekkruiden in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Voeg dan de roomboter toe en kneed dit door het meel. Kluts de eieren in een kopje en voeg ze geleidelijk toe en kneed alles goed door. Maak hier een kleine bal (1/3 van het mengsel; voor de reepjes op de taart) en een grote bal (2/3 van het mengsel; voor de taartbodem) van. Zet dit voor minstens een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze in stukjes, vlak langs het klokhuis. Snijd deze stukken appels in dunne plakjes en doe deze in een grote kom. Voeg hier de suiker, honing, rozijnen, kaneel, citroensap en vanillepoeder aan toe en roer dit met een lepel goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en bestuif dit met wat meel. Haal de grote deegbal uit de koelkast en leg dit hierop. Rol met een deegroller het deeg uit tot ongeveer 3 mm. Het hoeft niet een perfecte vorm te hebben, het deeg is goed aan te passen. Vet de springvorm in en bekleed dit met het deeg. Lukt het niet in 1 keer goed, dan kan je altijd nog wat stukken deeg toevoegen en deze goed aandrukken met je vingers. De zijkanten moet je ook goed en dik bekleden. Strooi de havermout over de bodem (tot het goed bedekt is) en voeg dan het appelmengsel hier aan toe. Druk dit met je handen goed aan. De havermout zorgt ervoor dat het vocht van de appels opgevangen wordt en dat de bodem knapperig wordt in plaats van klef. Haal de kleine deegbal uit de koelkast en rol deze ook uit. Snijd hier repen van en leg ze kruislings over de taart. Smeer dit vervolgens in met een geklutst eitje. Hiervan krijgt de appeltaart een mooie glans. Zet de taart in de voorverwarmde oven en laat deze er voor ongeveer 40 minuten inzitten tot de taart mooi bruin is geworden en een prikker schoon uit het deeg komt. Laat de appeltaart afkoelen en snijd vervolgens in mooie punten. Enjoy!

 

IMG_6438 IMG_6442

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *