3x pancakes for breakfast

Posted by on 20 Jan, 2016 in Recepten | 0 comments

3x pancakes for breakfast

 

Mijn favoriete ontbijt is toch wel echt pannenkoeken! En dan niet die dunne, grote Hollandse pannenkoek, maar die kleine, dikke American pancakes, yum! Ik probeer ze dan wel zo gezond en voedzaam mogelijk te maken 😉 En vele variaties zijn mogelijk. Ik geef je er alvast 3 om mee te beginnen! 

 

 

 

Protein veggie pancakes

Zoals ik in een eerdere post al heb gezegd, ben ik fan van Jamie Oliver! En al helemaal van zijn nieuwe boek: ‘Everyday Superfood’. Hiervoor heeft hij ook weer een nieuw tv programma gemaakt, genaamd ‘Jamie’s Superfood’, waarin hij je dagmenu’s (ontbijt, lunch en diner) geeft die passen in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Hoewel hij er altijd bij zegt hoeveel calorieën het gerecht bevat, ben ik daar zelf nooit mee bezig. En een beetje vet is helemaal niet zo slecht Jamie! 😉 Het gaat mij er meer om dat je lichaam wordt gevoed in plaats van gevuld, en daarbij kan je bepaalde dingen met mate best nemen!

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 6 pannenkoekjes)

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 200 gram kwark
  • 2 eieren
  • groente naar keuze: courgette, rode ui, bosui, rode paprika, mais, doperwten etc.
  • snufje zeezout, peper en paprikapoeder
  • eventueel wat kruiden naar keuze
  • beetje Parmezaanse kaas
  • beetje kokosolie
  • eventueel paar plakjes katenspek of ontbijtspek

 

IMG_6755 IMG_6758

 

Doe alle ingredienten, behalve de Parmezaanse kaas, het spek en de kokosolie, in een kom en meng alles goed met elkaar. Houd 1 eetlepel kwark over voor later. Verhit de kokosolie in een pan op medium-laag vuur. Schep met een lepel wat van het beslag in de pan. Als je een grote pan hebt, passen er wel 3 in. Bestrooi de pannenkoekjes met een beetje Parmezaanse kaas. Keer ze na een aantal minuten om. Wanneer beide kanten een mooi kleurtje hebben, zijn ze klaar! Doe vervolgens wat plakjes katenspek of ontbijtspek in de pan en laat dit beide kanten garen en knapperig worden. Leg het spek op de pannenkoekjes en maak het af met een eetlepel kwark en een theelepel honing. Per persoon zijn 3 genoeg, tenminste als je een grote eter bent. Ze vullen namelijk erg goed! Wat je overhoudt, kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Zo kan je er meerdere dagen van smullen 😉

 

IMG_6760 IMG_6759

 

The best banana pancakes 

Wat heb je nodig? (voor zo’n 8 kleine pancakes)

  • 1 middelgrote banaan
  • 1 ei
  • ongeveer 100 ml sojamelk of andere plantaardige melk
  • 3 eetlepels havermeel
  • mespuntje baking soda
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • theelepel kaneel
  • 2 eetlepels gepofte quinoa (of meer als dat is gewenst)
  • kokosolie of roomboter om in te bakken

 

IMG_7480 IMG_7482

 

Prak de banaan fijn en doe dit in een kom of mengbeker. Voeg hier het ei aan toe en klop dit goed met elkaar. Schenk de plantaardige melk erbij en voeg het meel toe. Klop dit goed met elkaar. Als het beslag te dik is, kan je er altijd nog een scheutje melk eraan toevoegen. Is het beslag te dun, voeg dan nog wat meel toe. Voeg als laatst baking soda, vanille, kaneel en gepofte quinoa toe en meng alles goed met elkaar. Doe een beetje kokosolie in de pan en voeg wat beslag toe. Wanneer je een mengbeker met een schenktuit gebruikt, is het makkelijker om meerdere kleine beetjes beslag in de pan te schenken. Zo kan je makkelijk meerdere kleine pancakes maken. Bak de pancakes op middelhoog-laag vuur in een paar minuten goudbruin, keer ze om en bak nog voor een minuutje. Wanneer je niet alles in 1 keer kan bakken en je niet wilt dat je pancakes koud worden, kan je de pancakes op een bord leggen en daarop nog een bord op z’n kop plaatsen, zodat de pancakes afgedekt zijn en de warmte niet kan ontsnappen. Voor de toppings kan je kiezen wat je zelf lekker vindt! Je kan bijvoorbeeld kiezen uit: sap van een mandarijn, honing, kokosbloesemsuiker of ander soort suiker, kokosrasp, extra kaneel, beetje roomboter, Griekse yoghurt, notenpasta, gesmolten chocola, walnoten, pecannoten, blauwe bessen, aardbeien etc. Enjoy!

 

IMG_7486 IMG_7488

 

Apple pie pancakes 

Wat heb je nodig? (voor 3 grote, dikke pancakes)

  • 40 gram volkoren speltmeel
  • 20 gram havermeel
  • plantaardige melk
  • 1 ei
  • mespuntje baking soda
  • kaneel
  • vanillepoeder
  • paar eetlepels havermout
  • 2 eetlepels gepofte quinoa
  • kokosolie of roomboter om in te bakken
  • rozijnen
  • 1 appel, gesneden in dunne plakjes
  • kokosbloesemsuiker

 

IMG_7507

 

Doe het meel in een kom en maak met een garde een kuiltje in het midden. Schenk hier wat melk in en begin met kloppen. Voeg net zoveel melk toe totdat al het meel is opgenomen en je een niet te dun, niet te dik papje krijgt. Voeg vervolgens het ei toe en klop dit goed met de garde. Wanneer het beslag te dik is, kan je er altijd nog een klein scheutje melk aan toevoegen. Voeg dan ten slotte baking soda, vanille en kaneel (net zoveel als je zelf wilt!), de havermout en gepofte quinoa toe en klop alles goed met elkaar. Het beslag wordt dan vrij dik. Smelt een beetje kokosolie in een pan en voeg wat beslag toe. Leg hier wat plakjes appel en rozijnen op, en bedek dit met nog een beetje beslag. Maak het af met wat kaneel en een theelepeltje kokosbloesemsuiker. Wanneer de onderkant goudbruin is geworden, kan je de pancake omdraaien en bak je deze nog 1 of 2 minuutjes. Bak er zo nog 2 en leg ze op elkaar op een bord. Maak het af met een klontje roomboter, nog een snufje kaneel en een toefje Griekse yoghurt (als “slagroom”) 😉

 

IMG_7513 IMG_7518

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *