3x recepten zoet met fruit

Posted by on 22 Apr, 2016 in Recepten | 0 comments

3x recepten zoet met fruit

Het zonnetje komt steeds meer tevoorschijn en de temperaturen lijken soms weer de goede kant op te gaan. De lente is volop bezig en de zomer komt ook meer in zicht. Dat betekent lekker op het terras of in het park zitten, picknicken en genieten van vers fruit! En met fruit kan je heerlijke zoetigheden maken, zoals scones met aardbeien, banoffee pie en bosbessen muffins. Lees verder voor de recepten voor deze 3 heerlijke traktaties.

 

 

 

Spelt/haver scones met aardbeien & room 

 

Wat heb je nodig voor de scones?

  • 200 gram meel (100 gram spelt & 100 gram haver, voor een betere smaak kan je ook wat tarwemeel toevoegen)
  • 2 theelepels baking soda
  • 15 gram koude roomboter in kleine stukjes
  • 105 ml melk (biologisch of plantaardig)
  • 45 ml biologische slagroom (vloeibaar), plus extra om de scones mee te bestrijken
  • snufje zout, vanille en kaneel

 

Hoe maak je de scones?

Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe het meel, baking soda, zout, vanille, kaneel en de roomboter in een kom. Probeer de roomboter zo rustig mogelijk door het meel te wrijven en hierbij het mengsel steeds iets op te tillen (iets!), zodat er wat lucht bij komt. Als alle boter door het meel is gewreven, maak je een kuiltje in het midden en schenk je hier de melk en slagroom in. Nu komt de truc! Je mengt het niet, maar voor een optimaal resultaat is het belangrijk om met een ongekarteld mes door het mengsel te trekken en het zo voorzichtig met elkaar te mengen. Meng het niet te lang en kneed het amper! Het deeg hoort een beetje vochtig te blijven, het zit tussen beslag en deeg in. Het is goed als het een beetje aan je vingers blijft plakken. Leg het beslag/deeg op een stuk bakpapier op een vlakke ondergrond. Druk voorzichtig met de muis van je hand om het iets plat te drukken tot een dikte van ongeveer 3 cm. Pak een recht glas en steek hiermee de scones eruit. Let op! Ga niet met het glas draaien, maar druk alleen naar beneden. Het draaien kan ervoor zorgen dat de scones niet optimaal kunnen rijzen. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Dan kunnen ze elkaar ondersteunen tijdens het rijzen en je haalt ze makkelijk weer los als ze klaar zijn. Bestrijk de scones met wat slagroom en zet ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 12 minuten. Ze zijn gaar wanneer ze stevig aanvoelen als je in het midden een beetje knijpt. Warm zijn de scones het lekkerst, dus eet ze meteen op 😉

 

Eerst wel lekker beleggen:

Snijd een scone door midden en beleg elke helft eerst met een roomlaag. Kies hiervoor bijvoorbeeld:

  • Griekse yoghurt
  • Mascarpone
  • Clotted cream
  • Of een zuivelvrije variant als kokosyoghurt

 

IMG_8489

 

Ik koos voor kokosyoghurt, heerlijk! Beleg vervolgens elke helft met wat plakjes aardbei en en een beetje suiker (bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker). Maak het af met een kopje thee of koffie erbij 😉

 

IMG_8552 IMG_8555

Ook met banaan is natuurlijk een optie!

 

Banoffee pie met salted caramel  

 

Wat heb je nodig voor de bodem?

  • 120 gram amandelmeel
  • 6 theelepels kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker als dat is gewenst)
  • Ongeveer 60 gram roomboter, op kamertemperatuur (je kan eventueel ook kokosolie gebruiken)
  • Snufje kaneel, vanillepoeder en Keltisch zeezout

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng meel, zout, kaneel, suiker en vanille samen. Verkruimel hier met je vingers de boter erdoorheen. Zorg dat je al het meel meepakt en maak er een bal van. Vet je springvorm in en druk het deeg plat zodat de hele bodem evenredig bedekt is. Bak dit voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven. Laat het afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

 

Wat heb je nodig voor de karamel laag?

  • 100 gram ruwe rietsuiker
  • 50 ml water
  • 45 gram roomboter
  • 60 ml slagroom
  • Keltische zeezout (voeg naar smaak toe)

Verhit de suiker en het water in een steelpannetje op een laag vuurtje. Het water moet de suiker helemaal bedekken. Verhit dit tot het een beetje begint te pruttelen en van kleur verandert. Het is belangrijk dat je nu nog niet gaat roeren! Wanneer het mengsel een mooie bruine kleur heeft gekregen (pas op dat het niet te donker wordt, dan is het verbrand en te laat), voeg je de roomboter toe en roer je dit door het mengsel met een garde zo’n 1-2 minuten tot de boter opgelost is. Het klopt dat het mengsel nu wat aan het bubbelen is. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit een minuutje tot het is opgelost. Pas wel op, want doordat je iets kouds toevoegt, gaat het mengsel knetteren. Haal het steelpannetje van het vuur en laat de karamel afkoelen. Het lijkt alsof de karamel nog niet de gewenste dikte heeft, maar dat komt helemaal goed wanneer het aan het afkoelen is! Dus zet het niet nog langer op het vuur, dat is niet nodig en de kans dat het verbrand, is groter. Roer er wat Keltisch zeezout doorheen. Proef af en toe of je de juiste hoeveelheid hebt bereikt. Giet de karamel over de bodem en beleg dit met plakjes banaan. Bewaar wat je over hebt aan karamel in de koelkast.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om karamel met dadels te maken, een iets gezondere variant. Doe 100 gram dadels (overnacht geweekt in water), een scheutje gesmolten kokosolie (ongeveer 1 theelepel), een klein scheutje water, 1 0f 2 mespuntjes vanillepoeder en 1 theelepel Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak, begin met een klein beetje, je kan altijd meer toevoegen als je dat wenst) in een blender en blend alles samen tot een smeuïg geheel.

 

IMG_7016 IMG_7010

 

Wat heb je nodig voor de kokosslagroom?

  • Blikje kokosmelk (van alleen kokos en water met minstens 70% kokos, bijvoorbeeld Aroy-D; hoe meer kokos, hoe meer room je zal krijgen)
  • 1 eetlepel honing
  • Snufje vanillepoeder

Zet het blikje kokosmelk voor minimaal 12 uur in de koelkast, helemaal achterin, zo koud mogelijk. Dan gaat het water en de room scheiden. Niet schudden voor gebruik! Maak het blikje open en haal de bovenste laag (de room) eraf en doe dit in een kom. Klop dit tot een romig geheel met een mixer. Wanneer het bijna klaar is, voeg je de honing en vanillepoeder toe en klop je nog eventjes. Maak de taart af met de kokosslagroom en wat cacaopoeder!

 

IMG_7026 IMG_7051

 

Bosbessen muffins

 

Wat heb je nodig voor het beslag van de muffins?

  • 90 gram gesmolten roomboter of kokosolie
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (of een ander soort suiker naar wens)
  • 270 gram meel naar keuze (bijvoorbeeld volkoren speltmeel en/of havermeel)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 2 eieren
  • 150 gram bosbessen (eventueel diepvries)
  • Snufje vanillepoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel baking soda
  • Sap en rasp van een halve citroen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de suiker en roomboter in een grote kom, en meng dit met elkaar met een lepel. Voeg de eieren en vanille toe, en roer dit goed door het mengsel. Meng in een aparte kom het meel, zout en baking soda goed met elkaar. Doe de helft hiervan bij de natte ingrediënten met de helft van de plantaardige melk. Vouw dit voorzichtig met een pannenlikker door het beslag. Voeg daarna de andere helft toe van het meelmengsel en de plantaardige melk, en vouw dit weer door het beslag tot alle meel is opgenomen. Voeg ten slotte de bosbessen en de sap en rasp van de citroen toe. Vouw dit ook voorzichtig door het beslag. Doe het beslag in muffinvormpjes of doe het in een kleine ronde taartvorm, om er een bosbessencake van te maken. Het is net waar jouw voorkeur naar uitgaat! Maak het af met wat amandelschaafsel en eventueel een beetje kokosbloesemsuiker. Doe de muffins in de oven voor zo’n 15-20 minuten. De cake moet natuurlijk wat langer, zo’n 40 minuten. Hou het in de gaten! Het is gaar wanneer er een prikker schoon uitkomt.

 

IMG_3319   IMG_3312

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *