3x speculaas recepten

Posted by on 30 Nov, 2014 in Recepten | 0 comments

3x speculaas recepten

 

O, kom er eens kijken wat er in mijn oventje zit. Allemaal gebakken door die chef-kok Sint! Het is bijna Sinterklaas en dus is het tijd voor speculaas. Plan een date voor de heerlijke speculaascake. Zin in een lekkere ontbijtsnack? Met de speculaaswafels stil je de trek. En wil je tussendoor wat zoet? Met deze speculaasnoten komt het dan helemaal goed! Groeten van de Sint 

 

 

Speculaascake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 2 eetlepels kokosolie au-bain marie (roomboter kan natuurlijk ook). Verkruimel 2 spelt speculaaskoeken (van een goede biologische bakker) door de koeken in wat bakpapier te vouwen en met een hamer erop te slaan (hiermee kan je ook even je agressie kwijt als dat nodig is 😉 ). Gebruik hierbij een snijplank als onderzetter. Doe de koekkruimels in een kom en roer de gesmolten kokosolie er doorheen. Bekleed een (kleine) cakevorm met wat bakpapier en doe het koekmengsel erin. Smelt 85 gram roomboter au-bain marie. Meng in een kom 100 gram volkoren speltmeel met 40 gram amandelmeel, een theelepel vanillepoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden (of meer als je dat lekker vindt), 1 theelepel baking soda (zuiveringszout) en een snufje zout. Meng in een andere kom 60 gram kokosbloesemsuiker (of ander zoetmiddel naar keuze) met de gesmolten roomboter. Voeg daarna 2 eieren (zijn het kleine eieren dan kunnen er wel 3 in) toe. Vouw het meelmengsel er doorheen tot alles is opgenomen. Giet het beslag in de cakeblik bovenop de verkruimelde speculaaskoeken. Zet de cakeblik in de oven voor zo’n 45 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt. Houd de cake in de gaten en leg er een stukje aluminiumfolie overheen zodat de bovenkant van de cake niet kan verbranden. Laat de cake goed afkoelen en geniet ervan!

 

IMG_1559  IMG_1884

 

Speculaaswafels

Voor 3 grote wafels

Smelt 30 gram roomboter au-bain marie. Klop 1 ei met 150 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk naar keuze). Meng in een andere kom 100 gram volkoren speltmeel (of een andere meelsoort) met 1 theelepel baking soda, een mespuntje zout, een theelepel speculaaskruiden en een beetje vanillepoeder. Voeg dit mengsel bij het ei/melk mengsel en klop het tot al het meel is meegenomen. Het moet een wat lijmachtige substantie zijn, wat dikker en plakkeriger is dan pannenkoekenbeslag. Verwarm je grill apparaat of een grill pan (met een beetje roomboter of kokosolie) en voeg wat van het beslag toe. Wanneer het gaar is, keer je de wafel om. Hebben beide kanten een mooi bruin kleurtje dan zijn ze klaar. Maak de wafels af met de volgende toppings: milde kefir room of biogarde of griekse yoghurt, yaconsiroop of goede kwaliteit honing, pure chocola schaafsel (hoe puurder, hoe beter), stukjes walnoot en een beetje roomboter. Enjoy!

 

IMG_1782  IMG_1783

 

Speculaasnoten

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat 2,5 eetlepel kokosolie (of roomboter) au-bain marie smelten. Meng 100 gram amandelmeel (je kan natuurlijk ook kiezen voor een andere meelsoort), een theelepel vanille poeder, een eetlepel speculaaskruiden, een mespuntje zout en een 1/4 tot 1/2 theelepel groene stevia poeder of 30 gram kokosbloesemsuiker (of een andere soort suiker naar keuze) met elkaar. Voeg de gesmolten kokosolie en 1 eetlepel plantaardige melk naar keuze toe, en roer dit door elkaar. Het deeg wordt plakkerig, kneed dit tot een bal. Is het iets te droog, voeg dan nog wat melk toe. Is het te nat, voeg dan wat meel toe. Maak van de grote bal kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes iets in en zet ze in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze een beetje een bruine kleur hebben. Laat ze even afkoelen voordat je ervan gaat smullen 😉

Wil je meer pepernoten, dan kan je de hoeveelheden verdubbelen!

 

IMG_1871

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *