
Tijdens de koude en donkere wintermaanden zijn er weer allerlei specials te verkrijgen bij koffieketens als Starbucks, zoals de pumpkin spice latte en de speculaas latte. Deze dranken hebben bijna niks meer met koffie te maken, want ze zitten bomvol suiker en andere ongezonde toevoegingen. Vorig jaar schreef ik al een stukje over de pumpkin spice latte en zijn ingrediënten. Ook gaf ik een recept om ‘m zelf te maken. Naast deze pumpkin spice latte zijn er natuurlijk ook andere heerlijke dranken die bij de winter horen, zoals warme choco met slagroom. In dit artikel geef ik je 3 recepten voor heerlijke warme dranken om de winter mee door te komen!
Dirty chai latte
Wat heb je nodig?
- 1 groot hittebestendig glas
- elektrische melk mixer (melkopschuimer)
- sojamelk of andere plantaardige melk
- shot espresso
- theezakje yogi tea chai of choco
- Biologische slagroom (of andere slagroom naar keuze)
- Snufje kaneel
Hoe maak je het?
Vul het glas voor 3/4 met sojamelk of andere plantaardige melk en giet dit over in een kleine pan. Warm de melk op (niet laten koken). Doe het theezakje in het glas en giet de warme melk erbij, laat dit eventjes trekken en knijp het theezakje voorzichtig een beetje uit met je vingers (kijk uit het is heet). Schuim de melk op met zo’n simpele melkopschuimer (elektrische melk mixer) van een paar euro. Voeg een shot espresso toe en een toef(je) slagroom (slagroom naar keuze, bijvoorbeeld biologische slagroom die je zelf nog moet opkloppen). Maak het af met een snufje kaneel. Enjoy!
Warme choco met kokosslagroom
Wat heb je nodig?
- 1 leuke mok
- elektrische melk mixer (melkopschuimer)
- sojamelk of andere plantaardige melk
- 3-4 blokjes pure chocolade (70% of meer; hoe puurder, hoe beter) of pure chocolade met een smaakje (espresso, zeezout, sinaasappel/gember; bijvoorbeeld van Seed & Bean).
- Snufje kaneel
- Snufje vanillepoeder
- Eventueel snufje cacaopoeder of geschaafde pure chocola als topping
Wat heb je nodig voor de kokosslagroom?
- Blikje kokosmelk (van alleen kokos en water met minstens 70% kokos, bijvoorbeeld Aroy-D; hoe meer kokos, hoe meer room je zal krijgen)
- 1 eetlepel honing
- Snufje vanillepoeder
Hoe maak je deze warme choco?
Zet het blikje kokosmelk voor minimaal 12 uur in de koelkast, helemaal achterin, zo koud mogelijk. Dan gaat het water en de room scheiden. Niet schudden voor gebruik! Maak het blikje open en haal de bovenste laag (de room) eraf en doe dit in een kom. Klop dit tot een romig geheel met een mixer. Wanneer het bijna klaar is, voeg je de honing en vanillepoeder toe en klop je nog eventjes. Als de slagroom klaar is, kan je verder met de chocomelk. Verwarm de melk in een pannetje met een snufje kaneel- en vanillepoeder. Roer dit eventjes goed door. Doe de chocolade blokjes in de mok en giet de warme melk eroverheen. Roer dit met een lepel goed door. Schuim de melk een beetje op met een elektrische melk mixer en maak het af met de kokosslagroom. Eventueel nog een snufje cacaopoeder of geschaafde pure chocola. De rest van de kokosslagroom (als je wat overhoudt) kan je in de koelkast bewaren.
Speculaas latte (2 varianten)
Wat heb je nodig voor de speculaas latte 1?
- 1 hittebestendig glas
- elektrische melk mixer (melkopschuimer)
- 2 theelepels speculaassiroop
- shot espresso
- soja melk of andere plantaardige melk
- toefje slagroom
- een pepernoot
Wat heb je nodig voor de speculaassiroop?
- 25 ml water
- 19 gram kokosbloesemsuiker
- 3/4 theelepel speculaaskruiden
- snufje vanillepoeder
Hoe maak je de speculaas latte 1?
Maak eerst de siroop door alle ingrediënten hiervoor in een pannetje te doen en op laag vuur in te laten koken. Zorg dat je continue blijft door roeren. Laat de siroop afkoelen. Wanneer de siroop is afgekoeld, vul je het glas voor 3/4 met melk en giet je dit over in een kleine pan. Verwarm dit op een laag vuurtje. Maak je espresso zoals jij ‘m maakt en voeg hier 2 theelepels siroop aan toe (de rest kan je in een klein potje bewaren). Schuim de melk iets op en voeg dit dan toe aan de espresso. Maak het af met een toefje slagroom en een verkruimelde pepernoot.
Of maak je speculaas latte op deze manier:
Wat heb je nodig voor de speculaas latte 2?
- 1 hittebestendig glas
- elektrische melk mixer (melkopschuimer)
- sojamelk of andere plantaardige melk
- shot espresso
- halve theelepel speculaaskruiden
- theelepel honing
- snufje vanillepoeder
- snufje kaneel (voor de topping)
Hoe maak je de speculaas latte 2?
Vul het glas driekwart met de melk en doe dit in een kleine pan. Voeg de honing, speculaaskruiden en vanillepoeder toe en roer dit even goed door elkaar. Verwarm de melk, maar laat het niet koken. Maak je espresso zoals jij het gewend bent en doe dit in het glas. Roer de melk nog even goed door. Schuim de melk wat op met een melkopschuimer en voeg dit aan de espresso toe. Goed blijven roeren om de speculaaskruiden goed te mixen. Maak het af met een snufje kaneel en genieten maar!
Volg mij