Alles over vitamine D

Posted by on 9 Nov, 2015 in (H)eerlijk over leven | 0 comments

Alles over vitamine D

Een van de belangrijkste vitamines die er zijn en waar veel mensen een tekort aan hebben, is vitamine D. Deze in vet oplosbare vitamine haal je vooral uit de zon (tenminste je lichaam maakt het aan met behulp van de ultra violette B (UVB) stralen). Vitamine D is goed voor botten, spieren en het immuunsysteem. Uit vele onderzoeken is gebleken dat het vele ziektes kan voorkomen, zoals bepaalde soorten kanker, auto-immuunziektes, osteoporose, hartziektes, MS, diabetes, dementie etc. Hoe kan het dat zoveel mensen een tekort hebben? Wat doet vitamine D nou precies? En hoe kunnen we vitamine D het beste aanvullen? Zeker nu de herfst is begonnen! 

 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk een hormoon en wordt ook wel het ‘zonnehormoon’ genoemd. Dit komt doordat het aan de criteria van een hormoon voldoet; vitamine D wordt in het lichaam gevormd en wordt in het bloed als boodschapperstof vervoerd naar allerlei organen om daar zijn taken te volbrengen. Ongeveer elke cel heeft vitamine D nodig voor het regelen van processen en beschikt over de nodige receptoren. Zo kan vitamine D zich koppelen aan de receptoren en meteen zijn invloed uitoefenen op de celstofwisseling. Op deze manier heeft deze vitamine ook invloed op de genactiviteit in de celkern. Genen (‘stukjes DNA’) dragen informatie voor de bouw van eiwitten (zij bouwen nieuwe structuren en dienen als transporteenheid). De cellen kunnen de genen in- en uitschakelen naar de omstandigheden in de stofwisseling. Vitamine D vervult zo vele functies in het lichaam en een tekort hieraan kan die vele functies negatief beïnvloeden. Het kan leiden tot stoornissen in de stofwisseling, wat de werking van organen kan beperken en zo kan leiden tot allerlei ziekten. Het probleem met een vitamine D tekort is dat het pas na jaren opgemerkt wordt, omdat dan de gevolgen ervan pas zichtbaar zijn. Vitamine D speelt dus een belangrijke rol voor de gezondheid, zowel preventief als bij acute ziekte.

 

Wat doet vitamine D?

Veel organen beschikken over vitamine D-receptoren en dus heeft vitamine D invloed op vele verschillende functies in het lichaam:

 • Hersenen: vitamine D kan depressies voorkomen en kan tegen zenuwziektes als MS, parkinson en alzheimer beschermen.
 • Immuunsysteem: vitamine D kan tegen infecties, ontstekingen en auto-immuunziekten als crohn en reuma beschermen. Vitamine D speelt een erg belangrijke rol bij de communicatie tussen immuuncellen in het bloed. Hierdoor kunnen virussen op tijd herkend en bestreden worden. Heb je een tekort aan vitamine D dan verloopt deze communicatie niet goed en kan de virus binnendringen en verspreiden, en word je ziek. Vitamine D heeft een ontstekingsremmende werking en kan ook het aantal astma aanvallen verminderen. Ook kan het zelfs werken als een lichaamseigen antibioticum (cathelicidine) bij tuberculose.

 

zieke-beer1-555x370_555xn

 

 • Hart en vaten: vitamine D reguleert de bloeddruk en kan het risico op hart- en vaatziekten (infarcten en beroerten) verlagen. Ook kan vitamine D helpen bij het metabool syndroom, wat zich kenmerkt als hoge bloeddruk, verhoogde bloedvetten, obesitas en diabetes type 2. Daarnaast vermindert het de schade van een beroerte of hersenbloeding, vanwege de beschermde werking van vitamine D op het zenuwstelsel, en verlaagt deze vitamine het risico op overlijden na een hartinfarct.
 • Kanker: vitamine D onderdrukt de groei van tumoren en ondersteunt het ‘zelfvernietigingsprogramma’ van de ongecontroleerde celgroei (borst- en darmkanker). Naast gezonde cellen beschikken tumorcellen ook over vitamine D-receptoren. Hieraan kan vitamine D zich dus koppelen en inwerken op de genen in de gemuteerde cellen. Dit effect is vooraal aangetoond bij borst- en darmkanker. Het vermindert de vorming van bloedvaten in de tumorcellen, waardoor er geen zuurstof en voedingsstoffen meer naar de tumorcellen kan worden vervoerd. Ook kan het kwaadaardige cellen in goedaardige cellen veranderen. Tevens heeft het een preventieve werking op het ontstaan van een tumor, en vermindert het risico van uitzaaiingen.
 • Bot: vitamine D maakt botten sterk, voorkomt rachitis (zachte botten) en verlaagt het risico op botbreuken. Het helpt het lichaam bij het opnemen van calcium in de darmen en om het op te slaan in de botten. Zonder vitamine D wordt er maar 15% calcium uit de voeding opgenomen in het lichaam. Dus te weinig vitamine D betekent ook te weinig calcium. Bij kinderen kan dit leiden tot rachitis, waarbij de botten zacht blijven en vervormen (ernstige X- of O-benen). Bij volwassenen kan dit leiden tot poreuze botten en zo tot botontkalking (osteoporose). Daarnaast kan ook sprake zijn van osteomalcie: spierzwakte, aspecifieke gewrichtsklachten en pijn in het skelet. Calcium supplementen hebben dus geen nut zonder vitamine D!
 • Spieren: vitamine D vergroot de spierkracht, waardoor de kans op vallen en breuken lager wordt bij het ouder worden. Ook kan het de klachten van fibromyalgie verzachten.
 • Bloedsuiker: vitamine D heeft een positieve invloed op de insulineproductie in de alvleesklier. Insuline wordt afgegeven om een verhoogde bloedsuikerspiegel te corrigeren na het eten van koolhydraten. Het zorgt ervoor dat de suikers in de cellen kan worden benut. Wanneer je te vaak te veel suiker eet, worden de cellen reistent (ongevoelig) voor insuline (insulineresistentie). En als je daarbij ook weinig beweegt en een vitamine D tekort hebt dan is de kans op overgewicht en diabetes type 2 groot. Vitamine D kan de insulineproductie bevorderen en insulinegevoeligheid verbeteren wanneer er sprake is van insulineresistentie. Ook kan vitamine D helpen bij het afvallen doordat het de vorming van leptine (het hormoon dat de boodschap naar onze hersenen stuurt wanneer we genoeg hebben gegeten en verzadigd zijn) stimuleert. Wanneer er te weinig leptine wordt aangemaakt, is de kans op overeten en het nuttigen van te veel calorieën veel groter.

 

Hoe herken je een tekort?

In Nederland heeft de meerderheid van de bevolking een tekort aan vitamine D. Zo heeft 1 op de 3 kinderen (onder de 6 jaar) een tekort. Ook is uit bloedonderzoeken in Duitsland gebleken dat er te weinig vitamine D via de voeding wordt opgenomen en via de huid wordt aangemaakt. Hoe komt het dat zoveel mensen tegenwoordig een tekort aan vitamine D hebben? Dat heeft alles te maken met onze voorouders uit de oertijd en de verhuizing van hen naar het noorden om meer jachtgebieden te ontdekken. Daarvoor leefden zij in Afrika vlakbij de evenaar, waar de zonkracht veel groter is dan in het noorden. Zij hadden een donkere huid als bescherming tegen de zon. In het noorden was dat niet meer nodig en verhinderde dat zelfs de aanmaak van vitamine D. Een genetische aanpassing van het lichaam zorgde ervoor dat mensen een lichtere huid en blonde haren kregen, zodat de zwakkere zonnestralen de huid binnen konden dringen en de aanmaak van vitamine D weer op gang kon komen. Maar de industrialisatie (die vanuit Engeland op gang kwam) gooide niet alleen roet in het eten, maar ook letterlijk roet in de lucht. De lucht in de stad was allesbehalve helder en schoon, en belemmerde zo de weg van de zonnestralen naar de huid. Veel mensen verhuisden van het platteland naar de stad toe om werk te zoeken. Vele kinderen werden getroffen door de ‘Engelse ziekte’, ook wel rachitis genoemd. De ontdekking van de invloed van zonlicht en levertraan zorgde ervoor dat het aantal kinderen met rachitis weer daalde.

 

pollution

 

Tegenwoordig spenderen we veel van onze tijd binnen: thuis, op kantoor, in de auto (wat is uitgerust met speciaal uv-glas) etc. En als we naar buiten gaan dan beschermen we ons tegen de zon door middel van kleding en zonnebrand. Hierdoor krijgen veel mensen te maken met een tekort aan vitamine D. Een tekort blijft vaak ongemerkt, omdat er geen waarschuwingssysteem is van het lichaam dat je meteen een signaal geeft, zoals wanneer je honger en dorst hebt. Vaak wordt een tekort pas ontdekt wanneer er al een chronische ziekte is ontwikkeld.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D:

 • Spierzwakte en spierkrampen
 • Botbreuken / botverlies (osteoporose)
 • Verlaagde weerstand
 • Depressieve stemming
 • Vermoeidheid
 • Stress (angst en paniek)
 • Slecht gebit en tandvlees
 • Hartklachten
 • Hoge bloeddruk
 • Rachitis (kromme benen, zachte botten)
 • Verminderd denkvermogen en geheugen
 • Suikerstofwisseling uit balans

 

Risicogroepen

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de aanmaak van vitamine D in de huid: o.a. de zonkracht, de hoeveelheid luchtvervuiling, de hoeveelheid wolken, het gebruik van zonnebrand, wat voor kleding je draagt (hoe bedekt je bent), hoe vaak je buiten komt, je gewicht, je leeftijd en je genen.

 

Dit zijn de belangrijkste risicogroepen:

 • Ouderen: hebben een grotere kans op een vitamine D tekort, omdat ze minder vaak buiten komen. Dit kan het gevolg zijn van hun gezondheid of een lichamelijke beperking. Daarnaast wordt er ook minder vitamine D in de huid aangemaakt en omgezet in het lichaam. Dit komt doordat de huid dunner wordt en er per vierkante centimeter oppervlak minder beschikbaar is voor omzetting.
 • Zwangere vrouwen: Vitamine D is eigenlijk al belangrijk voor de bevruchting. Het zorgt namelijk voor een goede spermakwaliteit, waardoor de kans op bevruchting van een eicel groter wordt. Daarnaast is vitamine D belangrijk tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen, voor de ontwikkeling van de botopbouw en het immuunsysteem van het kind. Uit onderzoek is gebleken dat het kind dan een kleinere kans heeft op het krijgen van diabetes type 1, rachitis en MS. Tenslotte is vitamine D ook zeer belangrijk voor de zwangere vrouw zelf. De kans op infecties in het genitale gebied, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en vroeggeboorte wordt vergroot wanneer er sprake is van een tekort aan vitamine D. Ook is de kans groter op het krijgen van postnatale depressie. Door voldoende vitamine D is er minder kans op complicaties en een keizersnede.
 • Pasgeborenen en jonge kinderen: voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk, zodat de moedermelk ook genoeg bevat om aan het pasgeboren kind te geven. Baby’s moeten namelijk uit de zon blijven. Een babyhuidje kan nog geen ultraviolette stralen verdragen, omdat de huid nog erg dun is en nog geen pigment heeft. Vanaf 6 maanden is de huid al minder gevoelig voor de zon. Tegenwoordig komen jonge kinderen niet meer zoveel buiten als vroeger. Ook worden jonge kinderen vaak beschermt tegen de zon door middel van zonnebrand. Een tekort aan vitamine D is dan het gevolg met allerlei gezondheidsproblemen van dien. De Gezondheidsraad geeft het advies om kinderen tot 4 jaar extra vitamine D (in supplementvorm) te geven, en kinderen met een donkere huid en die weinig buiten komen daarna ook nog een supplement te geven.
 • Mensen met een donkere huid: Mensen met een donkere huid hebben meer beschermend pigment in de huid, waardoor de UVB stralen niet hun doel kunnen bereiken en er minder vitamine D wordt aangemaakt. Daarom verbranden mensen met een donkere huid ook niet in de zon, maar moeten ze wel langer in de zon blijven om een voldoende vitamine D gehalte te krijgen.
 • Mensen met (veel) overgewicht / obesitas: vitamine D wordt in het lichaam opgeslagen in vet. Zo kan het lichaam vitamine D bewaren voor de winter. Maar wanneer je een teveel aan vet hebt, verdwijnt vitamine D in het vetmassa en is het niet of slechts beperkt ter beschikking. Het vitamine D gehalte in het bloed gaat omlaag. Daarnaast kan het zo zijn dat mensen met veel overgewicht ook minder buiten komen, bijvoorbeeld door een verminderde spierkracht. Aan de andere kant is het ook weer niet goed om weinig vet in het lichaam te hebben.
 • Mensen met een laag vetpercentage behoren ook tot de risicogroep. Vitamine D wordt in vet opgeslagen, en als er weinig vet is, kan er maar weinig worden opgeslagen. De mensen in de oertijd aten in de zomer zich tonnetje rond om een vetbuffer te creëren voor de schrale winter. In de winter raakten ze de aangekomen kilo’s weer kwijt en kwam er vitamine D vrij. Tegenwoordig kennen wij geen schrale winters meer en willen we juist in de zomer slank zijn, omdat we dan weer de bikini of zwembroek aan moeten. We eten in de zomers vaak juist licht (denk aan salades en sapjes) en in de winter juist meer zware maaltijden (denk aan soep en hartige taarten). Daarbij woonde de oermens in Afrika, dichterbij de evenaar. Zo is een te hoog en een te laag vetpercentage dus niet goed. In de zomer een paar kilo aankomen (dat betekent dat je op vakantie dus best de teugels kan laten vieren ;-)) en in de winter die kilo’s weer kwijt raken, is dus zo gek nog niet.
 • Mensen met een bepaalde ziekte hebben vaak een tekort aan vitamine D, zoals bij mensen met een auto-immuunziekte (MS, reuma, crohn, diabetes type 1), hoge bloeddruk, depressie, diabetes type 2, CVS (chronischvermoeidheidssyndroom), epilepsie, fibromyalgie, gewrichtspijnen, lage rugpijn, migraine, osteoporose, POS (polycysteus ovariumsyndroom) en schizofrenie.

 

Bronnen van vitamine D

Vitamine D komt in geringe vorm voor in voeding:

 • Eieren (eierdooier; 1 groot ei = 1 microgram)
 • Vette vis, zoals zalm (85 gram = 11 microgram), tonijn (uit blik 85 gram = 4 microgram) en sardines (2 uit blik = 1,2 microgram)
 • Visolie (vooral levertraan; 1 eetlepel = 34 microgram)
 • Runderlever gekookt (85 gram = 1 microgram)
 • Paddenstoelen (vitamine D2)
 • Producten verrijkt met vitamine D2 (zoals plantaardige melk en ontbijtgranen)

 

url

 

Het is dus moeilijk om al je vitamine D uit je voeding te halen, aangezien je niet elke dag veel eieren en vette vis eet. Dat is ook helemaal niet gezond. Soms wordt vitamine D ook toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen. Dit is dan in de vorm van vitamine D2. Gezegd wordt dat deze vorm minder effectief is dan vitamine D3, omdat het zich minder goed bindt aan de vitamine D-receptoren in het lichaam. Helaas is de hoeveelheid vitamine D in voeding minimaal, waardoor je vanuit je voeding niet je dagelijkse portie vitamine D kan halen.

 

De grootste bron van vitamine D is de zon. Het lichaam maakt door middel van de UVB stralen vitamine D aan in het lichaam. Tenminste de voorlopers uit cholesterol worden omgezet in provitamine D. Via de bloedbaan komen deze voorlopers in de huid terecht. Daarna wordt provitamine D omgezet in vitamine D3 (cholecalciferol) en wordt dit via het bloed naar de lever vervoerd en daar verder verwerkt tot calcidiol. Wanneer calcidiol via het bloed in de afzonderlijke cellen terecht komt, ontstaat de actieve vorm van vitamine D (calcitriol) en kan het zijn werk doen; het reageert met de receptoren in de celwanden en beïnvloed zo de celstofwisseling. We zijn erg bang gemaakt voor de zon en de gevaren ervan voor onze gezondheid, terwijl de zon leven op onze planeet mogelijk maakt. We hebben zonlicht nodig om te overleven.

 

Vitamine D supplementen 

In de winter en zelfs in de zomer kan een vitamine D supplement een goed idee zijn. Waarom in de zomer? Wanneer je insmeert met zonnebrand, maakt je lichaam geen vitamine D aan. Factor 15 blokkeert de vitamine D productie al met 99,5%. Het is dus aan te raden om eerst zonder bescherming in de zon te gaan zitten en het liefst midden op de dag. De duur hiervan is afhankelijk van jouw huidtype, de ene persoon kan langer in de zon zitten zonder te verbranden dan de ander. Daarna dien je in te smeren met een goede en natuurlijke zonnebrand (zoals Lovea of eentje op basis van kokosolie). Of nog beter, bescherm je door middel van kleding. Zorg ervoor dat je niet verbrandt! Dit leid namelijk tot vroege veroudering van de huid en kan leiden tot huidkanker. Laat alleen je armen, benen en romp onbeschermd in de zon, niet je gezicht! In je gezicht ontstaat 75% van de gevallen van huidkanker.

 

zonnebaden-online-apotheek-viata

 

Vitamine D kan alleen in de huid worden aangemaakt wanneer de zonkracht een bepaalde sterkte heeft. In de herfst en winter is de sterkte van de zon in Nederland helaas te laag om vitamine D aan te kunnen maken. En aangezien we niet meer leven als de mensen in de oertijd (in de zomer kilo’s aankomen en in de winter weer afvallen, waardoor er vitamine D vrij komt) is het belangrijk om toch die vitamine D binnen te krijgen. Dit kan door middel van een supplement, verkrijgbaar als vitamine D3. Deze vitamine D is vaak afkomstig uit wolvet; huidvet van schapen dat uit het wol gewonnen wordt door het te wassen. Door het wolvet met ultraviolet licht te bestralen, wordt het omgezet in vitamine D3. Dit is een natuurlijke vorm die goed wordt opgenomen in het lichaam.

 

Over de sterkte van een supplement is veel discussie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is op het moment voor volwassenen tot 50 jaar 5 microgram en voor risicogroepen 10 microgram. De overheid heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zo gesteld om vitaminegebreksziekten te voorkomen, zoals rachitis. Dit is een minimale hoeveelheid en niet een optimale hoeveelheid dat optimale gezondheid aangeeft. Door vele wetenschappers wordt zelfs aangeraden om 25-100 microgram per dag binnen te krijgen voor een optimaal niveau van vitamine D in het bloed. De hoogte van de dosering die jij moet nemen, hangt natuurlijk af van een aantal factoren: of je tot een risicogroep behoort, of je een tekort hebt, waar je woont (hoe dichter bij de evenaar, hoe beter), welk seizoen het is, de hoeveelheid blootstelling aan de zon (zonder bescherming) etc. Volgens het Institute of Medicine is een dosering tot 100 microgram veilig om te nemen. Een hogere dosering zal waarschijnlijk geen schade of vergiftiging geven, maar is totaal overbodig. Overdoseringen zijn heel zeldzaam, dan moet je maandenlang een waanzinnig hoge dosering nemen.

 

vitamine-d

 

Neem je vitamine D supplement altijd in tijdens de maaltijd waarbij je wat vetten binnen krijgt. Dit zorgt voor een betere opname van vitamine D in de dunne darm. Voor een goede opname van vitamine D (supplement), is het dus ook belangrijk dat je darmflora in balans is. Tenminste als je dit in capsule of tabletvorm neemt. Er bestaan ook druppels of zelfs een spray die je onder je tong kan sprayen. Hierbij wordt de vitamine D al in de bloedbaan via de mond opgenomen. Let bij levertraan erop dat dit ook een redelijke dosis vitamine A bevat.

 

Laat je vitamine D-spiegel meten

Wil je weten hoe het zit met jouw vitamine D waardes? Laat je testen en kom erachter of je een tekort hebt. Laat alleen je niet-actieve 25-OH-vitamine D vaststellen. Als er naar de actieve vorm wordt gekeken, dan kan er vaak een verkeerde diagnose ontstaan. Bij een tekort maken de nieren de actieve vorm zelf aan en wordt dit aan het bloed afgegeven om het tekort iets op te heffen. Alleen hebben de meeste lichaamscellen vaak de niet-actieve vorm nodig voor hun stofwisseling, waaruit ze zelf de actieve vorm maken. Wanneer je een supplement koopt dan is dit de niet-actieve vorm, ook wel de voorloper of prohormoon (vitamine D3) genoemd. De actieve vorm (calcitriol) kan in kleine hoeveelheden al bijwerkingen geven en is alleen als medicijn op recept te verkrijgen. Een overdosis hiervan kan leiden tot een stijging van de calciumspiegel en kan op lange termijn leiden tot nierstenen en aderverkalking. Dit gebeurt alleen niet bij gebruikelijke toedieningen van de voorloper van vitamine D (vitamine D3) die in supplementen voorkomen. Ook als je geen tekort hebt, kan het geen kwaad om iets bij te slikken.

 

gezonde-darmen-goed-voor-je-immuunsysteem

 

Bronnen

Factsheet vitamine D voeding

Super Hormoon Vitamine D – Prof. Dr. Jorg Spitz

Vitamin D deficiency in school-age children is associated with sociodemographic and lifestyle factors. T. Voortman et al. 2015.

 

Foto’s

zon, supplement, eierenzonnebadenindustrielerevolutiedarmen, verkoudheid

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *