De zin en onzin rondom voeding: 11 waarheden

Posted by on 3 Sep, 2014 in (H)eerlijk over eten | 0 comments

De zin en onzin rondom voeding: 11 waarheden

 

Er is nog veel onbekend wat betreft voeding, voedingstoffen en wat het precies allemaal in het lichaam doet. En wat is nu precies gezond en ongezond? Hoe zit het nu werkelijk met de waarheid rondom vetten, suikers en cholesterol? In dit artikel 11 waarheden rondom voeding.

 

 

Onbewerkte voeding is gezonder dan bewerkte voeding

Eigenlijk is dit heel logisch! In onbewerkte voeding zit nou eenmaal meer goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen, vezels en antioxidanten dan in bewerkte voeding. Naast het feit dat bewerkte voeding dus weinig van deze voedingsstoffen bevat, kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Het zit vaak vol met geraffineerde suikers, geraffineerde koolhydraten en bewerkte oliën. Ten slotte is bewerkte voeding ontworpen om mensen er meer van te laten eten; door het toevoegen van suiker, vet en zout in een bepaalde verhouding, en het toevoegen van allerlei smaakversterkers, heeft het een verslavende werking. Dit kan leiden tot overgewicht en aandoeningen als diabetes type 2. Ons lichaam is nog lang niet zover geëvolueerd dat het zich heeft kunnen aanpassen aan de voeding die we nu eten.

 

show-picture

 

Omega 3 vetzuren zijn zeer belangrijk

Zonder o.a. omega 3 vetzuren zouden wij nu niet zo intelligent zijn geweest! Doordat onze voorouders hun voedsel rond het water verzamelden en dus steeds meer vis en schelpdieren gingen eten (rijk aan omega 3), zijn onze hersenen steeds meer gegroeid. Ons lichaam maakt zelf geen omega 3 aan, dus het is noodzakelijk om deze vetzuren uit de voeding te halen. Bronnen van omega 3 (DHA en EPA) zijn: gras gevoerde dierlijke producten (zoals grasboter) (kleine hoeveelheid), vette vis, schelpdieren en producten rijk aan algen (spirulina, chlorella, zeewier en zeekraal). Je kan ook omega 3 uit plantaardige bronnen halen, zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en pompoenpitten, maar deze vorm moet in het lichaam nog omgezet worden in DHA en EPA en dat gebeurt maar heel minimaal. Omega 3 (DHA en EPA) is heel belangrijk voor vele functies in het lichaam, waaronder dus de hersenen, maar ook voor het hart en de bloedvaten. Deze vetzuren gaan ontstekingen in het lichaam tegen. Voor zwangere vrouwen is het noodzakelijk om meer dan voldoende DHA en EPA (vooral DHA) binnen te krijgen voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Ook voor jonge kinderen die nog in de groei zijn is omega 3 zeer belangrijk.

 

evolution-du-volume-du-cerveau2

 

Een teveel aan suiker kan schadelijk zijn voor het lichaam

Vandaag de dag krijgen mensen een teveel aan suiker binnen. Vaak gebeurt dit ook onbewust, omdat suiker aan allerlei producten wordt toegevoegd. Zelfs aan producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals soep, ontbijtkoek, crackers, vlees, vleeswaren, tomatensaus etc. Het is dus belangrijk om etiketten te lezen en de verschillende namen voor suiker te weten. Een teveel aan suiker is schadelijk voor het lichaam en kan mede verantwoordelijk zijn voor het krijgen van chronische ziektes. Het ontneemt je lichaam o.a. aan vitamines en mineralen, het voedt kankercellen en schimmels zoals de Candida Albicans, en kan leiden tot insulineresistentie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

 

83e2025f551b05d8770a57d01c37d0e6 

 

Pas op met geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten bevatten niet meer de kiemen en zemelen die onbewerkte koolhydraten bevatten, en zijn dus arm aan vitaminen, mineralen en vezels. In de kiemen en zemelen zitten de meeste voedingsstoffen. Doordat de vezels verwijderd zijn, zal je bloedsuikerspiegel snel stijgen en daarna weer snel dalen, waardoor je lichaam snel weer verlangt naar een koolhydraatrijke snack. Dit leidt ertoe dat je te veel kan gaan eten. En door de slechte invloed ervan op de bloedsuikerspiegel, kan je ook erg vermoeid gaan voelen. Door een te hoge consumptie van geraffineerde koolhydraten stijgt het risico op overgewicht, diabetes en andere westerse ziektes. Vermijd dus zoveel mogelijk de geraffineerde koolhydraten en kies vooral voor de onbewerkte en langzame koolhydraten (groente, peulvruchten, volkoren producten).

 

koolhydraten-plaatje BLOG Sascha

 

Verzadigde vetten uit de juiste bronnen zijn niet slecht

We zijn altijd bang gemaakt met de aanname dat verzadigd vet slecht voor je is en dat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Dit werd gebaseerd op onderzoek waarin werd geconstateerd dat in landen waar mensen veel vet aten, vooral verzadigd vet, veel meer gevallen van hart- en vaatziekten voorkwamen. En dus werd hieruit geleid dat (verzadigd) vet hart- en vaatziekten veroorzaakt. Correlatie (samenhang) is geen causatie (oorzaak); dat deze mensen zowel veel (verzadigd) vet aten en vaak hart- en vaatziekten hadden, wil niet zeggen dat de hart- en vaatziekten veroorzaakt zijn door het eten van (verzadigd) vet. Voor de voedingsindustrie was dit onderzoek alleen maar gunstig, zij hebben zich hier goed op ingespeeld door producten te creëren met minder vet. Mensen geloven dat deze producten gezond zijn, maar integendeel. Vaak bevatten deze producten dan meer suiker of smaakversterkers om het product smaak te geven.

 

Uit recente onderzoeken is gebleken dat verzadigd vet geen invloed heeft op de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Adviezen van grote gezondheidsinstituten sluiten vaak niet aan bij de meest recente wetenschappelijke inzichten, omdat er allerlei overheidsinstanties bij betrokken zijn en het tijd in beslag neemt om van paradigma (modellen en theorieën die samenhangen omtrent een bepaald onderwerp, zoals verzadigd vet) te veranderen. De consensus omtrent het onderwerp moet bijgesteld worden en dat kost tijd.

 

De vetten die je beter wel kan vermijden zijn: transvetten en geraffineerde plantaardige oliën, zoals maïs-, soja- en zonnebloemolie. Deze zijn hoog in ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren. Dat verzadigde vetten geen invloed hebben op hart- en vaatziekten wil nog niet zeggen dat je het onbeperkt kan eten. Zoals met alles… met mate! Je hoeft het in ieder geval niet te vermijden om deze reden. Roomboter, eieren, extra vergine kokosolie en vlees zijn dus gezonde voedingsmiddelen om af en toe te nemen. Koop vlees en zuivel wel biologisch, van dieren die vrij hebben kunnen rondlopen en rennen. Hierin is de verhouding van de verschillende vetzuren beter dan in vlees en zuivel uit de bio industrie.

 

db2f5511df

 

Vet en cholesterol uit voeding verhogen niet het cholesterolgehalte

Ook de aanname dat de inname van vet het cholesterolgehalte verhoogt klopt niet. Uit onderzoek naar traditioneel levende stammen die veel (verzadigd) vet consumeren, blijkt dat zij een laag cholesterolgehalte hebben. Ook werd er gekeken naar de consumptie van cholesterol. Ook dit had geen invloed hierop. In het onderzoek werd de Maasai (Afrika) onderverdeeld in twee groepen; één groep kreeg een dieet zonder cholesterol en de andere groep kreeg hetzelfde dieet met nog 2 gram extra cholesterol per dag. Het cholesterolgehalte van beide groepen verschilde niet. Dit is eigenlijk best logisch, want we maken cholesterol zelf aan in de lever. Hoe meer cholesterol je binnenkrijgt uit je voeding, hoe minder cholesterol de lever hoeft aan te maken. En als je minder cholesterol eet, maakt je lever meer cholesterol aan. Het blijft zo in balans. Het cholesterolgehalte in het bloed is dus onafhankelijk van de hoeveelheid cholesterol in je voeding. Wat zorgt dan wel voor een stijging van het cholesterolgehalte? Toen de Maasai op een westers dieet werden gezet met weinig eiwitten, minder vetten en meer koolhydraten (koffiemelk, bonen, suiker, mais, maïsolie en een vitaminepil), steeg hun cholesterolgehalte. En dat terwijl de Maasai minder vetten en cholesterol kregen te eten en juist meer geraffineerde koolhydraten. Deze uitkomst is bevestigd in een onderzoek waarin werd gekeken naar een groep Maasai die hun traditionele dieet volgden en een groep Maasai die naar de stad waren verhuisd en een meer westers dieet volgden met voornamelijk geraffineerde koolhydraten.

 

Transvetten zijn zeer ongezond

Zoals ik al zei is het beter om transvetten te vermijden. Deze vetten zijn namelijk zeer ongezond. Transvetten zijn niets meer dan meervoudige onverzadigde vetten (plantaardige oliën) die chemisch zo zijn aangepast om op verzadigde vetten te lijken qua textuur en samenstelling (bij kamer temperatuur zijn ze niet meer vloeibaar, maar in vaste vorm). Dit is goedkoop en zo blijven deze vetten en de producten waarin het zit langer houdbaar. Transvetten zijn dus gefabriceerde, zeer bewerkte vetten en daarom zeer schadelijk voor het lichaam. Het kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam, kan het goede cholesterol (HDL) verlagen en het slechte cholesterol (LDL) verhogen, en de consumptie hiervan hangt samen met allerlei ziektes als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Deze vetten vermijd je door alle bewerkte producten die uit de fabriek komen te vermijden. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst. Als er ‘gehydrogeneerd’ op staat dan zitten er transvetten in.

 

waarom_minder_vet_resized_site

 

Groentes zijn de meest voedzame voedingsmiddelen

Dat groentes de meest voedzame voedingsmiddelen zijn, daar is iedereen het wel over eens. Groentes bestaan namelijk uit vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels, antioxidanten en vele andere micronutriënten waar nog onderzoek naar gedaan wordt. Steeds meer wordt bekend. Uit onderzoek komt naar voren dat een hoge consumptie van groentes samenhangt met een lagere risico op chronische ziektes. Groentes passen goed in een eetpatroon voor mensen die willen afvallen, omdat ze een verzadigd gevoel geven door de vele voedingsstoffen en vezels, en ze bevatten weinig calorieën.

 

N4C98961

 

Het gaat om het totaalplaatje voor optimale gezondheid

Voor een optimale gezondheid is alleen gezonde voeding niet genoeg. Naast gezonde voeding is een balans tussen inspanning en ontspanning, genoeg rust, weinig stress, voldoende slaap en beweging ook erg belangrijk. Ook geldt voor optimale gezondheid natuurlijk dat je niet rookt, weinig of geen alcohol drinkt en geen drugs gebruikt.

 

Yoga 

 

Het “beste dieet” bestaat niet, maar kies voor de voeding die goed voor jou is

Ieder lichaam is anders en daarom bestaat het “beste dieet” niet. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Daarom is het goed om zelf op onderzoek uit te gaan en te kijken wat goed voor jou is. Er zijn zoveel verschillende diëten of voedingspatronen. Je hoeft je natuurlijk niet strikt te houden aan bepaalde regels van een bepaald voedingspatroon, maar je kan bepaalde principes uit verschillende voedingsstromingen halen. Dat wat bij jou past. Zo hou je het ook het beste vol! Zie het als een levenswijze in plaats van een “dieet”.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar voeding is complex

Wetenschappelijk onderzoek naar voeding is complex, omdat nog niet alle voedingsstoffen bekend zijn, niet bekend is wat voedingsstoffen op de lange termijn doen als ze uit hun natuurlijke matrix worden gehaald, er in onbewerkte voeding tal van voedingsstoffen zitten die samenwerken (dus alleen kijken naar het effect van 1 voedingsstof is lastig; er zijn veel cofactoren die mogelijk invloed hebben op de uitkomst) etc. Hierdoor is het moeilijk om een causaal verband aan te tonen.

 

Instanties vertellen dat bijvoorbeeld E-nummers niet schadelijk zijn. Feit is dat het nog onbekend is wat E-nummers op de lange termijn doen in het lichaam. Het blijft een experiment waar je aan meedoet als je voor voeding kiest waar E-nummers in zitten. Daarnaast zijn overgewicht en ziektes niet aan één bepaalde stof te herleiden, maar wordt dit vaak veroorzaakt door een combinatie van verschillende stoffen / factoren. Hoe meer je van deze stoffen neemt, hoe groter de kans kan zijn op bepaalde klachten en ziektes.

 

Veel onderzoeken zijn vaak tegenstrijdig en kloppen vaak niet. Dit kan voor veel verwarring zorgen. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt! Vroeger volgden we ons instinct en hoefden we niet zo na te denken. Tegenwoordig vliegen de claims en keurmerken ons om de oren. Waarom zou je iets eten wat eigenlijk niet voor jou geschikt is?

 

Bronnen:

* Het Oer Dieet van Remko Kuipers

* Oersterk van Richard de Leth

* Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B. et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease.

* Slavin, J.L. & Lloyd, B. Health benefits of fruits and vegetables.

* Ascherio, A. & Willett, W.C. Health effects of trans fatty acids.

* Salmeron, J. et al. Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women. 

 

Foto’s: oermenslaysontspanningkoolhydratenijsbergroomboterwaarheidgroentestransvetten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *