(H)eerlijk over eten

Lekker eten en leven met een koolhydraatarm dieet

Posted by on 4 Aug, 2017 in (H)eerlijk over eten, (H)eerlijk over leven | 0 comments

Wist je dat steeds meer mensen overstappen op het volgen van een koolhydraatarm dieet? De reden daarvoor is simpel: je kunt met een koolhydraatarm dieet lekker eten en drinken en dus goed doorgaan met een gezellig leven, zonder dat je hier dikker van wordt. De lekkerste koolhydraatarme gerechten maken het dus supereenvoudig om te beginnen met afvallen.

Wat is koolhydraatarm?
Koolhydraatarm houdt in dat er in je voeding minder koolhydraten zitten. Dat houdt weer in dat je minder de kans hebt om dikker te worden door het eten van koolhydraten. Deze hebben namelijk de eigenschap om als lichaamsvet opgeslagen te worden als ze niet worden verbrand, en aangezien we het merendeel niet verbranden, eten we onszelf dus dikker met koolhydraten.

Koolhydraatarme gerechten zijn lekker
Maar je hoeft niet bang te zijn dat je af moet zien nu je een koolhydraatarm dieet gaat volgen. Het is namelijk helemaal geen straf om koolhydraatarm te gaan eten. Met gerechten op basis van vlees en vis, gevogelte of met noten en zaden en heel veel groenten en fruit kun je nog eindeloos variëren. Het belangrijkste is dat je toegevoegde suikers uit de weg gaat. Dus sauzen en dressings uit pakjes en zakjes zal je vanaf nu moeten overslaan.

Gezond afvallen
Een koolhydraatarm dieet draagt bij aan een gezonde wijze van gewicht verliezen en afvallen. Wil je dus zeker weten dat je op een goede manier je gewicht gaat beheersen? Dan moet je zeker weten kiezen voor een koolhydraatarm dieet.

Read More

3x all-day breakfast hotspots

Posted by on 29 Jul, 2016 in (H)eerlijk over eten, Reizen en eten | 0 comments

3x all-day breakfast hotspots

Ik blijf nog even in het ontbijt thema hangen, mijn favoriete maaltijd van de dag. En ja natuurlijk vind ik de koolhydraatrijke variant het lekkerst, zoals havermout met toppings, yoghurt met muesli, pancakes, wafels, wentelteefjes etc. Maar een ontbijt van eieren, bacon en wat groente (als tomaat, champignons en spinazie) gaat er ook wel goed in. Buiten de deur ontbijten lijkt het nieuwe lunchen. Ik kan altijd zo teleurgesteld raken wanneer er op de menukaart staat dat bepaalde gerechten maar tot bijvoorbeeld 11.30 geserveerd worden. Daarom ben ik zo blij met de nieuwe all-day breakfast tentjes die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Hierbij geef ik je (alvast) 3x leuke hotspots waar je de hele dag lekker kan ontbijten!

 

 

Eastside Amsterdam

Heb jij een grote voorliefde voor ‘American style’ gerechten? Denk hierbij aan american pancakes, gefrituurde kip, spare ribs, mac & cheese, chicken wings en meatballs (gehaktballen). Dan ben je bij Eastside op het juiste adres! Eastside is een stukje Amerika in Amsterdam, hartje Oost. Je kan hier van 10 tot 16 uur brunchen / lunchen en in de avond kan je ook terecht voor het diner. De menukaart wisselt zo nu en dan, maar de stijl van de gerechten verandert nooit. Wat opvalt, zijn de namen van de gerechten: The Wife, Dirty South, Everybody Loves Balls & Just Beat it. En de combinatie van ingrediënten zijn voor Nederlandse begrippen wel heel apart. Zo heb je Chicken & Waffles: gefrituurde kip met Belgische wafels en een gebakken ei. Je kan bij je gerecht ook verschillende ‘sides’ kiezen, zoals losse pancakes, losse wafels, bacon, portie eieren, salade etc. En als toetje ook nog taart met ijs, maar dat is misschien net iets te veel van het goede 😉 Naast al dat Amerikaanse lekkers (tenminste je moet er maar net van houden) serveren ze ook verschillende cocktails. Heel passend in het Amerikaanse thema is de ‘Bacon ‘n Eggs’ cocktail, die er ook nog eens fantastisch uit ziet (Google maar eens)!

 

IMG_9656 Eastside-3-uitgelicht-690x460

Sumatrastraat 47, Amsterdam

 

Lilith Rotterdam 

 

IMG_9121 IMG_9129

 

In een rustig straatje, weg van de drukte van de binnenstad van Rotterdam, schuilt Lilith; een beetje een donkere en duistere koffiebar waar je de hele dag door kan genieten van een heerlijk ontbijtje. Vanaf 7 uur ‘s ochtends kan je er al terecht voor een goede bak koffie, heel smaakvol al zeg ik het zelf! De pancakes zijn echt ‘to die for’! Mijn vriend maakte de grote fout om ze niet te bestellen, tsja zo’n heerlijke stack pancakes hou ik zoveel mogelijk voor mezelf 😉 Naast pancakes serveren ze ook: eggs benedict, acai bowls, french toast, granola (bijvoorbeeld met kokosyoghurt of geitenyoghurt), scrambled eggs, waarbij je uit verschillende toppings kan kiezen. Kortom keuze genoeg uit allerlei heerlijke ontbijtgerechten! Het enige nadeel van Lilith is dat ze alweer om 15 uur sluiten.

 

IMG_9124 IMG_9122

Mauritsstraat 217, Rotterdam

 

Yoghurt Barn

De hele dag yoghurt eten? Ja dat kan natuurlijk bij Yoghurt Barn, tegenwoordig in vele steden te vinden, zoals Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Leiden, Den Bosch en Den Haag. Ik heb hier al eens eerder iets over geschreven, maar er is een hoop veranderd sindsdien. Volgens Yoghurt Barn eten wij Nederlanders de meeste yoghurt van de wereld, vandaar de populariteit van dit concept. Je kan bijvoorbeeld zelf je eigen yoghurt met toppings samenstellen, zo gezond of ongezond als jij wil. Hierbij kan je kiezen uit verschillende soorten biologische yoghurt: hangop, magere- of boerenyoghurt, frozen yoghurt, geitenyoghurt of ga voor een veganistische variant als soja- of kokosyoghurt. Vandaag de dag kunnen dus zelfs vegans hier hun hart ophalen. Daarnaast kan je ook kiezen voor Blended Yoghurts (yoghurt met toppings en sap; soort smoothie), Bocca Coffee, thee van TeaBar, iced coffees, ice tea, superfood specials etc. En ze hebben heerlijke gebakjes van Sharp Sharp; glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Om de zoveel tijd hebben ze ook een Special, denk hierbij aan: de (un)fortunately peanutbutter, de guilty pleasure (met Tony salted caramel), de healthy pleasure (met granaatappel), de Sint special (met pepernoten, helaas wel wachten tot het zover is ;-)) of de special van dit moment: Tony’s Passie Special (met passievrucht en ja Tony Chocolonely). Natuurlijk kan je bij Yoghurt Barn ook terecht als je iets te vieren hebt, reserveer dan voor een High Tea, Barn Brunch of Barn Picknick.

 

IMG_6583 IMG_5026

IMG_8581

 

 

Foto’s: eastsideamsterdam

Read More

Koffie van olifantenpoep

Posted by on 16 Jun, 2016 in (H)eerlijk over eten, Reizen en eten | 0 comments

Koffie van olifantenpoep

Koffie vervaardigd in coproductie met de Loewak, een Aziatische civetkat, was jarenlang de duurste koffie ter wereld. De koffie die geproduceerd wordt uit de uitwerpselen van deze kat geniet al jaren een zekere reputatie in bepaalde kringen. Vanwege de smaak, maar toch zeker ook vanwege het prijskaartje en de daarbij behorende vermeende status. Het is kennelijk hele bijzondere poep, want een kilo koffiebonen van deze bijzondere kat kost al snel honderden euro’s en kan oplopen tot een aantal duizend euro.

Black Ivory koffie

Maar nu is er een koffiesoort die de Kopi Loewak, zoals de hierboven beschreven koffie heet, van de troon stoot. En dan is dat op het gebied van de prijs, want we blijven nog even bij de uitwerpselen. Het zijn namelijk koffiebonen die gedestilleerd worden uit de uitwerpselen van de olifant! Het gaat om de Black Ivory koffie en het wordt geproduceerd in Thailand. Op de website wordt de koffie, waarvan maar 150 kg per jaar wordt geproduceerd, aangeprijsd als ‘’s werelds meest memorabele koffiedrinkervaring’.

De koffie is een idee van een Canadees en hij legt uit: “de olifanten eten de zogenaamde Arabica koffiebonen, waarna deze bonen in zo’n 1 à 3 dagen het spijsverteringssysteem doorlopen. Het levert een heerlijk bakje koffie op, aldus de Canadees, die de smaak omschrijft als ‘zeer zacht, zonder de bitterheid van normale koffie’. De prijs? Zo’n € 1000 per kilo of zo’n € 45 per kopje.

Meer dan genoeg keus

Gezien het prijsniveau zal deze koffie niet voor jan en allemaal weggelegd zijn. Toch hoeft dat het heerlijk leven niet in de weg te staan, want ook in dit land geen gebrek aan bijzondere en exotische koffiesoorten. Op koffievergelijk.nl staan ongetwijfeld veel soorten koffie die je nog nooit geproefd hebt. Een idee om die lijst eerst maar eens af te werken voordat we te buiten gaan aan Kopi Loewak of de Black Ivory?

Read More

Sickly sweet: de invloed van zoetstoffen op het lichaam

Posted by on 24 Mar, 2016 in (H)eerlijk over eten | 0 comments

Sickly sweet: de invloed van zoetstoffen op het lichaam

We weten dat suiker slecht is. Hierdoor zijn er producten op de markt gekomen die ‘suikervrij’ claimen te zijn. Suikervrij betekent eigenlijk dat er zoetstoffen aan het product zijn toegevoegd om het product alsnog een zoete smaak te geven. Is dit wel verantwoord of is het net zo slecht als de geraffineerde suikers? Welke verschillende zoetstoffen zijn er en wat voor een effect kunnen deze op de gezondheid hebben?

 

 

Hoe natuurlijk zijn zoetstoffen?

Vaak wordt er gezegd dat een product gezoet is met natuurlijke zoetstoffen. De term ‘natuurlijk’ wordt erg vaak gebruikt en dat wekt ook het beeld op dat iets gezond is, maar wat is nou precies natuurlijk? Iets is natuurlijk als het regelrecht uit de natuur komt, zoals appels, peren, bosvruchten, mango’s, dadels en vijgen. Maar maak je een vruchtensap met concentraat van de fructose uit het fruit, dan is dat niet meer natuurlijk. Er wordt iets geïsoleerd en uit een product gehaald, en daarna bewerkt. De rest van het product (de voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels) zit er dan niet meer bij. Terwijl je al die voedingsstoffen nodig hebt en juist samenwerken. Daarnaast krijg je ook meer suiker binnen dan eigenlijk nodig is. Dit is niet zoals moeder natuur het heeft bedoeld. De term ‘natuurlijk’ is dus erg misleidend.

 

bessen

 

 

In welke producten zitten zoetstoffen

Zoetstoffen zitten vaak in producten die suikervrij worden genoemd. Natuurlijk zitten ze ook in de bekende zoetjes voor in de koffie en thee. Het is even wennen, maar koffie en thee zonder suiker of zoetjes is veel beter. Daarnaast zitten zoetstoffen ook in alle light (fris)dranken, zuiveldranken als Optimel, suikervrij snoep (drop, keelsnoepjes en kauwgom), suikervrije chocola en allerlei afvalproducten, maar ook in sommige medicijnen en voedingssupplementen. Wees dus alert en lees de etiketten goed!

 

198 

 

De veiligheid van zoetstoffen

Om de veiligheid van zoetstoffen te bepalen, zijn er vele toxicologische onderzoeken gedaan hiernaar. Gezegd wordt dat zoetstoffen veilig zijn voor consumptie bij kleine hoeveelheden (de ADI: Aanvaarbare Dagelijkse Inname), maar in hoeverre kan je onderzoek betrouwbaar achten wanneer het wordt bekostigd door de voedingsindustrie? En waarom worden zoetstoffen veilig geacht? Simpel, omdat er veel geld mee valt te verdienen. Feit blijft dat het nog niet bekend is wat de zoetstoffen op lange termijn met de gezondheid doen en blijft het gebruik ervan een experiment, waarbij je kan kiezen om er wel of niet aan mee te doen. Daarnaast is het ook zo dat sommigen gevoeliger reageren op het gebruik van zoetstoffen dan anderen.

 

Zes redenen om zoetstoffen te vermijden (of te beperken)

Veilig of niet, toch zijn er een aantal redenen om zoetstoffen te vermijden of in ieder geval te beperken:

  • De drang naar en voorkeur voor zoet blijft in stand. Je lichaam verwacht door de zoete smaak dat er suiker in het bloed zit en dus wordt er insuline aangemaakt (net als bij het eten van suiker). Er is alleen geen suiker in het bloed aanwezig om te verwerken, maar de insuline die is aangemaakt gaat er wel naar op zoek. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor je snel weer zin hebt in iets zoets en de kans op overeten groot is. Je lichaam verwacht suiker/koolhydraten, maar krijgt het niet en raakt niet verzadigd. Wanneer je veel zoetstoffen consumeert, krijgt je lichaam steeds weer hetzelfde probleem voor de kiezen; de hersenen krijgen steeds een seintje dat er weer gegeten moet worden en de lever gaat de suikervoorraden opslaan in plaats van vrijmaken voor energie. Dat kan leiden tot chronische vermoeidheid. Ook zal er op den duur minder insuline worden uitgescheiden, en zal het lichaam ook minder serotonine afscheiden, wat je stemming kan verslechteren en wat kan leiden tot depressiviteit.
  • Zoetstoffen kunnen leiden tot een verstoring in het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen. Dit kan weer leiden tot een verminderde glucosetolerantie oftewel de pre-diabetische fase (wanneer je lichaam de glucose uit het bloed niet meer goed kan verwerken en gevoelig wordt voor insuline) en de nodige gevolgen van dien, zoals overgewicht. Als hier niks aan wordt gedaan dan kan dat overgaan in diabetes type 2. Zo kunnen zoetstoffen ook dik maken. Well isn’t that ironic? Mensen gebruiken juist zoetstoffen om af te vallen.
  • Bij het afbreken van zoetstoffen vindt er afbraak plaats van vitamines en mineralen. Het lichaam wordt ook nog eens van goede voedingsstoffen beroofd. Ons lichaam is gewoon niet gemaakt om grote hoeveelheden aan zoetstoffen te verwerken.
  • Het is niet bekend wat voor een wisselwerking zoetstoffen hebben met andere E-nummers en stoffen in producten bij mensen, maar het kan leiden tot een groter negatief effect, bijvoorbeeld op het zenuwstelsel (verminderde signaaloverdracht tussen cellen, minder groei van zenuwcellen). Zoetstoffen worden vaak in een geheel geconsumeerd; een product met meerdere ingrediënten en zelfs in combinatie met andere producten (denk aan cola en chips). Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan naar de veiligheid van een enkele stof op zichzelf en niet naar een combinatie van verschillende stoffen. Er zijn wel een paar onderzoeken gedaan waarin werd gekeken naar de combinatie van aspartaam met de smaakversterker E621 (msg). Meer onderzoek is alleen nodig.
  • Producten waar zoetstoffen in zitten, zijn vaak erg bewerkt. Deze kunnen ervoor zorgen dat je maar blijft dooreten. Vaak gebruiken mensen het excuus: ‘Ach het is toch light, dan kan ik net zo goed de hele zaak leegeten!’ Kortom je eet meer dan je nodig hebt en dat heeft weer allerlei gevolgen voor je gezondheid.
  • And last but not least… Je kan prima zonder!

 

Verschillende soorten zoetstoffen en hun effecten

Welke zoetstoffen zijn er in verschillende producten te vinden? Ze zijn onder te verdelen in intensieve en extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen zijn cyclamaat, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose. Deze zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, maar bevatten geen of nauwelijks calorieën. Ze kunnen de lever, de hormonale balans in de hersenen en het zenuwstelsel belasten.

 

  • Acesulfaam-K (E950) is een zoete vorm van kaliumzout (de ‘K’ staat dan ook voor het mineraal kalium). Bij het chemisch bereiden van deze zoetstof wordt het (kankerverwekkende) oplosmiddel methyleenchloride gebruikt. Deze gevaarlijke stof kan verschillende klachten geven als hoofdpijn, misselijkheid, depressie, leverschade, nierfalen en wordt er zelfs gezegd dat het kan leiden tot kanker (longtumoren, leukemie). Omdat deze zoetstof in grote hoeveelheden een bittere nasmaak heeft, wordt het vaak gemengd met andere zoetstoffen, zoals aspartaam.

 

  • Aspartaam (E951) is een synthetische zoetstof dat is opgebouwd uit de aminozuren: asparaginezuur en fenylalanine, waaraan een methanolgroep is gekoppeld. Er gaat een heel chemisch proces aan vooraf voordat aspartaam kan worden gevormd. Bij de afbraak van aspartaam in het lichaam ontstaat er een kleine hoeveelheid methanol. Dit kan in het lichaam gaan ophopen, omdat de uitscheiding hiervan langzaam is. In grote hoeveelheden is methanol giftig en wordt het in het lichaam weer omgezet in formaldehyde (zit ook in tabaksrook), wat kankerverwekkend is. Methanol is een neurotoxine en kan de bloed-hersenbarrière doordringen. Dit betekent dat deze stof het zenuwstelsel in kan komen en kan aantasten; het prikkelt zenuwen en wanneer deze overprikkeld raken, beschadigen ze en sterven ze uiteindelijk af. Ook verstoort deze stof de neurotransmitterhuishouding; het verlaagt bijvoorbeeld het serotonineniveau in het lichaam. Aspartaam wordt vaak gebruikt in zoetjes, light frisdranken en zuivelproducten, maar ook in goedkope vitamine bruistabletten.

 

light-2-fb

 

Er zijn veel discussies rondom aspartaam. Het wordt in bepaalde hoeveelheden veilig geacht (de ADI van aspartaam is 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag), maar er worden verschillende klachten genoemd, zoals hoofdpijn / migraine, chronische vermoeidheid, misselijkheid, huiduitslag, verminderde concentratie, depressie, angstaanvallen, hartkloppingen, vetzucht en diabetes. Er wordt zelfs gezegd dat het samenhangt met epilepsie en hersentumoren. In grote hoeveelheden is aspartaam niet veilig, maar in sommige onderzoeken zijn er al bij kleinere hoeveelheden negatieve effecten gevonden (bijvoorbeeld bij 20mg/kg lichaamsgewicht). De Amerikaanse Environmental Protection Agency EPA adviseert om niet meer dan 7,8 mg per dag te nemen. En dat terwijl de FDA (Amerikaanse Food & Drug Administration) aspartaam eerst niet wilde goedkeuren, pas nadat er onder invloed van de politiek een nieuwe FDA commissaris werd aangewezen. Sindsdien zijn er bij de FDA al vele klachten ingediend betreft de negatieve invloed van aspartaam op het lichaam. Deze klachten, zo’n 92, hebben zij in 1995 bekend moeten maken.

Mensen met PKU (phenyl-keton-uria) mogen helemaal geen aspartaam. Zij kunnen fenylalanine niet omzetten in taurine, waardoor er fenylalanine ophoopt in het lichaam en voor nadelige effecten kan zorgen. Daarom staat er altijd op een verpakking waar aspartaam in zit dat het een bron bevat van fenylalanine.

 

  • Cyclamaat (E952) is er in de vorm natriumcyclamaat (het natriumzout van cyclaamzuur) en calciumcyclamaat (het calciumzout van cyclaamzuur). Bij sommige mensen wordt cyclamaat in de darmen omgezet tot cyclohexylamine. Deze stof zit onder meer ook in insecticides, herbicides en weekmakers voor plastic. De stof kan een effect hebben op het centrale zenuwstelsel en kan het leiden tot duizeligheid, maagpijn, misselijkheid, braakneigingen etc. In grote hoeveelheden kan cyclamaat dus schadelijk zijn en daarom is de ADI hiervan 7mg/kg lichaamsgewicht per dag. Er wordt gezegd dat cyclamaat kankerverwekkend is en is daarom in sommige landen verboden, zoals in de VS.

 

  • Sucralose (E955) (ook wel Splenda) wordt verkregen door het chloreren van suiker. Het zijn gechloreerde moleculen (gechloreerde koolwaterstoffen), wat vaak de basis vormt in pesticiden e.d. Bij het verhitten hiervan ontstaan dioxines (giftige stoffen) die in vetten oplosbaar zijn en dus in je lichaam in het vetweefsel worden opgeslagen. Deze zoetstof wordt ook wel in verband gebracht met het onderdrukken van het immuunsysteem en het verstoren van het evenwicht van de darmbacteriën. Dit kan de kans vergroten op het krijgen van ontstekingsziektes in de darmen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook kan het andere problemen geven, zoals migraine, nier, lever en DNA schade.

 

Naast de intensieve zoetstoffen zijn er ook extensieve zoetstoffen, zoals sorbitol, xylitol, maltitol, isomalt, mannitol, erythritol en lactitol. Deze zijn half zo zoet of even zoet als suiker en zijn suikeralcoholen (bevat geen alcohol, maar zo heet de chemische groep) of polyolen die op een chemische manier verkregen worden uit suikers als glucose, maltose en lactose. Sommige leveren wel calorieën, maar minder dan suiker. Extensieve zoetstoffen kunnen leiden tot diarree en winderigheid, omdat deze zoetstoffen niet worden opgenomen in de dunne darm en dus onveranderd in de dikke darm terechtkomen. Daar wordt de zoetstof omgezet door bacteriën. Hierbij ontstaan gassen en deze zorgen voor de klachten. Daarnaast trekken polyolen water aan, wat kan leiden tot diarree. Bij bepaalde hoeveelheden hebben deze zoetstoffen dus een laxerend effect. Dit staat vaak ook vermeld op de verpakking van een product met deze zoetstoffen.

 

  • Isomalt (E953) is een synthetische polyol verkregen uit suiker, waarvan de zoetkracht de helft is van suiker. Daarom wordt isomalt vaak gecombineerd met een andere zoetstof, zoals sucralose. Deze zoetstof kan leiden tot klachten als misselijkheid en diarree.

 

  • Maltitol (E965) vind je vooral in suikervrije chocolade, drop en ander suikervrije snoep. Het is een synthetische stof dat verkregen wordt uit moutsuiker (van (GMO) mais of tarwe). Klachten als misselijkheid en diarree kunnen bij een gebruik van 25-30 gram voorkomen. Wanneer je gevoelige darmen hebt, kan je echter bij 5 gram al last krijgen van winderigheid en diarree. Vind hier een aantal “smakelijke” reviews over de suikervrije gummi bears van Haribo.

 

  • Lactitol (E966) wordt verkregen uit melksuiker en wordt ook wel gebruikt als laxeermiddel (Importal). Het houdt water vast in de darmen, waardoor de inhoud van de darmen langzaam zachter en groter wordt. Ook stimuleert het de peristaltische beweging van de darmen en kan het tot misselijkheid leiden.

 

  • Mannitol (E421) wordt gebruikt als zoetstof, antiklontermiddel en vulstof. Het geeft een betere structuur aan bepaalde voedingsmiddelen en voorkomt het uitdrogen ervan. Het wordt verkregen uit planten, zoals zeewier. Bij ongeveer 15 gram kan mannitol een laxerend effect hebben. Gevoelige mensen kunnen bij een kleinere hoeveelheid al klachten ervaren. Deze zoetstof veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierproblemen, misselijkheid en flauwvallen. Het zorgt ervoor dat er meer vocht uit het lichaam wordt onttrokken door de nieren.

 

  • Sorbitol (E420) wordt verkregen door een enzymatische bewerking van glucose. Hierbij wordt een deel van het molecuul vervangen door een alcoholgroep (suikeralcohol). Deze zoetstof heeft in grote hoeveelheden een laxerend effect. Bepaalde soorten fruit bevatten een hoge concentratie sorbitol, zoals pruimen, kersen, appels en peren. Vandaar dat deze soorten fruit laxerend kunnen werken. Sorbitol wordt ook vaak in tandpasta en cosmetica gebruikt vanwege de vochtvasthoudende werking, en ook als glansmiddel.

 

  • Xylitol (E967) is geen lichaamsvreemde stof en komt van nature voor in verschillende soorten fruit en groente. Het wordt verkregen uit berkenbomen, maisstengels en tarwestro. Deze zoetstof is ongeveer net zo zoet als suiker. De meningen over xylitol ten behoeve van de gezondheid zijn zeer verdeeld. Xylitol heeft een positieve werking op het gebit. Het doodt de bacteriën in de mond en voorkomt zo tandbederf. Daarom wordt het vaak gebruikt in tandpasta en kauwgom. Daarnaast kan het helpen bij klachten van de schimmel Candida Albicans (in de mond). Aan de andere kant wordt er gezegd dat xylitol kankerverwekkend is en kan leiden tot misselijkheid, nierstenen, flauwvallen etc. In grote hoeveelheden kan het laxerend werken.

 

  • Sukrin of erythritol (E968) wordt gemaakt door het fermenteren, drogen, filteren en zuiveren van glucose uit mais. Deze zoetstof zit in kleine hoeveelheden in fruit, wijn en kaas. Het is caloriearm en gemakkelijk te verteren. Het wordt voor een groot deel opgenomen in de dunne darm en komt niet in de dikke darm terecht. Hierdoor zijn er geen vervelende klachten als winderigheid en diarree. Het is minder zoet dan suiker, dus je gebruikt er in verhouding meer van. Het lijkt dus een ideaal zoetmiddel, maar het blijft een zoetstof (je lichaam verwacht suiker, maar krijgt het niet dus de drang naar suiker blijft bestaan) en een onnatuurlijk en geraffineerd product zonder voedingsstoffen.

 

Andere zoetmiddelen

  • Vandaag de dag is stevia (E960) in populariteit aan het stijgen en wordt het steeds meer gebruikt in producten. Deze zoetstof werd al langer gebruikt in Japan, China, Amerika, Australië en Rusland, maar in Europa is het pas sinds november 2011 goedgekeurd als zoetstof. Vooral omdat de suikerindustrie dit vanwege financiële belangen voor lange tijd heeft weten te voorkomen. Nu hebben ze er profijt van weten te maken door producten op de markt te brengen met stevia. Stevia wordt verkregen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana Bertoni plant en deze bladeren zijn zeer zoet (de glycosiden), waardoor je er niet veel van nodig hebt. De steviaplant is daarnaast ook rijk aan verschillende voedingsstoffen als vezels, bepaalde vitaminen (A, B & C) en mineralen (calcium, ijzer, magnesium, kalium, selenium en chroom), en het bevat weinig koolhydraten en calorieën. Het wordt gepromoot met een aantal positieve effecten, zoals een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel, een verminderd hongergevoel, geen voedingsbodem voor candida, geen overgewicht en het is niet slecht voor je tanden. Het enige probleem is dat de stevia die tegenwoordig in producten zit zeer bewerkt is. Om de stevioglucoside uit de bladeren te halen, is er een heel chemisch proces nodig. Deze stevia is dus niet meer natuurlijk en wellicht gaan hierdoor de positieve eigenschappen ervan verloren. Ook is het nog niet bekend wat voor een effect dit heeft voor het lichaam op de lange termijn.

 

Coca-Cola-ups-the-ante-in-mid-calorie-cola-stakes-with-stevia-sweetened-Coca-Cola-Life_strict_xxl

 

Consumenten worden erg misleid wat betreft stevia. Producenten claimen dat producten natuurlijk gezoet zijn met stevia, echter is er weinig natuurlijks aan de bewerkte stevia die gebruikt wordt. Daarnaast is stevia vaak niet de enige zoetstof die in een product wordt gebruikt. Stevia kan een bittere nasmaak geven, waardoor het vaak gemengd wordt met een andere zoetstof of suiker. Een ander misleidend product is de stevia van Natrena met 97% maltodextrine. Omdat stevia zo zoet is en er weinig van nodig is, wordt er een bulkmiddel (in dit geval maltodextrine) aan toegevoegd. Maar op de verpakking staat dat het stevia is. Daarom won dit product het Gouden Windei van Foodwatch.

Tip: je kan het beste je eigen steviaplant (honingkruid) kopen, wat te koop is in vele tuincentra. De zoete blaadjes kan je direct verwerken. Een andere optie is gedroogde steviabladeren (dit is zoeter dan de verse bladeren). Je kan de bladeren zelf drogen of gedroogd en gemalen kopen.

 

  • Tagatose of tagatesse wordt verkregen uit lactose (melksuiker). Hier gaat een heel chemisch proces aan vooraf. De lactose uit melk wordt gesplitst in galactose en glucose, waarna de galactose wordt omgezet in D-tagatose met behulp van het enzym arabinose-isomerase (een enzym dat gemaakt wordt met genetisch gemanipuleerde bacteriën). Na een laatste zuiveringsproces wordt het eindproduct tagatose gevormd. Deze zoetstof wordt gepromoot als een natuurlijke zoetmiddel, omdat kleine hoeveelheden hiervan ook voorkomen in bepaalde zuivel- en fruitsoorten. Juist ja kleine hoeveelheden. Daarbij zit het er van nature in en bevat het ook andere goede voedingsstoffen. Het is niet zwaar bewerkt, zoals de zoetstof die kant-en-klaar verkrijgbaar is. Door alle chemische bewerkingen is het niet aan te raden om tagatose te nuttigen. Ook kan het zorgen voor een hoge bloeddruk, beroertes en een hoge urinezuurspiegel (wat kan leiden tot jicht).

 

  • Bij vruchtensuiker (fructose) zal je vast denken dat deze gewonnen wordt uit fruit. Dat is echter niet zo. Vruchtensuiker wordt meestal verkregen uit mais of aardappelzetmeel en is sterk bewerkt. Het heeft geen nadelige invloed op de bloedsuikerspiegel, maar moet wel door de lever verwerkt worden. In de lever wordt fructose omgezet in vet. Een teveel aan fructose belast de lever en kan leiden tot leververvetting en overgewicht.

 

  • Moutstropen worden verkregen uit volle granen. Zo heb je gerstemoutstroop, rijststroop, tarwestroop, speltstroop en maismoutstroop. Hieraan worden water en enzymen toegevoegd en vervolgens gekookt tot het een stroperig geheel vormt. De voedingsstoffen die hier van oorsprong in zitten, blijven behouden. Dat is in ieder geval een voordeel ten opzichte van geraffineerde suiker en zoetstoffen. Moutstropen zijn alleen minder zoet dan geraffineerde suiker en dus is er meer van nodig om dezelfde zoete smaak te krijgen. Deze stropen worden ook snel in het bloed opgenomen en dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een ander nadeel is dat je het enzym maltase nodig hebt om de maltose die erin zit, af te kunnen breken (maltose bestaat uit twee glucose moleculen) en bij veel mensen wordt dit enzym beperkt aangemaakt. Hierdoor kunnen mensen last krijgen van spijsverteringsklachten.

 

Conclusie

Zoetstoffen zijn misschien niet een directe oorzaak van bepaalde ziektes, maar kunnen wellicht wel een handje mee helpen in het proces. Desalniettemin is het niet bekend wat ze op de lange termijn met het lichaam doen en daar is nog meer onderzoek voor nodig.

 

Hoewel dat dus nog niet bekend is, waarom zou je mee doen aan dit experiment? Zoetstoffen hebben voor het lichaam geen voordelen, alleen de voedingsindustrie kent voordelen aan de zoetstoffen, omdat het goedkoop geproduceerd kan worden en geld in het laatje brengt. Het is niet meer dan een chemische cocktail van geïsoleerde en bewerkte stoffen. Eet liever zo puur en onbewerkt mogelijk. Luister naar je eigen lichaam en voel zelf wat voor effect je ervaart na het consumeren van zoetstoffen, tenminste als je het aandurft 😉

 

Wat zijn dan “goede” zoetmiddelen?

Het beste is natuurlijk om te wennen aan minder zoet! Dat is niet onmogelijk, het heeft gewoon even tijd nodig. Vanaf onze babytijd zijn we al volgestopt met suiker, waardoor we hebben aangeleerd om erg te houden van die zoete smaak en zo zijn we daaraan een beetje verslaafd geraakt. En om die verslaving te ontwikkelen, heeft dat aardig wat jaren gekost. Verwacht dan ook niet dat je snel zal afkicken van suiker. Afleren zal met vallen en opstaan gaan.

 

Toch blijven er natuurlijk momenten waarop je graag iets zoets wilt maken, zoals op een verjaardag of met de feestdagen. Wat kan je dan het beste gebruiken?

  • Fruit & gedroogd fruit (het gehele product waar alle voedingsstoffen nog in zitten)
  • Honing van goede kwaliteit
  • Kokosbloesemsuiker (dit bevat nog de nodige vitamines en mineralen)
  • Yaconsiroop
  • Groene stevia (bladeren of gemalen poeder van de bladeren)

 

honing2

 

Voor alle zoetmiddelen geldt met mate! Andere alternatieven zijn verse vanille en Ceylon kaneel.

 

Bronnen:

* Zonder suiker – Anne Marie Reuzenaar

* Wat zit er in uw eten? – Corinne Gouget

* Onderzoeken van GreenMedInfo

* www.food-info.net voor de omschrijvingen van de verschillende zoetstoffen

 

Foto’s: zoetstoffentheestevialightproductenhoningfruit

Read More

Een kijkje in mijn eetleven

Posted by on 17 Sep, 2015 in (H)eerlijk over eten, (H)eerlijk over leven | 0 comments

Een kijkje in mijn eetleven

Je ziet het steeds vaker voorbij komen… Bloggers posten hun eetdagboek; ze beschrijven alle gezonde dingen die ze op een dag naar binnen werken. Het is een beetje cliché, maar natuurlijk wel erg interessant. Tenminste ik ben dan altijd wel benieuwd wat er bij de gezonde foodies op het menu staat. Eten ze wel echt zo gezond zoals ze zich voordoen? De eetdagboeken worden steeds populairder, want in tijdschriften ontkom je er ook niet meer aan. Voor de nieuwsgierigen onder jullie, bij deze een kijkje in mijn eetleven 😉

 

Mijn eetleven: (h)eerlijk over eten en leven

Laat ik dan maar meteen met de deur in huis vallen… Ik ben niet iemand die perfect gezond eet. Absoluut niet! Ik eet graag gezond en daar voel ik me goed bij, maar af en toe cheat ik ook wel een beetje. Dat hoort er gewoon bij. Ik kan nou eenmaal niet zonder die overheerlijke cappuccino, dat stukje chocola, the occasional piece of homemade pie, en een stuk pizza gaat er ook graag in. Ik cheat, maar er zijn wel bepaalde dingen die ik echt niet meer eet, zoals oreo’s (daar word ik letterlijk naar van), chips met een smaakje (dus met smaakversterkers en dat soort troep), hamburgers van ketens als Mc Donalds (misschien eens in het jaar een groenteburger), producten met zoetstoffen, en heel zelden drink ik cola, neem ik een snoepje, koekje of snoepreep als in een twix of mars. Daarnaast kan je de wat slechtere dingen ook zelf op een gezondere manier bereiden. Zo maak ik vaak mijn eigen pizzabodem met volkoren speltmeel of amandelmeel. Of kies ik voor gezondere tussendoortjes als repen gemaakt van noten, zaden, dadels en proteïne, of kies ik voor een koekje van volkoren speltmeel en roomboter. Er zitten wel eens van die dagen tussen dat ik weinig groente eet en dagen dat ik heel veel groente eet. Of dagen dat ik niet zo bezig ben met gezond eten. Niet dat ik dan kilo’s chocola en chips weg eet en liters frisdrank drink haha. Soms heb ik ook even geen inspiratie. Het enige wat je dan kan doen is gewoon accepteren dat het niet altijd goed kan gaan, je best doen en het later weer beter oppakken.

 

Ik ben ook niet echt een sporter, daar hou ik gewoon niet van. In het verleden kon je me nog weleens in de sportschool vinden, maar ik kreeg daar echt geen goed gevoel van achteraf. Ik hou meer van wandelen, fietsen, zwemmen en dansen! Vroeger heb ik ballet, streetdance en hiphop gedaan, en zelfs eventjes gevoetbald. Dat gaf mij een veel beter gevoel dan fitness. Ik ben niet iemand die perse een strak figuur wil nastreven met zoveel mogelijk spieren en zo min mogelijk vet. Echt, ik ben tevreden met mijn lichaam en ik mag ook echt niet klagen! Een vrouw hoort nou eenmaal wat vet te hebben. Rondingen vind ik juist mooi! Laatst kwam ik de blog van Fajah Lourens tegen; mykillerbodymotivation. Ik heb super veel respect voor haar. Ze ziet er zeker mooi en strak uit, en daar werkt ze keihard voor, maar ik zou er niet gelukkig van worden! Het moet natuurlijk net bij je passen. Je moet niet zoiets gaan nastreven als je echt niet van sporten houdt en niet goed om kan gaan met het tellen van macronutriënten en calorieën. Het moet niet een obsessie worden namelijk. Je moet kijken wat goed voor jou werkt. En natuurlijk is Fajah ook niet perfect en cheat ze ook weleens, wat leuk is om te zien! Voor vrouwen die op die manier graag te werk willen gaan, kan ze een goed voorbeeld en motivatie vormen!

 

Ok genoeg geluld, hier dan een kijkje in mijn eetdagboek:

 

Zondag

Ontbijt

Ik begin mijn dag met een handje bramen en een glas water. Een half uur later eet ik mijn overnight oats met wat biologische milde yoghurt, walnoten, rozijnen, kokosrasp, zonnebloempitten, vanille en een klein stukje pure chocolade (Vivani 92%). Daarna drink ik een glas water.

Tussendoor

Onderweg naar mijn werk eet ik een volkoren speltcracker met biologische kipleverworst en neem ik een cappuccino met amandelmelk van Exki op Amsterdam Centraal. Verder drink ik water tussendoor.

 

IMG_4911

 

Lunch

Als lunch heb ik 2 sneetjes biologisch lijnzaadbrood van volkoren tarwemeel met een gekookt biologisch eitje. Daar eet ik wat broccoli bij.

Tussendoor

Yes klaar met werken, het is tijd voor m’n proteïnereep van Pulsin! Ik werk in een winkel waar ik veel sta en beweeg. Dat voel ik altijd goed in mijn beenspieren. Een beetje extra proteïne kan dan geen kwaad ;-). Ook neem ik ‘s avonds magnesium in, omdat ik soms last heb van spierkrampen. Tussendoor drink ik water.

Diner

Vanavond eet ik bij mijn schoonvader en dat is een goede chef! Hij weet van lekkere smaken! Het is alleen niet altijd even gezond, maar dat is natuurlijk niet erg voor een keertje ;-). Hij heeft deze keer de allerlekkerste gehaktbal gemaakt (en het is zeker geen standaard gehaktbal). Daarbij serveert hij krieltjes en worteltjes met doperwten. Verder drink ik water. Mijn vriend neemt, heel slecht, vanille ijs met slagroom toe. Ik pik er 1 of 2 hapjes van (mini cheat).

 

Dinsdag

Ontbijt

De ochtend begint met een glas water, een kiwi en een portie bramen. Een half uur later neem ik biogarde yoghurt met havervlokken, rozijnen, vanille, een heel klein portie zonnatura speltcrunchy met rijststroop, zonnebloempitten en een klein stukje vivani 92%.

Tussendoor

Begin van de middag neem ik een latte met een Trek cocoa coconut reep. Deze zijn echt heerlijk en vullen ook goed. Er zit 9 gram eiwitten (soja crunchies) in en havermout, wat een verzadigend gevoel geeft. Er zit wel wat suiker in; rijstsiroop en rietsuiker. Ook zit er kokos in en vooral het chocolade laagje is genieten. Deze reep stilt de trek, waardoor je er weer even tegenaan kan!

Lunch

Ik lunch wat laat met 2 rijstwafels quinoa met kipfilet en avocado, een portie bloemkool en een glutenvrije boterham met pindakaas.

Tussendoor

Rond 17.00 neem ik een cappuccino met 2 kleine blokjes chocola van Seed & Bean (mini cheat).

 

IMG_4945

 

Diner

‘S avonds maak ik een pizza met een pizzabodem van La Bioidea met volkoren tarwemeel. Ze hebben ook de variant met volkoren speltmeel. Ik probeer veel te variëren qua granen, dus deze keer koos ik voor volkoren tarwemeel (biologisch). Ik maak zelf de tomatensaus van 1 tomaat, stukje knoflook en wat kruiden. De andere toppings zijn: buffelmozzarella, rode ui, rode paprika, kipfilet en groene pesto. Ik doe er nog een beetje diepvries spinazie (biologisch) erbij.

 

IMG_5207

 

Woensdag

Ontbijt

Ik begin de dag met een banana nut milkshake. Het recept blijft nog even geheim! Wat ik je wel kan zeggen is dat het nog beter smaakt dan een foute milkshake!

 

IMG_4978

 

Tussendoor

Een nespresso met biologische melk en een volkoren beschuitje met roomboter en hagelslag (cheat! vroeger was ik echt verslaafd aan beschuit met hagelslag, nu eet ik het heel af en toe). Ik kies wel voor de meest pure variant hagelslag.

Lunch

Kabeljauwfilet met een wortelsalade met cherry tomaatjes, rucola, olijfolie, kruiden en zonnebloempitten, groene asperges en een sneetje biologisch lijnzaadbrood van volkoren tarwemeel rijkelijk belegd met roomboter.

 

IMG_5001

 

Tussendoor

Een nespresso met een handje noten en rozijntjes, en een stukje pure chocola met zeezout. Mmmm genieten!

Diner

Rode puntpaprika gevuld met rode ui, spinazie en kruiden met biologische mozzarella. Daarbij volkoren couscous met gebakken rozijntjes en pijnboompitten. Verder drink ik gedurende de dag water.

 

IMG_5017

 

Donderdag

Ontbijt

Ik begin met een glas water en even later een kiwi met nog een glas water. Een half uur later eet ik teffpap met vanille havermelk (aangelengd met water), kokosyoghurt, walnoten, rozijnen en een klein stukje Vivani 92% pure chocola.

 

IMG_4858

 

Tussendoor

Geniet ik van een heerlijke cappuccino in mijn achtertuintje. De zon schijnt vandaag gelukkig weer eens, even wat vitamine D pakken 😉 (ja toen ik met deze blog begon, scheen de zon nog…).

Lunch

Ik lunch met een tosti van 2 sneetjes biologisch lijnzaadbrood van volkoren tarwemeel met een plakje belegen kaas, een tomaat en wat kruiden.

Diner

Ik werk vandaag tijdens de koopavond dus ik eet extra vroeg, om 16.00 al! Ik heb wat volkoren spelt gemaakt met wortel, courgette, rode ui en rode paprika in de wok met lekkere kruiden en tamari. Ook heb ik 2 biologische eitjes toegevoegd.

 

IMG_4868

 

Avondsnack

Tijdens mijn werk eet ik tussendoor een Trek reep. Na mijn werk eet ik nog 2 sneetjes biologisch lijnzaadbrood met roomboter en pindakaas om te voorkomen dat ik met honger (of nou ja trek) naar bed ga.

 

Conclusie

Zoals je kan lezen, ben ik niet iemand die koolhydraatarm leeft en geen brood eet. Ik ben dol op vers brood met lekker beleg, heerlijk! Ik ga dan wel altijd voor goed brood en varieer vaak in granen. Het liefst eet ik desembrood van volkoren speltmeel of haverbrood. Dat vult zo lekker goed. Ga ik een keer voor tarwe, dan kies ik brood van biologische volkoren tarwemeel. De drie criteria voor brood zijn voor mij: biologisch, desem en volkoren. Ik heb een tijdje vanwege bepaalde klachten heel koolhydraatarm geleefd, maar dat werkte absoluut niet voor mij. Ik werd heel licht in mijn hoofd en mijn hersenen functioneerden niet meer goed. En dat kon echt niet met mijn werk. Ook had ik de hele tijd honger. Als ik tijdens de lunch of het avondeten geen granen eet, dan heb ik even later weer honger en dat is ook niet de bedoeling. Iets is pas gezond als het voor jou werkt!

Read More

Juice it!

Posted by on 22 Jun, 2015 in (H)eerlijk over eten | 0 comments

Juice it!

De zomer is net begonnen… En wat is er zo heerlijk aan de zomer? Niet alleen de zon, de warmte en genieten van de buitenlucht, maar ook is het weer tijd voor zomerse fruit en groente. Deze kan je makkelijk verwerken in heerlijke sapjes, smoothies en (slow) juices! Op deze manier krijg je een extra portie groente en fruit binnen. Maar met welke apparaten kan je het beste een lekkere sap maken en wat zijn goede combinaties? Lees het in dit artikel!

 

Read More