The London way of life

Posted by on 5 Apr, 2014 in Reizen en eten | 0 comments

The London way of life

 

Ontbijtdates, koffie drinken in plaats van afternoon tea en alcohol als avondeten is heel normaal in London. En fish & chips zijn allang verleden tijd. Ze hebben natuurlijk andere (eet)gewoontes dan hier in Nederland. Hoe ziet het leven en het eten eruit in London?

 

 

 

Breakfast with friends … and babies

Ik ben al heel vaak in London geweest in mijn leven, omdat mijn oom in deze geweldige stad woont. Vaak verblijven we bij hem, maar omdat hij tegenwoordig in de ‘huizenbusiness’ (het kopen van oude huizen, deze verbouwen en weer verkopen) zit en geen ruim huis meer heeft waar we kunnen verblijven, besloten we een hotel in Wimbledon te boeken, zonder ontbijt. Onze eerste ochtend daar gingen we op zoek naar een leuk plekje om te ontbijten. Een beetje uit het zicht zag ik wat stoeltjes en tafeltjes staan in de verte. Het bleek Bill’s te zijn, waar je kan ontbijten, lunchen en avondeten. We hebben er de rest van onze dagen in London ontbeten. Het heeft een gezellige inrichting, een aardig uitgebreide kaart en zeer vriendelijk personeel. Je kunt kiezen uit een English breakfast (called Bill’s breakfast, ook in vegetarische variant), een bread basket (met zuurdesembrood, mini croissantjes en chocolade broodjes), pancakes (vraag wel zonder maple syrup, anders drijven je pannenkoekjes in het suiker), biologische yoghurt met cruesli en allerlei eiergerechten, zoals scrambled eggs en poached eggs (ja eieren bij het ontbijt zijn bijna niet weg te denken hier in Engeland). Ook hebben ze heerlijke koffie en gezonde smoothies. Het Engelse ontbijt staat bekend om een groot ontbijt met eieren, spek, toast, baked beans, tomaat en champignons, maar zoals je kan zien, zijn er tegenwoordig nog genoeg andere opties om uit te kiezen!

IMG_9163 IMG_9132 IMG_9118 IMG_9167                            IMG_9133 IMG_9134

 

Zo ontdekte ik dat buiten de deur ontbijten met vrienden, alleen of … met baby’s en kinderen erg hip is ,in plaats van lunchen, zoals wij Nederlanders graag doen. Op zondagmiddag wordt er vaak wel geluncht met vrienden of familie, en uitgebreid ook. Vaak een warme maaltijd met een toetje toe.

 

Lunchen

De mensen in London lunchen vaak bij fast food ketens of bij de wat gezondere ketens Pret a Manger of Eat. Hier heb je volop keuze uit broodjes, salades, soepen, chips, koekjes en chocola. Voor ieder wat wils; ongezonde dingen, maar ook gezonde dingen. Daarnaast is het ook mogelijk om bij restaurants te lunchen en te gaan voor een warme maaltijd.

 

Afternoon tea

Engeland staat bekend om hun afternoon tea met verschillende hapjes en verschillende soorten thee. Wat vooral typisch Engels is, is een scone met jam en clotted cream (een soort dikke slagroom, niet zoet). Vroeger was de afternoon tea bedoeld om de honger te stillen als het diner nog lang op zich liet wachten. Tegenwoordig wordt het een high tea genoemd, is het een stuk uitgebreider geworden (met meerdere kleine hapjes) en heeft het niet meer hetzelfde doel als vroeger. Veel mensen gaan voor de gezelligheid voor een high tea. Thee drinken de Engelsen vaak sterk en soms met melk. In London is dit niet meer zo populair. Koffie lijkt nu het straatbeeld te domineren. Werkmensen hebben hun cafeïne shot nodig. Ze lopen met coffee cups over straat of meeten vrienden of zakenpartners om koffie te gaan drinken. Er zijn vele coffee bars in London, zoals de bekende grote ketens Starbucks, Café Nero en Costa Coffee, maar ook minder bekende kleinere koffieplekken als Monmouth, Flat White, Kaffeine, Milk Bar, Speakeasy espresso & brew bar etc. Ik ben zelf dol op goede koffie en dus hebben we een paar coffee bars bezocht. Je kan echt het verschil proeven tussen zo’n kleinere coffee bar en een keten als Starbucks. De kwaliteit is vele malen beter! Ben je in London en ook dol op koffie? Download de London Coffee Map app. Heel handig om leuke koffieplekjes in de buurt te spotten.

IMG_9136 IMG_9137 IMG_9139 IMG_9143

Een cappuccino en flat white bij Speakeasy espresso & brew bar, met een heerlijke carrot cake (glutenvrij)!

IMG_9152 IMG_9145

Een latte en flat white bij Monmouth coffee company

IMG_9151

 

The Pub

Veel mensen duiken ‘the pub’ in na een lange dag werken om even bij te komen van de werkdag. En al helemaal op een vrijdagavond, de laatste vrijdag van de maand (payday friday). Hier spenderen ze hun zuur verdiende centjes aan ‘largers’ & ‘pints’ of flessen champagne. Na een aantal drankjes eten sommigen wat in de pub, maar anderen lijken gewoon verzadigd te raken van bier en een zakje chips. Jammer, want het eten kan in sommige pubs erg lekker en gezond zijn. Zo kan je soms zoete aardappel en quinoa salades bestellen.

 

Gezond eten in London?

Het klinkt misschien alsof het eten in London ongezond is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Het is net waar je voor kiest. The English breakfast heeft aardig voedzame producten, zoals eieren, champignons, tomaten. Ga voor een salade of soep bij de lunch. Koop wat noten en fruit voor tussendoor. In sommige Engelse supermarkten maken ze gebruik van het ‘stoplichtensysteem’ in plaats van ‘het vinkje’. Erg handig! Want zo kan je snel zien of een product te veel suiker, vet of zout bevat en welke producten een gezonde keuze zijn (en niet alleen binnen productgroepen). Wat ook populair is in London is street food; niet alleen broodjes, maar ook schotels uit verschillende keukens als de Mexicaanse, Italiaanse, Amerikaanse, Spaanse en zelfs Koreaanse keuken. Dat is misschien iets voor een volgende keer om te ontdekken!

Tip: Ben je in Wimbledon… Ga dan naar het Italiaanse restaurant La Nonna en neem de homemade banoffee pie als toetje. Niet zo gezond, maar echt goddelijk lekker! Af en toe mag je best een beetje snoepen, als je er maar van geniet 😉

IMG_9126

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *