Niet mokken, maar wokken!

Posted by on 15 Aug, 2015 in Recepten | 0 comments

Niet mokken, maar wokken!

 

Wokgerechten zijn altijd lekker en makkelijk om te maken. Wat rijst of noedels, groente, ei of vlees, sojasaus en heerlijke kruiden bij elkaar. De laatste tijd is er alleen wat ophef geweest rondom rijst. Nu blijkt dat het best wat arsenicum bevat en dat is giftig. Moeten we nu alles met rijst gaan verbannen? Hier in ieder geval een wokgerecht met spelt in plaats van rijst.

 

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat rijst een aardig hoog gehalte arsenicum bevat. Arsenicum is een giftig sporenelement, wat in hele kleine hoeveelheden in voeding voorkomt. Hoe komt arsenicum dan in rijst terecht? Arsenicum zit in het grondwater en vindt zijn weg in het water dat gebruikt wordt voor irrigatie van gewassen (rijstvelden) en voor het koken. Vergeleken bij andere gewassen neemt rijst meer arsenicum op uit water en aarde. Ook wanneer je rijst kookt in besmet water, wordt er meer arsenicum opgenomen in de rijstkorrels tijdens het koken. Door het eten van rijst krijg je niet zo’n hoge dosering binnen waar je dood aan gaat, maar wanneer je jarenlang veel rijst eet, kan dat wel leiden tot bepaalde klachten en ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en type-2-diabetes. Het is dus belangrijk om te letten op je inname van rijst. Vaak krijgen we toch meer binnen dan we denken, zeker als je rijstmelk drinkt, rijstwafels eet, producten met rijststroop, rijstmeel en rijst eet (zoals bepaalde ontbijtgranen) en gewoon rijst als avondmaal eet. Je hoeft rijst niet helemaal te verbannen, maar variatie blijft natuurlijk het toverwoord! Daarom dit recept met spelt in plaats van rijst.

 

Benodigheden voor 1 persoon

40 gram volkoren spelt van Artisan

1 biologische ei

Tamari saus

Sesamolie

Kokosolie

Ah biologische peulvruchtenkiemen (100 gram)

1/2 rode paprika

1/2 gele paprika

1/2 courgette

Sesamzaadjes

Kruiden: knoflook(poeder), gember, paprikapoeder, zwarte peper, biologische mix voor kip

 

11900129_526495250849097_8651000756554002684_o

 

Kook eerst het spelt voor 25 minuten (zie verpakking voor instructies). Doe wat kokosolie in de wok en maak eerst wat roerei (ei eerst loskloppen in een kopje) en leg dit apart. Doe nog een beetje kokosolie in de pan en voeg de peulvruchtenkiemen toe en wat tamari. Roer dit steeds goed door en laat even 5 minuten verder bakken. Voeg alle kruiden (naar eigen smaak) toe, en voeg vervolgens de paprika en courgette toe. Laat dit een paar minuten bakken en voeg dan het spelt en roerei toe. Roerbak alles goed door elkaar. Sprenkel wat sesamzaadjes en een scheutje sesamolie eroverheen. Voeg eventueel nog een beetje tamari naar smaak toe en klaar! Ook lekker met wat bosuitjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *