Recepten

3x banana breakfast recepten

Posted by on 22 Jul, 2015 in Recepten | 0 comments

3x banana breakfast recepten

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je niet ontbijt dan is de kans groot dat je later op de dag zwicht voor allerlei slechte lekkernijen. En dat komt niet ten goede van je gewicht en je gezondheid. Soms is de inspiratie voor een lekker ontbijtje ver te zoeken, waardoor we vaak voor hetzelfde kiezen. Maar wist je dat banaan een veelzijdige vrucht is? Je kan een banaan op verschillende manieren verwerken in je ontbijt. Hierbij 3 heerlijke guilt-free!! ontbijtrecepten met banaan. 

 

 

Banana, blueberry & coconut icecream 

IMG_4379 IMG_4380

 

Snijd de avond van tevoren een banaan in stukjes en doe deze met wat bakpapier in een zakje in de vriezer. Op deze manier blijven ze niet vastplakken aan het zakje. Haal ze ‘s ochtends uit de vriezer en laat ze een klein beetje ontdooien. Doe ze in de blender met wat diepvries bosbessen en een klein scheutje water. Blend het tot een smeuïg geheel en vul een kom hiermee. Voeg kokosyoghurt, walnoten, omegamix en stukjes pure chocola toe. En klaar is je gezonde ijsontbijt!

 

IMG_4385 IMG_4387

 

Banana pancakes 

IMG_4459 IMG_4464

 

Prak een banaan en doe dit in een kom. Voeg hier 2 biologische eieren aan toe en klop het goed. Voeg vervolgens wat kaneel en vanille (naar eigen smaak), rozijnen, omegamix en havervlokken toe. Mix alles goed door elkaar. Verhit wat kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg wat van het mengsel toe. Heb je een grote pan dan kan je meerdere pannenkoekjes tegelijk maken. Wanneer de onderkant een mooie kleur heeft gekregen en de bovenkant niet meer vloeibaar is, kan je de pannenkoekjes omdraaien met een spatel. Wanneer die kant ook een mooie kleur heeft gekregen, pak je een bord en stapel je de pannenkoekjes op. Als alle pannenkoekjes gebakken zijn, voeg je een beetje notenpasta en wat stukjes pure chocola toe. Dit smelt lekker, waardoor je een lekkere chocopasta krijgt. Maak het af met een paar sliertjes honing. Enjoy!

 

IMG_4468 IMG_4461

 

Chuncky Monkey

IMG_4490 IMG_4492

 

Snijd de avond van tevoren een banaan in stukjes en doe deze met wat bakpapier in een zakje in de vriezer. Haal ze ‘s ochtends uit de vriezer en laat ze een klein beetje ontdooien. Doe ze in de blender met een klein scheutje water en blend tot een smeuïg geheel. Doe wat havervlokken in een weckpot (zie foto) en voeg hier wat biologische Griekse yoghurt aan toe. Doe het bananenijs, wat walnoten en stukjes pure chocola er bovenop. Blend vervolgens vier dadels met een scheutje water en een mespuntje Keltisch zeezout. Besprenkel het geheel met de dadel caramel. Meng alles goed door elkaar en genieten maar! Hier kan geen Ben & Jerry tegenop 😉

 

IMG_4503 IMG_4497

Read More

Impressie van Rollende Keukens

Posted by on 2 Jun, 2015 in Recepten | 0 comments

Impressie van Rollende Keukens

 

 

Het weekend van de Rollende Keukens was afgelopen Hemelvaart (13 t/m 17 mei) op het Westergasterrein in Amsterdam; een openluchtrestaurant met gratis entree. Hier een korte impressie van het festival: 

 

 

 

IMG_3091    IMG_3092

 

Het was er druk en gezellig met muziek en heel veel eettentjes (of mobiele eetgelegenheden zoals ze dat noemen ;-))! Want ja ‘eten’ daar gaat het natuurlijk om bij Rollende Keukens. Allerlei culturen en landen zijn er vertegenwoordigd; Chinees, Japans, Italiaans, Indiaas, Spaans, Mexicaans & zelfs Jamaicaans. Er zijn vele lekkernijen te verkrijgen, zoals hamburgers, pulled pork, falafel, kroketjes van wild zwijn, bio churros, koffie & taartjes, verse ijsthee, soepen, salades, speltwraps en gezonde sapjes voor de health freak. En dat is nog niet eens alles… Ga het proeven op de volgende editie!

 

IMG_3099    IMG_3100

 

IMG_3101    IMG_3102

 

Foto: rollendekeukens

Read More

Marmercake

Posted by on 28 Apr, 2015 in Recepten | 0 comments

Marmercake

Marmercake is mijn favoriet! It’s the best of both worlds: vanille & chocolade. Cake is het lekkerst als het vers gemaakt is. Die kant-en-klare cake uit de supermarkt smaakt altijd zo chemisch (want ja dat is het ook 😉 ). Om eerlijk te zijn, heb ik nog nooit marmercake gemaakt en was ik dus bang dat het hele marmereffect zou mislukken. Maar niets blijkt minder waar… Het is een mooie glimlach geworden 🙂 

 

 

Ingrediënten

Voor een kleine cakeblik

– 125 gram roomboter

– 125 gram mix amandelmeel & volkoren speltmeel

– 3 eieren

– 50 gram kokosbloesemsuiker (of ander soort suiker naar wens)

– 1-2 theelepels zuiveringszout (baking soda)

– snufje zout

– vanillepoeder (daar mag best wat van in 😉 )

– Vivani 92% chocolade ongeveer 40 gram

– 1 satéprikker

 

IMG_2920    IMG_2925

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de roomboter au bain-marie iets smelten, tot het wat zachter is. Klop de roomboter vervolgens met het kokosbloesemsuiker en voeg 1 voor 1 de 3 eieren toe. Laat de Vivani chocolade au bain-marie smelten. Voeg wat vanille toe aan het boter-suiker-ei mengsel en klop dit voor 2 minuutjes. Meng in een andere kom het meel, zuiveringszout en snufje zout samen. Voeg dit in kleine delen aan het beslag (dit kan je het beste doen door het erin te vouwen met een pannenlikker). Smeer de cakeblik in met wat olie en bekleed het met wat bakpapier. Giet het beslag in de cakeblik. Giet de gesmolten chocolade erboven op. Verdeel dit met een pannenlikker evenredig. Pak een satéprikker en ga hiermee door het beslag met een soort zigzagbeweging om een marmereffect te creëren. Zet de cake in de oven voor zo’n 55 tot 60 minuten. Leg er de eerste 30 minuten een stukje folie overheen, zodat de bovenkant niet zo snel zal verbranden. De cake is klaar wanneer een prikker er schoon uitkomt.

Read More

Salted caramel twix bars

Posted by on 24 Feb, 2015 in Recepten | 0 comments

Salted caramel twix bars

Soms heb ik weer eens zin in een twixreep, maar als ik de ingrediënten hiervan zie dan hoeft het voor mij niet meer. Al die snelle suikers en plantaardige vetten… Daar word ik echt niet goed van! Toen kwam ik laatst “gezonde” twixrepen tegen via de blog ‘degezondemama’ en die wilde ik weleens uitproberen. Het maken van een “gezonde” twixreep stond al een tijdje op mijn to-do list. Maar wat kon ik aan het recept toevoegen om het nog lekkerder te maken? En toen dacht ik aan salted caramel, net dat beetje (Keltisch) zeezout zal de smaak nog beter maken!

Hier het resultaat: 

 

Voor de bodem

– 100 gram amandelmeel

– 60 gram roomboter (gesmolten)

– 20 gram kokosbloesemsuiker

– 1 theelepel baking soda (ook wel zuiveringszout)

– 1 mespuntje vanillepoeder

– 1 mespuntje zout

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een kleine ovenschaal in (ongeveer 12×20 cm) en bekleed de schaal met bakpapier. Smelt de roomboter au bain-marie. Meng het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker, de baking soda, de vanillepoeder en het zout samen en voeg hier de roomboter aan toe. Roer dit door elkaar en verdeel het over de schaal. Druk het goed aan. Zet dit in de oven voor ongeveer 15 minuten. Haal het uit de oven, laat het afkoelen en laat het daarna nog even in de koelkast afkoelen.

 

Voor de salted caramel laag

– 200 gram dadels (als het geen medjoul dadels zijn, dan kan je ze het beste overnacht in water laten weken)

– 40 gram kokosolie (gesmolten)

– klein scheutje water

– theelepel vanillepoeder

– 2-3 theelepels Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak)

Met deze hoeveelheden had ik wel een teveel aan salted caramel. Je kan de hoeveelheden ook halveren of de rest van de salted caramel voor een ander recept gebruiken.

 

Smelt de kokosolie au bain-marie. Meng alle ingredienten samen in de blender of met een staafmixer.

 

Voor de chocolade laag

– 100 gram pure chocola 85% of 92% Vivani (hoeveelheid kan ook wat minder)

– 2 eetlepels kokosolie

 

Laat dit au bain-marie smelten.

 

Haal de bodem uit de koelkast en verdeel de caramel over de koek. Verdeel vervolgens de chocola over de caramel en zet dit in de koelkast totdat de chocola gestold is. Dan kan je het in repen snijden. Ik heb wel gemerkt dat het moeilijk is om de repen zo te snijden, het is moeilijk om door de chocola heen te komen. Je kan ook de koek met caramel een tijdje in de koelkast (of zelfs in de vriezer) zetten en dit daarna in repen snijden. Daarna giet je er wat gesmolten chocola erover heen en laat je dit in de koelkast stollen.

 

IMG_2596    IMG_2602

 

IMG_2608

Read More

Snelle chocolade cakeje

Posted by on 16 Jan, 2015 in Recepten | 0 comments

Snelle chocolade cakeje

Ken je dat? Het is die tijd van de maand en je hebt gewoon even zin in iets lekker fouts, want ja af en toe is dat wel geoorloofd natuurlijk. Maarja een zak M&M’s heb ik dan ook geen zin in. Het moet ook niet te veel werk, tijd en extra geld kosten (dus het liefst iets dat ik in huis heb). Goh wat een eisen! Dus even op het internet surfen en toen vond ik de chocolate mugcake. Geschikt voor 1 portie, precies wat ik zocht! Alleen ben ik geen fan van de magnetron. Daarom heb ik mijn eigen versie bedacht op de chocolate mugcake, hierbij het recept. Pas op! Het is erg lekker… 

 

Benodigheden:

2 eetlepels speltvolkorenmeel

2 eetlepels amandelmeel

2 eetlepels rauwe cacao

1 eetlepel kokosbloesemsuiker (voor de echte zoetekauwen een eetlepel extra ;-))

snufje baking soda

snufje vanillepoeder

1 ei

2 eetlepels amandelmelk of sojamelk

4 theelepels kokosolie (gesmolten)

chocolate chips of stukjes pure chocolade

1 kleine bakvorm (crème brûlée bakje)

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix het goed door elkaar. Voeg hierbij het ei toe en roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meel aan de zijkanten achterblijven. Voeg daarna de olie en het melk erbij. Is het beslag nog niet nat genoeg, dan kan je nog een beetje melk toevoegen. Roer alles goed door elkaar en voeg als laatste de chocolate chips toe. Vet het bakje in en schenk het beslag erin. Zet dit in de oven voor ongeveer een kwartiertje. Als de prikker er schoon uitkomt dan is het cakeje gaar. Wil je ‘m nog een beetje vloeibaar hebben in het midden, dan moet je het cakeje er iets eerder uithalen. Laat het cakeje eventjes afkoelen en eet ‘m nog warm op. Heerlijk met een cappuccino!

 

IMG_2232 IMG_2231

 

Read More

3x speculaas recepten

Posted by on 30 Nov, 2014 in Recepten | 0 comments

3x speculaas recepten

 

O, kom er eens kijken wat er in mijn oventje zit. Allemaal gebakken door die chef-kok Sint! Het is bijna Sinterklaas en dus is het tijd voor speculaas. Plan een date voor de heerlijke speculaascake. Zin in een lekkere ontbijtsnack? Met de speculaaswafels stil je de trek. En wil je tussendoor wat zoet? Met deze speculaasnoten komt het dan helemaal goed! Groeten van de Sint 

 

 

Speculaascake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 2 eetlepels kokosolie au-bain marie (roomboter kan natuurlijk ook). Verkruimel 2 spelt speculaaskoeken (van een goede biologische bakker) door de koeken in wat bakpapier te vouwen en met een hamer erop te slaan (hiermee kan je ook even je agressie kwijt als dat nodig is 😉 ). Gebruik hierbij een snijplank als onderzetter. Doe de koekkruimels in een kom en roer de gesmolten kokosolie er doorheen. Bekleed een (kleine) cakevorm met wat bakpapier en doe het koekmengsel erin. Smelt 85 gram roomboter au-bain marie. Meng in een kom 100 gram volkoren speltmeel met 40 gram amandelmeel, een theelepel vanillepoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden (of meer als je dat lekker vindt), 1 theelepel baking soda (zuiveringszout) en een snufje zout. Meng in een andere kom 60 gram kokosbloesemsuiker (of ander zoetmiddel naar keuze) met de gesmolten roomboter. Voeg daarna 2 eieren (zijn het kleine eieren dan kunnen er wel 3 in) toe. Vouw het meelmengsel er doorheen tot alles is opgenomen. Giet het beslag in de cakeblik bovenop de verkruimelde speculaaskoeken. Zet de cakeblik in de oven voor zo’n 45 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt. Houd de cake in de gaten en leg er een stukje aluminiumfolie overheen zodat de bovenkant van de cake niet kan verbranden. Laat de cake goed afkoelen en geniet ervan!

 

IMG_1559  IMG_1884

 

Speculaaswafels

Voor 3 grote wafels

Smelt 30 gram roomboter au-bain marie. Klop 1 ei met 150 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk naar keuze). Meng in een andere kom 100 gram volkoren speltmeel (of een andere meelsoort) met 1 theelepel baking soda, een mespuntje zout, een theelepel speculaaskruiden en een beetje vanillepoeder. Voeg dit mengsel bij het ei/melk mengsel en klop het tot al het meel is meegenomen. Het moet een wat lijmachtige substantie zijn, wat dikker en plakkeriger is dan pannenkoekenbeslag. Verwarm je grill apparaat of een grill pan (met een beetje roomboter of kokosolie) en voeg wat van het beslag toe. Wanneer het gaar is, keer je de wafel om. Hebben beide kanten een mooi bruin kleurtje dan zijn ze klaar. Maak de wafels af met de volgende toppings: milde kefir room of biogarde of griekse yoghurt, yaconsiroop of goede kwaliteit honing, pure chocola schaafsel (hoe puurder, hoe beter), stukjes walnoot en een beetje roomboter. Enjoy!

 

IMG_1782  IMG_1783

 

Speculaasnoten

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat 2,5 eetlepel kokosolie (of roomboter) au-bain marie smelten. Meng 100 gram amandelmeel (je kan natuurlijk ook kiezen voor een andere meelsoort), een theelepel vanille poeder, een eetlepel speculaaskruiden, een mespuntje zout en een 1/4 tot 1/2 theelepel groene stevia poeder of 30 gram kokosbloesemsuiker (of een andere soort suiker naar keuze) met elkaar. Voeg de gesmolten kokosolie en 1 eetlepel plantaardige melk naar keuze toe, en roer dit door elkaar. Het deeg wordt plakkerig, kneed dit tot een bal. Is het iets te droog, voeg dan nog wat melk toe. Is het te nat, voeg dan wat meel toe. Maak van de grote bal kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes iets in en zet ze in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze een beetje een bruine kleur hebben. Laat ze even afkoelen voordat je ervan gaat smullen 😉

Wil je meer pepernoten, dan kan je de hoeveelheden verdubbelen!

 

IMG_1871

Read More