Recepten

3x herfst recepten met pompoen

Posted by on 3 Nov, 2014 in Recepten | 0 comments

3x herfst recepten met pompoen

Het is volop herfst en dus is het weer tijd voor de pompoen; een superfood van eigen bodem! In pompoenen zitten veel goede voedingsstoffen, zoals betacaroteen (o.a. goed voor het gezichtsvermogen en de huid), vitamine C, ijzer en zink (wat het immuunsysteem een boost geeft) en kalium (wat zorgt voor een lagere bloeddruk). Ook is pompoen rijk aan vezels en arm aan calorieën, waardoor het voordelen heeft voor de lijn. De zaden zijn rijk aan goede vetzuren die goed zijn voor de hersenen en de bloedvaten en rijk aan tryptofaan wat zorgt voor een goed humeur en een goede nachtrust. Kortom de pompoen is erg gezond en op vele manieren te verwerken. In dit artikel 3x herfst recepten met pompoen, maar dan net even op een andere manier.

 

Pumpkin spice latte

Om in de herfstsferen te komen heeft Starbucks het volgende drankje bedacht: de ‘Pumpkin Spice Latte’. Ze beloven je blij te maken met dit drankje, maar in werkelijkheid laat het je bloedsuikerspiegel snel stijgen en weer snel dalen, waardoor je alleen maar moe gaat voelen. Daarnaast kan de cafeïne zorgen voor een opgejaagd gevoel. Daar word je toch niet echt blij van? Maar wat eigenlijk nog erger is, is dat je misleid wordt. In deze PUMPKIN spice latte zit helemaal geen pompoen. En wat er wel in zit, wil je eigenlijk helemaal niet weten (maar waarschijnlijk weet je het wel of in ieder geval kan je een paar ingrediënten wel raden). Als je weet wat erin zit dan wil je deze herfst latte van de Starbucks niet meer ;-).

 

starbucks-pumpkin-spice-latte

 

Wat zit er dan in? Dit zijn de ingrediënten: melk (Starbucks gebruikt helaas geen biologische melk) of sojamelk (water, sojabonen, rietsuikersap, calciumcarbonaat (vorm van calcium die slecht wordt opgenomen in het lichaam), vanille, natuurlijke smaakstoffen (heel vaag, want je weet niet precies wat deze smaakstoffen zijn), zeezout, carrageen (kan leiden tot maag- en darmproblemen / zweren en kanker in muizen), natriumcitraat (voedingszuur; kan problemen geven aan maag en darmen), natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout), vitamine A palmitaat, vitamine B2 (riboflavine), vitamine B12 en zinkgluconaat), espresso (water, espresso), pumpkin spice sauce (suiker (tsja dat is geen verrassing), gecondenseerde melk (hier zit ook suiker in), glucose-fructosestroop (yikes), annato (kleurstof; kan allergie, eczeem, geïrriteerdheid, hyperactiviteit en prikkelbare darm veroorzaken), natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen (weer heel vaag), karamel (kleurstof waarbij sulfieten en ammoniak kunnen worden gebruikt; is in grote hoeveelheid kankerverwekkend bij muizen), zout en kaliumsorbaat (conserveringsmiddel; kan leiden tot astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen)), slagroom (slagroom, Starbucks vanille siroop (suiker, water, natuurlijke smaakstoffen, kaliumsorbaat, citroenzuur, karamel)) en een pumpkin spice topping (kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en sulfieten). Het is dus een chemische cocktail van troep, want let’s face it er zit niks aan voedingswaarde in.

 

url-1

 

Geen pumpkin spice latte van de Starbucks… Maar hoe moet je dan in die herfstsferen komen? Nou je kan de pumpkin spice latte gewoon zelf maken en wel met pompoen! Voor de pumpkin spice sauce kook je een stukje pompoen, laat je het afkoelen en pureer je deze. Voeg wat pumpkin spice (50% kaneel, 35% gember/nootmuskaat, 10% kruidnagel en 5% kardemom), vanille en eventueel wat honing of kokosbloesemsuiker toe en blend alles met elkaar. Maak je espresso en voeg hier wat van je pumpkin spice sauce aan toe. Maak het af met wat opgeklopte melk (biologische melk of een plantaardig alternatief) en een snufje pumpkin spice of cacao poeder. En klaar is je pumpkin spice latte zonder al die nare toevoegingen! Daar word je nou pas echt blij van (-:

 

IMG_1372

 

Pumpkin pancakes

Mmmm pancakes zijn altijd goed voor een lekker ontbijt. Maak ze eens met pompoen! Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een flespompoen door de helft en doe 1 helft in de oven tot het zacht is geworden. Laat dit afkoelen. Lepel de pompoen eruit en blend het samen met wat wortelsap, water en pumpkin spices (zie recept pumpkin spice latte). Maak het zo dun mogelijk, ongeveer net zo dun als melk zelf. Zeef wat volkoren speltmeel (of ander meel) in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk wat pompoen/wortelsap erin en klop dit samen met het meel. Voeg steeds een beetje sap toe totdat je al het meel hebt meegenomen. Klop er een ei bij en voeg eventueel wat vanille toe. Bak de pannenkoekjes in wat kokosolie in de pan. Maak kleine pannenkoekjes. Grote pannenkoeken zijn lastig om te draaien. Voeg wat boerenkool en tomaat toe of maak er een paar met kaas voor hartige pannenkoekjes. Of maak er zoete pannenkoekjes van door wat rozijnen en/of honing o.i.d. toe te voegen.

 

IMG_1662   IMG_1661

 

Groenteflap met pompoen

Voor een voedzame lunch kan je deze groenteflappen maken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi 2 plakken roomboter bladerdeeg (liefst volkoren of spelt). Meng in een klein schaaltje 1 ei, stukjes pompoen (in kleine blokjes gesneden), 2 handjes boerenkool, geraspte kaas (of b.v. geitenkaas), pijnboompittenzwarte peper, kruiden naar keuze, snufje paprika poeder en een scheutje rijstmelk met elkaar. Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg hier de plakken bladerdeeg op. Verdeel het mengsel over de 2 plakken bladerdeeg (in het midden) en vouw de plakken dicht. Druk de zijkantjes samen en besmeer met een beetje rijstmelk. Maak af met wat geraspte kaas op de bovenkant. Doe de groenteflappen in de oven voor zo’n 20 minuten. Serveer deze flappen met extra boerenkool.

Kies het liefst voor biologische ingrediënten!

IMG_1375   IMG_1378

IMG_1379   IMG_1382

Foto’s: starbucks pumpkin spice latte, pumpkin spice is nicepompoen

Read More

Chicken roulade & pancetta & rucola pesto

Posted by on 14 Aug, 2014 in Recepten | 0 comments

Chicken roulade & pancetta & rucola pesto

 

Masterchef Australia is één van mijn favoriete kookprogramma’s! Het is altijd leuk om te zien wat de amateur koks (die vaak zo goed zijn dat ze net professionals lijken) allemaal creëren met de ingrediënten, de kookmiddelen en tijd die ze hebben. Ik vind het altijd leuk om inspiratie op te doen via het programma. Deze keer besloot ik ook eens een chicken roulade (populair in het programma) te maken met rucola pesto en pancetta. Hier het resultaat!

 

Rucola pesto

Voor de rucola pesto doe je een klein zakje biologische rucola, een paar basilicum blaadjes, pijnboompitten, extra vierge olijfolie, een klein teentje knoflook, snufje zwarte peper en Keltisch zeezout in een blender of maatbeker en blend alles goed met de blender of staafmixer tot een lekkere romige pesto. Je kan er altijd nog wat extra olijfolie bij doen als je de pesto iets dunner wenst te hebben.

 

Chicken roulade

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier op een snijplank en leg daar je biologische kipfilet op. Leg hier vervolgens nog een stuk bakpapier op en sla de kip plat met een vleeshamer (of iets anders als je geen vleeshamer hebt). Gooi het stuk bakpapier weg. Smeer vervolgens wat rucolapesto over de kipfilet en besprenkel met wat pijnboompitten, gedroogde salie en rozemarijn. Rol de kipfilet op.

 

IMG_0517 IMG_0518

 

Leg vervolgens plakken biologische pancetta op de snijplank met bakpapier en leg de opgerolde kipfilet hierop. Vervolgens rol je de pancetta om de kipfilet heen.

 

IMG_0520

 

Verhit wat biologische roomboter in een pan en laat de kip met pancetta hierin een beetje goudbruin bakken. Na ongeveer 5 minuten leg je de kipfilet in een ovenschaal, besprenkel eventueel met wat witte wijn en zet deze in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten. Voeg 5 tot 10 minuten voor tijd wat cherry tomaten toe. Als de tijd om is, haal je de ovenschaal uit de oven en laat je de kip nog even rusten voordat je de kip in stukken snijdt. Je kan deze chicken roulade serveren met een lekkere salade of gegrilde groenten. Net wat jij lekker vindt. Bon appétit!

 

IMG_0531 IMG_0529

Read More

Salad in a bowl

Posted by on 18 Jul, 2014 in Recepten | 0 comments

Salad in a bowl

 

Met deze tropische temperaturen van rond de 30 graden weet je soms niet zo goed wat je moet eten. Daarnaast heb je misschien minder trek en al helemaal geen zin om te koken en warm te eten. Dus is het goed om het simpel en licht te houden! In de zomer zijn salades altijd favoriet. Maak bijvoorbeeld deze salad in a bowl. Heerlijk fris en voedzaam! 

 

 

How to make salad in a bowl

  • Volkoren couscous of quinoa (hoeveelheid per persoon naar keuze)
  • Cherry tomaatjes
  • Komkommer
  • Wortel julienne
  • Avocado
  • Zwarte peper met knoflook
  • Basilicum (gedroogd of vers)
  • Paprikapoeder
  • Extra vierge olijfolie
  • Beetje sap van een bio citroen
  • Paar pijnboompitten en pompoenpitten
  • Extra: wat sla, zoals veldsla, jonge bladspinazie, rucola
  • Eventueel wat noten voor de eiwitten

 

Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Als je kiest voor volkoren couscous dan kan je wat in een kom doen met een beetje olijfolie, paprikapoeder, zwarte peper met knoflook en basilicum. Giet hier een beetje heet water overheen, zodat al het couscous onder water staat. Leg hier een bordje op. Snijdt ondertussen de cherry tomaatjes in vieren en de komkommer en avocado in stukjes. Na ongeveer 5-10 minuten haal je het bordje van de kom af en roer je de couscous even goed door elkaar. Laat het afkoelen. Mix alle groentes in een grote salade kom en voeg extra vierge olijfolie en het citroensap toe. Wanneer de couscous is afgekoeld, kan je de couscous ook toevoegen aan de salade mix. Maak het af met nog een beetje zwarte peper met knoflook en basilicum, de pijnboompitten en pompoenpitten. Voeg naar wens ook nog wat sla toe. Je kan een grote portie maken en in de koelkast bewaren voor de volgende dag. Enjoy!

Read More

Simpele speltpasta

Posted by on 14 Jul, 2014 in Recepten | 0 comments

Simpele speltpasta

 

Ken je dat gevoel… Je hebt een heerlijke vakantie gehad, maar een lange reis terug naar huis en je hebt helemaal geen zin meer om te koken als je thuis komt. Of in ieder geval geen hele moeilijke maaltijd. Dit was precies mijn gevoel toen ik terug kwam van vakantie. Toen bedacht ik deze simpele speltpasta te maken! Deze kan natuurlijk ook gemaakt worden na een lange werkdag. 

 

 

Het simpele recept

Je hebt nodig (hoeveelheden ligt aan het aantal personen):

  • Courgette
  • Tomaat
  • Teentje knoflook
  • Speltpasta (50 gram per persoon)
  • Mozzarella
  • Keltisch zeezout en zwarte peper
  • Eventueel wat pesto en/of extra vierge olijfolie

Haal voordat je op vakantie gaat alvast de pasta, pesto, knoflook en mozzarella in huis (zout en peper staat waarschijnlijk nog wel in je keukenkastje). De courgette en tomaat kan je vast ergens onderweg kopen of vraag een achterblijver (vriend, vriendin, kennis of familielid) om dit voor je in huis te halen net voordat je weer naar huis gaat, zodat het nog vers is bij thuiskomst. Het enige wat je hoeft te doen is de speltpasta te koken volgens de aanwijzingen op de verpakking, de courgette en tomaat eventjes te roerbakken in wat kokosolie en voeg op het laatst een teentje knoflook (geperst), peper en beetje zout toe. Leg de pasta en de groentes op je bord. Breek de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de pasta. Maak het af met wat pesto en/of extra vierge olijfolie. Zo simpel en heerlijk is het! Enjoy!

Read More

Quiche met witte asperges

Posted by on 14 May, 2014 in Recepten | 0 comments

Quiche met witte asperges

Quiche… Het is niet het meeste gezonde gerecht, maar het is niet dat ik dit wekelijks eet. Sterker nog misschien eet ik het eens in het jaar. Natuurlijk is het mogelijk om het op een gezondere manier te bereiden. Je kan zelf de bodem maken met het soort meel naar keuze. Ook de kaas en room zijn te vervangen. Denk aan een romige kaassaus met edelgistvlokken (wordt vaak als kaasvervanger gebruikt) en plantaardige room of melk. Maar dat laat ik voor een andere keer. Deze keer hou ik het nog even simpel en ja iets ongezonder dan het kan. Maar alsnog is het homemade en zitten er geen slechte toevoegingen in, zoals suiker en E-nummers.

 

Wat heb je nodig? (voor 1 grote quiche)

– Bladerdeeg, 5 plakjes (je kan ook kiezen voor de spelt of de volkoren variant)

– 4 eieren

– 150 ml rijstmelk

– Geraspte kaas

– 4 witte asperges (schoongemaakt, in stukjes gesneden)

– 1 prei (fijn gesneden)

– 1 rode paprika (in stukjes gesneden)

– (Keltisch) zeezout, zwarte peper, paprikapoeder, kruiden

– Beetje olie om de quichevorm in te vetten

IMG_9470 IMG_9472

Hoe maak je de quiche?

Laat 5 bladerdeeg plakjes ontdooien of maak zelf de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm in. Snijd alle groentes. Klop de eieren met het melk. Voeg wat geraspte kaas, het zout, peper en de kruiden toe. Klop nog even door. Bekleed de quichevorm met de plakjes bladerdeeg. Verdeel de groentes hier overheen en giet vervolgens het eimengsel over de groenten heen. Strooi er nog wat geraspte kaas over de quiche. Zet voor ongeveer 45 minuten in de oven. Snijd in stukken. Je kan eventueel een aantal stukken invriezen, dan heb je andere dagen ook nog een lekkere lunch of avondmaaltijd. Combineer de quiche met soep, een salade of andere groentes.

IMG_9477 IMG_9489

Read More

Super simpel soepje

Posted by on 8 May, 2014 in Recepten | 0 comments

Super simpel soepje

 

Soms heb je gewoon even helemaal geen zin om uitgebreid te koken. En soms ook gewoon helemaal geen zin om iets te maken. Maar dan wil je toch nog wel iets gezonds eten. In zo’n geval kan je dit soepje maken, super simpel!

 

 

 

Wat heb je nodig? (voor 1 persoon)

– Halve rode paprika (gesneden)

– Roma tomaat (in tweeën gesneden)

– Eventueel wat cherry tomaatjes

– Courgette en / of broccoli stam (gesneden)

– 1 ui (in tweeën gesneden)

– 2 teentjes knoflook

– Halve avocado

– Olijfolie

– Paprikapoeder, zwarte peper, (Keltisch) zeezout en Italiaanse kruiden

– Pompoenpitten

 

Bereiding soepje

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle groentes op een bakplaat of in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zwarte peper, (Keltisch) zeezout, paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Zet dit voor een kwartiertje in de oven. Doe alles in een blender of maatbeker, voeg de halve avocado toe en wat heet water, en blend of mix met een staafmixer. Maak af met wat pompoenpitten. De avocado maakt het lekker romig. Je kan dit soepje als lunch, tussendoortje of als avondmaaltijd nemen. Eet er een eitje of wat brood erbij als hele maaltijd.

– IMG_9376  IMG_9435

Read More