Salted caramel twix bars

Posted by on 24 Feb, 2015 in Recepten | 0 comments

Salted caramel twix bars

Soms heb ik weer eens zin in een twixreep, maar als ik de ingrediënten hiervan zie dan hoeft het voor mij niet meer. Al die snelle suikers en plantaardige vetten… Daar word ik echt niet goed van! Toen kwam ik laatst “gezonde” twixrepen tegen via de blog ‘degezondemama’ en die wilde ik weleens uitproberen. Het maken van een “gezonde” twixreep stond al een tijdje op mijn to-do list. Maar wat kon ik aan het recept toevoegen om het nog lekkerder te maken? En toen dacht ik aan salted caramel, net dat beetje (Keltisch) zeezout zal de smaak nog beter maken!

Hier het resultaat: 

 

Voor de bodem

– 100 gram amandelmeel

– 60 gram roomboter (gesmolten)

– 20 gram kokosbloesemsuiker

– 1 theelepel baking soda (ook wel zuiveringszout)

– 1 mespuntje vanillepoeder

– 1 mespuntje zout

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een kleine ovenschaal in (ongeveer 12×20 cm) en bekleed de schaal met bakpapier. Smelt de roomboter au bain-marie. Meng het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker, de baking soda, de vanillepoeder en het zout samen en voeg hier de roomboter aan toe. Roer dit door elkaar en verdeel het over de schaal. Druk het goed aan. Zet dit in de oven voor ongeveer 15 minuten. Haal het uit de oven, laat het afkoelen en laat het daarna nog even in de koelkast afkoelen.

 

Voor de salted caramel laag

– 200 gram dadels (als het geen medjoul dadels zijn, dan kan je ze het beste overnacht in water laten weken)

– 40 gram kokosolie (gesmolten)

– klein scheutje water

– theelepel vanillepoeder

– 2-3 theelepels Keltisch zeezout (hoeveelheid naar eigen smaak)

Met deze hoeveelheden had ik wel een teveel aan salted caramel. Je kan de hoeveelheden ook halveren of de rest van de salted caramel voor een ander recept gebruiken.

 

Smelt de kokosolie au bain-marie. Meng alle ingredienten samen in de blender of met een staafmixer.

 

Voor de chocolade laag

– 100 gram pure chocola 85% of 92% Vivani (hoeveelheid kan ook wat minder)

– 2 eetlepels kokosolie

 

Laat dit au bain-marie smelten.

 

Haal de bodem uit de koelkast en verdeel de caramel over de koek. Verdeel vervolgens de chocola over de caramel en zet dit in de koelkast totdat de chocola gestold is. Dan kan je het in repen snijden. Ik heb wel gemerkt dat het moeilijk is om de repen zo te snijden, het is moeilijk om door de chocola heen te komen. Je kan ook de koek met caramel een tijdje in de koelkast (of zelfs in de vriezer) zetten en dit daarna in repen snijden. Daarna giet je er wat gesmolten chocola erover heen en laat je dit in de koelkast stollen.

 

IMG_2596    IMG_2602

 

IMG_2608

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *